5 Sebab Mengapa Anda Perlu Mula Memakan Makanan Berasaskan Tumbuhan Hari Ini

Ketika masyarakat kita berkembang, kita selalu menghadapi kebutuhan untuk mengubah tingkah laku dan tabiat kita untuk meningkatkan kesihatan dan kualiti hidup kita. Kita sekarang menghadapi perubahan iklim, ketidakamanan makanan dan lebih dari 40% penduduk kita menderita penyakit kronik.

Salah satu idea baru yang dikemukakan untuk memperbaiki dunia dan kesihatan kita adalah pemakanan berasaskan tumbuhan. Walaupun rejimen makanan bukanlah sesuatu yang ditetapkan oleh doktor kami (namun), penyelidikan menunjukkan bahawa makanan banyak menyumbang kepada kesihatan kita. Ini juga merupakan pilihan yang lebih murah bagi masyarakat kita daripada menetapkan ubat.

Pemahaman kita mengenai makanan berasaskan tumbuhan mungkin berbeza antara satu individu dengan individu yang lain. Dalam dunia pemakanan, pemakanan nabati mempunyai sebahagian besar nutrisi seseorang yang berasal dari sayur-sayuran, buah-buahan, herba, kacang-kacangan, biji-bijian dan juga termasuk kekacang atau tanaman lain.

Spektrum pilihan pemakanan berasaskan tumbuhan tersedia untuk anda. Sebahagiannya sangat ketat (diet vegan), yang lain masih menambah produk haiwan seperti tenusu (vegetarian) dan di hujung spektrum lain adalah makanan yang masih memakan daging, unggas dan ikan sekali-sekala.

Kami pernah percaya bahawa manusia awal menggunakan sebilangan besar protein haiwan dalam makanan mereka. Dari kepercayaan itulah, pada tahun 2000-an, diet Paleo (terutama terdiri dari protein haiwan) menjadi sangat terkenal di dunia pemakanan dan diet.

Walaupun, kita sekarang tahu bahawa pemakanan primata bipedal dan Homo sapiens terdiri terutamanya dari kacang, buah, daun, akar, biji dan air. Dalam kes itu, Paleo Diet “asli” sebenarnya adalah makanan berasaskan tumbuhan.

Ia juga dikaitkan dengan fakta bahawa beberapa haiwan terkuat di Bumi bukan karnivor. Mamalia terkuat adalah gorila (kebanyakannya adalah herbivora). Ini memiliki kemampuan untuk mengangkat sekitar 4409 lbs, yaitu 10 kali berat badannya. Ia akan menjadi seperti 200 lb individu mengangkat 2000 lb.

Sekiranya mamalia lain dapat menjalani kehidupan yang sihat dan kuat dengan pemakanan nabati, kita mungkin juga boleh.

Sama ada anda ingin menyelamatkan haiwan, menjadi lebih sihat atau merasa lebih sihat, pemakanan nabati adalah pilihan terbaik bagi kita yang ingin menjadi orang yang lebih baik dan sihat.

Memilih pemakanan berasaskan tumbuhan tidak harus menjadi komitmen yang kompleks. Belum yakin? Inilah 5 sebab untuk mula makan pemakanan berasaskan tumbuhan sekarang:

Tingkatkan kesihatan anda

Di samping itu, peningkatan pengambilan sayur-sayuran, biji-bijian dan kacang akan membawa lebih banyak serat ke dalam pemakanan anda. Dianjurkan untuk mengambil dari 25 g (wanita) hingga 38 g (lelaki) serat setiap hari. Malangnya, kita mengambil purata 15 g setiap hari.

Itu tidak mencukupi bagi kebanyakan kita dan boleh memberi kesan negatif pada usus dan menyebabkan sembelit atau buasir.

Menurut penyelidikan, peningkatan pengambilan serat juga dapat membantu mencegah dan mengurangkan penyakit jantung, diabetes, dan barah usus besar. Serat juga diketahui dapat mengurangkan kadar kolesterol darah. Bagi kebanyakan orang Amerika, pengambilan protein harian rata-rata disyorkan pada 46 g (wanita) dan 56 g (lelaki). Satu cawan keju parut adalah kira-kira 26 g protein dan 1 cawan ayam potong dadu adalah 38 g protein.

