4 Kesalahan Diet yang Membunuh Orang Di Seluruh Dunia

Kita semua tahu bahawa makanan sihat selalunya lebih mahal daripada makanan dengan nilai pemakanan yang sedikit. Tetapi kos larangan makanan yang baik untuk kita mungkin mengambil tol yang lebih besar daripada yang anda sangka sebelumnya. Laporan baru yang mengejutkan yang diterbitkan dalam jurnal The Lancet mendakwa bahawa sebanyak seperlima kematian di seluruh dunia dikaitkan dengan diet yang tidak baik .

Kajian itu menjelaskan bahawa secara global, 11 juta kematian pada tahun 2017 dikaitkan dengan diet yang tidak baik. Penyakit kardiovaskular , barah tertentu, dan diabetes jenis 2 adalah antara penyakit utama yang menyebabkan kematian tersebut.

Pemakanan menonjol sebagai salah satu bidang kesihatan awam yang semakin teruk pada abad ke-21. Contohnya, kadar kematian akibat barah menurun bagi lelaki dan wanita di AS dari tahun 1999 hingga 2015. Tetapi laporan baru itu menyoroti fakta yang membimbangkan bahawa anggaran kematian yang berkaitan dengan diet meningkat: Pada tahun 1990, jumlahnya hanya 8 juta .

Walaupun banyak faktor mempengaruhi peningkatan jumlah kematian yang berkaitan dengan diet, laporan itu menekankan pentingnya tiga cadangan pemakanan yang terlalu sering diabaikan. Ini juga menekankan perlunya memotong tiga kategori makanan yang sering kita makan. Berikut adalah kesilapan diet terbesar yang menyebabkan kematian di seluruh dunia.

Tidak cukup makan kacang

“Kekurangan terbesar dalam pengambilan optimum dilihat untuk kacang dan biji ,” menurut siaran akhbar untuk laporan baru itu. Secara amnya, kita hanya mendapat 12% kacang dan biji yang disyorkan, katanya.

Jadi berapa banyak yang harus anda perolehi? Matlamat untuk 21 gram sehari, menurut kajian itu. (Pengambilan purata hanya sekitar 3 gram setiap hari.)

Kacang-kacangan adalah sumber protein, serat, lemak yang sihat untuk jantung, dan vitamin. “Daripada makan makanan dengan lemak tepu yang tidak sihat, cubalah mengganti segenggam kacang atau satu sudu atau dua penyebaran kacang,” saran Mayo Clinic.

Minum susu

Di peringkat global, kami hanya menggunakan 16% daripada jumlah susu yang disyorkan, menurut kajian baru. Jumlah harian yang disyorkan, katanya, ditetapkan pada 435 gram.

Terdapat beberapa perdebatan mengenai sama ada susu baik untuk anda dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Tetapi susu keseluruhan akan kembali. Mengonsumsi susu penuh dan produk tenusu penuh lemak dikaitkan dengan risiko kegemukan yang lebih rendah. Selain itu, susu keseluruhan dapat membantu anak menyerap vitamin D dengan lebih berkesan. Kita mungkin tidak perlu menyebutkan ini, tetapi susu juga dikaitkan dengan tulang yang lebih kuat.

Makan bijirin terlalu sedikit

Kami juga tidak pandai makan bijirin yang mencukupi. Pengambilan harian purata ialah 29 gram, tetapi kita sepatutnya mendapat 125 gram sehari, kata kajian itu.

Manfaat yang berpotensi untuk makan biji-bijian yang cukup termasuk penurunan risiko penyakit jantung, kesihatan pencernaan yang lebih baik, dan bantuan dengan pengurusan berat badan. Bidang keprihatinan ini sangat penting bagi orang Amerika untuk memberi perhatian. “Pengambilan bijirin rendah (di bawah 125 gram sehari) adalah faktor risiko diet utama untuk kematian dan penyakit di AS,” kata siaran akhbar.

Masukkan makanan ini ke dalam diet anda apabila anda dapat meningkatkan jumlah biji-bijian yang anda makan: beras perang, barli, oatmeal, roti gandum, pasta gandum, dan popcorn.

Mengonsumsi terlalu banyak makanan masin, minuman bergula, dan daging yang diproses

Kami tahu anda mendengar tentang kesan sampingan yang mengerikan kerana minum terlalu banyak soda sepanjang masa, tetapi, sekiranya anda terlupa: Soda boleh menyebabkan kenaikan berat badan, diabetes, dan kerosakan gigi. Malangnya, soda diet juga tidak bagus; ini dikaitkan dengan peningkatan risiko strok , serangan jantung, demensia, dan, sebaliknya, kenaikan berat badan. Terlalu banyak natrium boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, strok, dan serangan jantung, dan daging yang diproses dapat meningkatkan kemungkinan anda menghidap diabetes, penyakit jantung, dan beberapa jenis barah.

Mudah-mudahan, mengetahui berapa banyak orang yang dibunuh oleh pilihan diet yang buruk setiap tahun – satu dari lima – akan membantu anda membuang soda dan mengambil kacang-kacangan pada waktu anda berada di kedai runcit.

Leave a Comment