Trend Devil Lip Ini Adalah Fad Kecantikan Paling Aneh 2019

Seolah-olah 2019 belum cukup aneh, orang-orang mengakhiri tahun ini — dan dekad — dengan nada pelik yang serius dengan trend kecantikan yang paling pelik.

“Bibir setan” adalah sensasi virus terbaru yang membuat pusingan di internet. Trend ini mempunyai asal-usul yang tidak jelas, tetapi nampaknya melibatkan suntikan ke bibir untuk memberi mereka penampilan seperti tanduk syaitan. Walaupun mode itu memenuhi permintaan penonton yang sangat menarik, namun pencarian: hashtag cepat di Instagram menghasilkan lebih dari 1,700 foto orang yang mengambil bahagian dalam tren ghoulish.

Gambarnya menyeramkan, dan anda akan membayangkan bahawa suntikan itu berbahaya. Tetapi sebenarnya tidak demikian, kata Debra Jaliman , MD, ahli dermatologi dan pengarang Skin Rules yang berpusat di New York City , kepada Health .

“Ini estetika yang berbeza dan pasti ‘tidak wajar’ tetapi tidak berbahaya,” kata Dr Jaliman. Bagaimanapun, sebarang prosedur suntikan bibir mempunyai risiko suntikan berlebihan, tambahnya.

“Sekiranya anda meletakkan terlalu banyak pengisi dan tidak mengetahui anatomi, anda boleh menyekat arteri dan menyebabkan kulit (atau menumpahkan) kulit,” katanya.

Kerana mode kecantikan ini mungkin bersifat sementara, kita semua dapat merasa lega dengan mengetahui prosedurnya boleh dibalikkan — tetapi hanya jika anda menggunakan pengisi yang betul.

“Jika dilakukan dengan asid hyaluronik, ia dapat dibalikkan, tetapi tidak jika dilakukan dengan pengisi tetap,” kata Dr. Jaliman. “Ada pelarut yang langsung melarutkan pengisi hyaluronik. Selagi anda menggunakan pengisi dengan bahan semula jadi ini. “

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk mengambil bahagian dalam trend bibir syaitan, lakukan penyelidikan dan berbincang dengan doktor anda tentang cara melakukannya, dia menasihati. Atau pilih jalan yang benar-benar selamat dan gunakan Photoshop untuk membuat bibir syaitan pada selfie.

Leave a Comment