Ini bermakna jika anda makan keju kotej untuk sarapan pagi dengan segelas susu, sandwic telur untuk makan tengah hari, dan stik ribeye untuk makan malam, anda mungkin melihat jumlah protein yang disyorkan untuk pengambilan harian.

Anda sekarang dapat memahami mengapa rata-rata orang Amerika makan sekitar 100 g protein setiap hari. Masyarakat kita nampaknya terlalu banyak makan protein, yang boleh menyebabkan masalah dengan usus atau pencernaan. Memang betul bahawa sesetengah individu memerlukan lebih banyak protein daripada yang lain tetapi secara amnya, pemakanan kaya protein kita adalah berlebihan. Pemakanan berasaskan tumbuhan dapat membantu kita memenuhi matlamat kesihatan kita tanpa melebihi cadangan pengambilan harian.

Pernah dipercayai bahawa anda perlu menambahkan protein haiwan dalam makanan anda untuk meningkatkan jisim otot. Beberapa

kajian dan atlet telah membuktikan bahawa adalah mungkin untuk meningkatkan otot dan sesuai dengan pemakanan berasaskan tumbuhan. Sebagai contoh, salah satu pelari terbaik sepanjang masa dan ultramarathoner Amerika, Scott Jurek terkenal sebagai pemakan nabati!

Walaupun beribu-ribu kajian menunjukkan manfaat kesihatan daripada memakan sayur-sayuran sebagai cara untuk mencegah penyakit, masih banyak yang menolak untuk mengubah pemakanan mereka untuk meningkatkan kualiti hidup kita.

Terlalu banyak orang percaya bahawa bersenam, ubat-ubatan dan makanan tambahan mencukupi untuk menjaga kesihatan. Sementara itu, pakar dalam bidang kesihatan dan kesejahteraan mengatakan bahawa pengurusan berat badan adalah 75-80% nutrisi dan 20-25% latihan.

Menurut beberapa penyelidikan, pemakan nabati menunjukkan tanda-tanda kemurungan dan penyakit mental lebih sedikit daripada omnivora. Masih banyak lagi kajian yang perlu dilakukan dan tentunya beberapa aspek yang perlu dipertimbangkan (seperti pengambilan gula) tetapi penyelidikan ini sangat menjanjikan. Cara terbaik untuk mengetahui adalah mencubanya dan melihat bagaimana perasaan anda.

Penurunan berat badan dan pengurusan berat badan

Pemakanan berasaskan tumbuhan bermaksud bahawa anda mempunyai sebahagian besar makanan anda yang berasal dari makanan berasaskan tumbuhan. Walaupun begitu, buah-buahan dan sayur-sayuran sering menjadi perkara nombor satu yang terlintas di fikiran kita ketika memikirkan pemakanan berasaskan tumbuhan.

Menurut beberapa kajian, hanya 15% daripada populasi kita yang dapat memenuhi keperluan minimum cadangan harian untuk buah-buahan dan bahkan kurang (10%) untuk sayur-sayuran.

Pakar pemakanan di seluruh dunia bersetuju bahawa pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak mencukupi menyumbang kepada wabak kegemukan dan penyakit kronik yang berkaitan dengan pemakanan yang buruk, terutama di negara kita. Walaupun bersenam adalah penting, pemakanan mungkin merupakan sebab utama mengapa kita mempunyai banyak kegemukan di negara kita.

Secara amnya, individu yang menggunakan nutrisi berasaskan tumbuhan cenderung mengambil lebih sedikit kalori daripada individu yang menggunakan protein haiwan. Oleh kerana kebanyakan kalori mereka berasal dari pilihan yang lebih sihat dan lebih sedikit kalori setiap berat badan. Pemakan nabati cenderung makan makanan proses yang lebih sedikit dan dielakkan

restoran yang berfokus pada daging seperti rangkaian makanan segera yang menyediakan pilihan makanan yang tidak sihat.

