7 Manfaat Potensi Minyak Ikan, Menurut Pakar Pemakanan

Sekiranya anda harus meneka produk semula jadi yang paling banyak digunakan di negara ini, anda mungkin mengatakan melatonin , atau mungkin probiotik . Ternyata, jawapannya adalah minyak ikan : Menurut Pusat Kesihatan Komplementari dan Integratif Nasional, hampir 8% orang dewasa mengambilnya. Sama ada anda termasuk di antara mereka, atau anda ingin membeli suplemen, anda mungkin ingin tahu tentang faedah minyak ikan yang tepat — dan apakah ada kelemahan untuk mengeluarkan pil. Oleh itu, kami mengumpulkan buku asas ini mengenai perkara yang anda harus tahu, bermula dengan pelbagai kelebihan kesihatan yang mengagumkan.

Minyak ikan boleh melawan keradangan kronik

Minyak yang diekstrak dari ikan berlemak seperti sardin, ikan teri, dan makarel menyediakan dua jenis asid lemak omega-3 – asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA) – yang diketahui dapat membantu mengurangkan keradangan , dan secara amnya memperbaiki keadaan keradangan di dalam badan . Kerana keradangan kronik dan rendah dikaitkan dengan penuaan dini dan sejumlah penyakit, omega-3 yang berasal dari ikan dapat menawarkan spektrum perlindungan kesihatan yang luas.

Ia dianggap sebagai pelindung jantung

Minyak ikan terbukti membantu meningkatkan kolesterol HDL “baik”, menurunkan trigliserida (atau lemak darah), mengurangkan tekanan darah , mencegah pembentukan plak di arteri, dan mencegah pengerasan arteri . Atas semua sebab ini, para pakar percaya minyak ikan boleh menyokong kesihatan jantung anda. Sesungguhnya, meta-analisis September 2019 yang diterbitkan dalam jurnal JAHA menyimpulkan bahawa omega-3 yang berasal dari laut menurunkan risiko serangan jantung dan kematian akibat penyakit jantung .

Minyak ikan boleh membantu meningkatkan kepadatan tulang

Dalam diet khas Amerika, adalah biasa mengambil lebih banyak asid lemak omega-6 – yang terdapat dalam minyak tumbuhan, seperti minyak jagung dan bunga matahari – daripada asid lemak omega-3, terutama DHA dan EPA. Ketidakseimbangan itu telah dinyatakan sebagai penyebab kepadatan tulang yang rendah pada lelaki dan wanita. Tetapi berita baiknya adalah bahawa orang dewasa yang lebih tua dengan pengambilan omega-3 yang lebih tinggi terbukti dapat mengekalkan kepadatan tulang yang lebih besar , menjadikan minyak ikan sebagai perantara potensi kehilangan tulang yang berkaitan dengan usia.

Dan menyokong kesihatan mata

Walaupun hasil kajian bercampur, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa minyak ikan dapat membantu menurunkan risiko degenerasi makula yang berkaitan dengan usia . Keadaan ini , yang semakin berleluasa seiring dengan bertambahnya usia, mengakibatkan kehilangan atau penyimpangan bidang penglihatan pusat.

Minyak ikan boleh menurunkan risiko asma kanak-kanak

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan minyak ikan semasa mengandung dapat membantu mengurangkan risiko asma pada anak-anak . Dan satu kajian kecil mendapati bahawa memakan minyak ikan semasa mengandung mengurangkan alergi bayi . Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa jika anda menjangkakan, anda tidak boleh mengambil minyak ikan sendiri. Pastikan anda berbincang dengan doktor anda mengenai apakah itu sesuai, dan jika demikian, dos dan bentuk yang betul.

Ia bahkan boleh menjadikan otak anda tajam

Dalam satu kajian, minyak ikan meningkatkan prestasi kognitif pada orang dewasa yang sihat antara usia 51 dan 72 dalam hanya lima minggu, berbanding dengan kesan plasebo. Penyelidikan juga menghubungkan tahap omega-3 dalam darah yang lebih tinggi dengan risiko kemurungan dan kegelisahan yang lebih rendah. Lebih-lebih lagi, ketika digunakan sebagai tambahan kepada terapi antidepresan standard, suplemen minyak ikan bermanfaat dalam rawatan kemurungan dibandingkan dengan plasebo.

Dan menolong anda kekal sihat secara fizikal

Beberapa penyelidikan telah mengaitkan omega-3 dengan kehilangan lemak. Dan minyak ikan tambahan juga terbukti memperlambat penurunan normal jisim otot dan berfungsi pada lelaki dan wanita antara 60 dan 85. Lemak yang baik jika minyak ikan juga membantu merangsang pertumbuhan protein otot, dan meningkatkan jisim otot, walaupun pada usia yang lebih lama orang dewasa, dan meningkatkan kekuatan otot yang disebabkan oleh latihan ketahanan. Penyelidikan lain telah menunjukkan bahawa minyak ikan juga mungkin mempunyai pengaruh tidak langsung terhadap pengurusan berat badan , dengan merangsang kawasan di otak yang mengawal pengambilan makanan.

Tetapi jangan terlalu banyak menggunakan minyak ikan

Memandangkan senarai faedah minyak ikan yang berpotensi panjang ini, anda mungkin sudah bersedia untuk mula meneguk. Tetapi anda boleh mendapatkan banyak perkara yang baik.

Minyak ikan mempunyai kesan penipisan darah, sehingga terlalu banyak dapat meningkatkan risiko pendarahan, terutama jika digabungkan dengan pengencer darah lain, seperti aspirin, atau vitamin E tambahan, bawang putih, halia, ginseng, ginkgo, dan kunyit. Minyak ikan juga boleh berinteraksi dengan beberapa ubat preskripsi, jadi pastikan untuk membincangkannya dengan doktor sebelum anda mula minum pil.

Anda mungkin tidak memerlukan makanan tambahan jika anda makan ikan berlemak (seperti salmon, makarel, atau sardin) beberapa kali seminggu. Tanya doktor atau ahli diet berdaftar anda sekiranya mengambil minyak ikan sesuai untuk anda.

Dapatkan nasihat profesional semasa memilih produk

Sebilangan pakar mengesyorkan memilih suplemen yang menyediakan 1,000 mg DHA dan EPA digabungkan setiap hari. (Sekiranya anda vegan atau alah pada ikan, ada pilihan berasaskan tumbuhan yang terbuat dari minyak alga, ikan alga laut makan untuk menghasilkan DHA dan EPA.) Tetapi saya cadangkan bekerja dengan doktor atau ahli diet berdaftar untuk menentukan produk yang tepat , dan dos yang sesuai untuk keperluan badan anda. Satu-satunya cara untuk mendapat manfaat daripada suplemen apa pun adalah menggunakannya dengan betul, dan dengan bimbingan profesional kesihatan yang berpengetahuan.

Leave a Comment