3 Perkara Wajib Ada Bagi Pemasar Affiliate

Apa yang diperlukan untuk menjadi pemasar affiliate (affiliate marketer) yang berjaya? Apakah resepi-resepi rahsia bagi pemasar-pemasar affiliate yang berjaya di luar sana? Adakah terdapat jalan pintas untuk kejayaan pemasaran affiliate?

Semua soalan-soalan ini bermain-main dalam fikiran pemasar affiliate yang ingin mendapatkan keuntungan besar dalam perniagaan ini.

Walaupun pemasaran affiliate adalah dianggap sebagai salah satu cara yang paling mudah dan paling berkesan untuk mendapatkan wang secara online, ia tidak semudah yang disangka. Pemasar affiliate perlu bijak merancang setiap tindakan dan melaksanakannya dengan cara yang terbaik.

Beliau juga harus memaksimumkan keuntungan perniagaan dengan menggunakan peralatan yang betul. Kami telah berunding beberapa pemasar affiliate yang paling berjaya dalam perniagaan dan di bawah adalah tiga perkara yang diperlukan untuk berjaya dalam pemasaran affiliate.

3 Perkara Pemasar Affiliate Perlu Ada

# 1: Pemasar Affiliate Perlu Ada Laman Web Sendiri

Perkara yang paling penting dan amat diperlukan dalam pemasaran affiliate adalah laman web anda sendiri. Langkah pertama dalam mana-mana perniagaan pemasaran affiliate yang berjaya adalah pembinaan laman web yang baik, boleh dipercayai dan professional.

Laman web anda adalah langkah pertama yang perlu diusahakan sebelum pemasaran anda. Oleh itu, anda perlu terlebih dahulu membina laman web yang mesra pengguna, yang dapat menarik mereka untuk klik pada pautan produk dan perkhidmatan yang anda promosikan.

Secara tidak langsung, anda boleh mendapat komisen daripada itu. Oleh itu, anda perlu menumpukan usaha anda dalam membina sebuah laman web yang akan memenuhi apa-apa prospek yang anda mahukan.

Satu perkara penting yang anda harus pertimbangkan adalah bahawa hampir semua pengguna web adalah untuk mencari maklumat, tidak semestinya pergi dan membeli sesuatu. Oleh sebab itu, anda perlu memuatkan laman web anda dengan kandungan-kandungan asal (bukan copy and paste dari laman web yang lain), relevan dan berguna.

Kebanyakan orang menyukai artikel yang menarik dan membantu. Perlu diingat bahawa, dalam dunia internet, laman web yang mempunyai banyak kandungan entri yang berkualiti dapat membangunkan kredibiliti anda. Hal ini juga secara tidak langsung dapat membantu laman web anda mendapat tempat yang lebih tinggi dalam enjin pencarian (higher ranking in search engine) seperti Google, Yahoo! dan Bing.

Dengan menyiarkan artikel yang relevan dan berguna, anda mewujudkan diri anda sebagai seorang pakar yang boleh dipercayai dalam sesuatu bidang. Hal ini dapat membantu menyokong apa-apa produk dan perkhidmatan yang anda promosikan. Mewujudkan reputasi yang cemerlang adalah langkah yang terbaik dalam pembinaan asas pengguna yang setia.

Sekarang, pembangunan website adalah mudah dan tidak semestinya perlu tahu sebarang coding. Anda boleh membina laman web anda menggunakan WordPress. Ini adalah platform yang paling popular dalam kalangan pemasar affiliate seluruh dunia.

Hosting laman web anda tidak semestinya perlu mahal. Anda dapat harga yang murah dan sesuai dari hosting TapakWeb.

# 2: Pemasar Affiliate Perlu Insentif

Persaingan adalah sangat sengit dalam dunia internet. Anda mesti sentiasa satu langkah di hadapan pesaing anda untuk memastikan bahawa anda mendapat bahagian yang besar dalam pasaran sasaran anda.

Oleh itu, anda perlu memanfaatkan semua cara yang mungkin untuk menggalakkan orang ramai, bukan sahaja untuk melawat laman web anda tetapi juga untuk klik dan teruskan ke laman web produk dan perkhidmatan yang anda promosikan.

Membina senarai e-mel opt-in adalah salah satu cara terbaik untuk mengumpul prospek. Menawarkan newsletter atau e-zine. Lebih baik lagi, menawarkan insentif kepada prospek anda untuk menggalakkan mereka untuk melanggan surat berita anda. Anda boleh membentangkan perisian percuma, akses kepada perkhidmatan eksklusif dan hadiah percuma lain yang akan membantu prospek anda.

# 3: Populariti Link

Menjana trafik bersasaran tinggi (highly targeted traffic) ke laman web anda adalah perkara yang sangat penting. Trafik ke laman web anda merupakan satu entiti yang paling utama dalam dunia internet. Salah satu cara mendapatkan trafik adalah melalui enjin pencarian.

Anda perlu mencapai kedudukan yang tinggi dalam enjin pencarian. Populariti Link adalah salah satu faktor yang enjin pencarian guna untuk menentukan kedudukan laman web dalam enjin pencarian.

Oleh itu, untuk meningkatkan populariti link anda, anda perlu melakukan pembinaan link (link building) ke laman web anda.

Salah satu cara terbaik untuk melakukan perkara ini – tanpa kos – adalah dengan menghantar artikel, e-zines dan laman artikel percuma. Anda bukan sahaja akan mendapat pendedahan, anda juga akan mempunyai peluang untuk mengiklankan laman web anda secara percuma, anda hanya perlu masukkan link kembali ke laman web anda.

Semakin banyak artikel yang anda hantar, lebih baik populariti link ke laman web anda. Artikel yang dihantar hendaklah artikel yang asli, relevan dan berguna supaya laman web anda mendapat kredibiliti yang sepatutnya.

Diatas adalah tiga perkara utama yang pemasar affiliate boleh manfaatkan untuk memaksimumkan pendapatan dan keuntungan. Kemungkinan pendapatan hanya boleh dihadkan oleh imaginasi anda, kreativiti, kepintaran dan kesungguhan.

Anda sentiasa boleh meneroka idea-idea lain dan menyesuaikan diri dengan strategi yang lain, sekiranya anda fikir ia boleh membantu anda menjadi pemasar affiliate yang berjaya. Sekian.

Leave a Comment