7 Manfaat Kesihatan Ubi Keledek

Banyak orang bertanya kepada saya apakah ubi jalar sebenarnya baik untuk anda, yang tidak menghairankan memandangkan namanya menunjukkan bahawa mereka adalah bom gula dan pati! Tetapi sebagai pakar pemakanan, saya memberi akar veggie dua ibu jari jalan sehingga. Saya menikmati makan ubi jalar sepanjang tahun, dan pada musim gugur, ia menjadi sangat menarik – sebagai lauk yang enak, dan ramuan dalam semua perkara, dari sup dan rebusan hingga pai dan pencuci mulut yang lain.

Permata berwarna menawarkan beberapa faedah kesihatan yang cukup mengagumkan. Berikut adalah enam faedah ubi jalar, bersama dengan beberapa kaedah mudah untuk memasukkan ubi jalar ke dalam makanan, makanan ringan, dan makanan harian anda.

Mereka sumber vitamin C dan A yang baik

Satu cawan keledek panggang menyediakan hampir separuh daripada keperluan vitamin C harian anda. Bahagian yang sama juga membekalkan 400% (!) Pengambilan vitamin A. harian yang disyorkan oleh anda. Kedua-dua nutrien sangat penting untuk menyokong fungsi imun, yang sangat penting semasa musim sejuk dan selesema . Vitamin A juga merupakan kunci untuk menjaga kulit, penglihatan, dan fungsi organ yang sihat.

Dan banyak nutrien lain juga

Hidangan ubi jalar memenuhi sepertiga keperluan anda untuk mangan, mineral yang membantu menghasilkan kolagen dan meningkatkan kesihatan kulit dan tulang. Anda juga akan mendapat antara 15 dan 30% daripada beberapa vitamin dan mineral B yang menyokong tenaga, termasuk kalium (lebih lanjut mengenai ini di bawah).

BERKAITAN: 6 Manfaat Kesihatan dari Cranberry

Ubi jalar adalah sumber tenaga antioksidan

Vitamin A dan C juga berfungsi sebagai antioksidan yang melindungi sel dari penuaan dan penyakit. Untuk lebih banyak antioksidan, pilih ubi jalar ungu. Pigmen yang memberi mereka rona cantik mempunyai sifat antioksidan yang sangat kuat.

Mereka anti-radang

Kami telah lama mengetahui bahawa keradangan peringkat rendah yang tidak diperiksa meningkatkan risiko hampir setiap penyakit kronik, termasuk obesiti, diabetes jenis 2 , penyakit jantung , dan barah. Sebatian anti-radang semula jadi dalam ubi jalar terbukti dapat mengatasi keradangan pada tahap sel. Penyelidikan yang dilakukan terhadap haiwan menunjukkan penurunan keradangan pada tisu otak dan tisu saraf setelah pengambilan ekstrak ubi jalar ungu.

Mereka tidak menyebabkan lonjakan gula darah

Sebilangan mungkin menganggap ubi jalar terlalu berkanji, tetapi kandungan seratnya yang tinggi menjadikannya pati pembakaran perlahan – yang bermaksud mereka tidak akan meningkatkan kadar gula dalam darah dan kadar insulin. Satu cawan ubi jalar bakar menyediakan kira-kira 6 gram serat, yang lebih daripada seperempat daripada minimum yang disyorkan setiap hari.

Ubi keledek membantu mengawal tekanan darah

Satu cawan ubi jalar yang dibakar di kulitnya menyediakan 950 mg kalium. Jumlahnya melebihi dua kali ganda dalam pisang sederhana. Kalium pada dasarnya menyapu lebih banyak natrium dan cecair keluar dari badan, yang menurunkan tekanan darah dan mengurangkan tekanan pada jantung. Kalium juga membantu mengatur irama jantung dan pengecutan otot. Menurut Kajian Pemeriksaan Kesihatan dan Pemakanan Nasional, kurang dari 2% orang Amerika memenuhi sasaran kalium yang disyorkan setiap hari sebanyak 4,700 mg.

Mereka boleh membantu menyokong penurunan berat badan

Kira-kira 12% pati dalam ubi jalar adalah pati tahan , bahan pengisi serat yang tidak dapat dicerna dan diserap oleh badan anda. Satu kajian mendapati bahawa penggantian hanya 5.4% daripada jumlah pengambilan karbohidrat dengan pati tahan mengakibatkan peningkatan 20 hingga 30% dalam pembakaran lemak setelah makan. Tahan kanji juga mendorong tubuh mengepam lebih banyak hormon yang mendorong rasa kenyang.

Cara makan ubi jalar lebih banyak

Saya gemar memanggang ubi jalar dan gerimis dengan kombo kayu manis dan sirap maple yang ditipis dengan sedikit air suam. Anda juga boleh memanggang, tumbuk, dan melipat ubi jalar ke dalam oat semalaman; cambuk mereka menjadi smoothie; atau sapukannya dengan kaldu sayuran organik rendah natrium sebagai asas sup. Ubi keledek yang dipanggang membuat penambahan salad taman yang hebat, dan baji panggang oven yang segar dapat memuaskan keinginan goreng Perancis. Ubi jalar tumbuk juga membuat tambahan yang hebat untuk pencuci mulut dan makanan ringan, dari kue tanpa roti hingga brownies , puding , dan tentu saja, pai ubi jalar kegemaran klasik.

Leave a Comment