Di samping itu, kajian menunjukkan bahawa individu yang mempunyai nutrien nabati dengan mengurangkan penggunaan natrium (2300- 1500 mg sehari) menunjukkan penurunan tekanan darah dan peningkatan penurunan berat badan. Yang mengatakan, penting untuk memahami bahawa makanan berasaskan tumbuhan tidak selalu bermaksud makanan yang sihat. Gula adalah makanan berasaskan tumbuhan lain yang harus diperhatikan.

Mencegah atau menguruskan penyakit kronik

Seperti yang akan anda lihat di bahagian berikutnya, penyelidikan menunjukkan bahawa individu yang menggunakan nutrisi berasaskan tumbuhan dapat mencegah penyakit kronik, mengurangkan kegemukan dan kebanyakannya mendorong kehidupan yang sihat dan berkualiti.

Sebuah laporan yang diterbitkan oleh World Health Organisation mengesyorkan pengambilan 400 g buah dan sayur setiap hari akan menyumbang kepada pencegahan penyakit kronik yang merangkumi diabetes, penyakit jantung, barah dan obesiti. Untuk meletakkan ini dalam perspektif, 1 tomato kira-kira 75 g sementara kentang ukuran sederhana kira-kira 150 gram. Untuk buah-buahan, a

epal sederhana kira-kira 150 g dan kiwi kecil sekitar 75 g.

Hentikan perbelanjaan untuk makanan tambahan

Adakah anda tahu bahawa penduduk negara kita membelanjakan lebih daripada $ 30 bilion setahun untuk makanan tambahan? Bagaimana jika anda tidak perlu membuang wang itu? Dengan pemakanan nabati, anda cenderung menerima semua nutrien yang anda perlukan dari sumber semula jadi seperti kekacang, sayur-sayuran, dan buah-buahan.

Ini bukan sahaja menjimatkan wang anda, tetapi juga menyelamatkan anda dari cuba ingat untuk membeli dan mengambil makanan tambahan.

Walaupun beribu-ribu kajian menunjukkan manfaat kesihatan daripada memakan sayur-sayuran sebagai cara untuk mencegah penyakit, masih banyak yang menolak untuk mengubah pemakanan mereka untuk meningkatkan kualiti hidup kita.

Terlalu banyak orang percaya bahawa bersenam, ubat-ubatan dan makanan tambahan mencukupi untuk menjaga kesihatan. Sementara itu, pakar dalam bidang kesihatan dan kesejahteraan mengatakan bahawa pengurusan berat badan adalah 75-80% nutrisi dan 20-25% latihan.

Selamatkan Planet kita

Pertanian menggunakan kira-kira 70% air tawar kita (rata-rata secara global). Oleh itu, pengeluaran daging memerlukan sekitar 1000% lebih banyak air (1 kg memerlukan 5000 hingga 20,000 liter air) daripada sebilangan biji-bijian seperti gandum (1 kg gandum memerlukan antara 500 dan 4000 liter air).

Selain itu, banyak biji-bijian diusahakan untuk memberi makan kepada binatang yang kita makan dan jika kita mulai memakan biji-bijian itu dan mengurangi penggunaan daging kita, kurang air dan sumber daya akan digunakan untuk menghasilkan makanan haiwan.

Kesimpulannya, makan berasaskan tumbuhan adalah untuk semua orang, idea utamanya adalah untuk tidak “diet” atau membuang sesuatu dari pemakanan anda tetapi lebih kepada menambah sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, biji-bijian, dan kekacang.

Kini tiba masanya untuk melaksanakan pembelajaran anda, pilihlah hari di mana anda akan memulakan pemakanan nabati anda, pilih makanan anda (cari resipi untuk sarapan, makan tengah hari dan resipi makan malam) dan buat senarai runcit, pergi membeli-belah (dapatkan barang runcit anda ) dan laksanakan perubahan! Pemakanan berasaskan tumbuhan bukanlah makanan tetapi lebih merupakan cara hidup. Permudahkan dan bersenang-senang dengannya!

Leave a Comment