Apa itu Keto 2.0 — dan Adakah Lebih Sehat daripada Diet Keto Standard?

Saya bukan peminat diet keto , terutama sebagai ahli diet berdaftar yang mengkhususkan diri dalam pemakanan sukan dan prestasi dan makanan berasaskan tumbuhan. Pada pendapat saya, rancangan keto tradisional terlalu terhad dalam karbohidrat dan serat, dan penekanan pada makanan berasaskan haiwan , seperti daging merah, telah dikaitkan dengan peningkatan risiko keradangan dan kesihatan. Dan itu hanya beberapa kebimbangan saya.

Kini, keto versi baru, yang disebut keto 2.0, bertujuan untuk menyelesaikan beberapa batasan ini. Ia membolehkan lebih banyak karbohidrat, menekankan lemak berasaskan tumbuhan yang lebih sihat, dan sebagai hasilnya mungkin lebih berkelanjutan dalam jangka panjang dan lebih baik untuk kesihatan anda (perhatikan: juri keluar pada yang terakhir, kerana diet belum dipelajari). Inilah pendapat saya sebagai pakar pemakanan, dan nasihat saya mengenai cara menentukan diet terbaik untuk anda, bukan hanya untuk penurunan berat badan, tetapi untuk kesihatan minda, badan, dan jiwa anda secara keseluruhan.

Apa itu keto 2.0?

Ketika keto mula menggelegak, saya berharap ia akan menjadi mode yang baik. Tetapi ia telah menjadi juggernaut diet. Dalam diet keto tradisional, 75-90% kalori berasal dari lemak, sekitar 5% dari karbohidrat, dan selebihnya peratus dari protein. (Pada diet 1600 kalori, itu hanya 80 kalori dari karbohidrat, atau 20 gram.)

Makro-makro yang ketat ini memaksa orang untuk meninggalkan buah-buahan, biji-bijian, dan sayur-sayuran yang sihat, karbohidrat tinggi, dan sebaliknya memuatkan produk yang bebas karbohidrat dan serat, seperti keju dan pepperoni. Dan walaupun dengan penurunan berat badan, saya telah melihat pola makan ini menyebabkan lonjakan kolesterol LDL “buruk”, selain kesan sampingan yang tidak menyenangkan lainnya, termasuk sembelit, buasir, dan mudah marah.

Dalam keto 2.0, makro yang dicadangkan beralih kepada 50% lemak, 20% karbohidrat, dan 30% protein. Untuk diet 1600 kalori yang sama, sekarang 320 dari karbohidrat, atau bernilai 80 gram. Walaupun masih terhad secara keseluruhan, pengubahsuaian ini memberi ruang untuk lebih banyak makanan nabati, seperti buah segar, gandum, dan lentil.

Bagi lemak, salah satu sebab keto berfungsi dengan baik untuk menurunkan berat badan (selain kesihatan) adalah kerana lemak sangat kenyang. Pada 50%, keto 2.0 masih cukup tinggi lemak untuk meningkatkan rasa kenyang dan melambatkan kebuluran, yang membantu mencegah makan berlebihan.

Juga penting: Keto 2.0 menekankan sumber protein yang lebih ramping, seperti ikan sebagai ganti stik. Mungkin yang paling penting, peruntukan makanan dan serat berasaskan tumbuhan yang lebih tinggi menyokong pertumbuhan mikroba bermanfaat di usus yang berkaitan dengan anti-radang, imuniti, dan suasana positif.

Jadi, adakah keto 2.0 sihat?

“Sihat” mungkin menjadi peregangan, tetapi dibandingkan dengan diet keto standard, keto 2.0 lebih baik, dan lebih dekat dengan Diet Mediterranean tradisional, yang sudah lama dianggap sebagai standard emas untuk penurunan berat badan dan kesihatan. Oleh itu, saya tidak yakin bahawa rancangan keto yang dirombak ini adalah diet yang paling ideal.

Pertama, makro keto 2.0 sukar dicapai bagi mereka yang memilih untuk mengikuti diet berasaskan tumbuhan sepenuhnya. Penting untuk diperhatikan bahawa diet berasaskan tumbuhan terutama dikaitkan dengan penurunan BMI (indeks jisim badan), penurunan risiko penyakit kronik , dan peningkatan umur panjang , selain menjadi lebih baik untuk planet ini .

Ini berkaitan dengan masalah yang lebih besar, iaitu penurunan berat badan yang sihat dan berkekalan lebih kurang mengenai nisbah makro tepat anda, dan lebih banyak lagi mengenai kualiti dan keseimbangan makanan yang anda makan. Sebagai contoh, walaupun saya tidak percaya ada satu pendekatan yang sesuai untuk berdiet, dalam dua dekad klien bimbingan saya, saya telah melihat bahawa pengurusan berat badan jangka panjang dan kesihatan yang lebih baik sering kali disebabkan oleh makanan yang diproses , makan banyak sayuran tanpa lemak dan lemak nabati, memilih sumber protein tanpa lemak, dan makan karbohidrat penuh makanan yang sesuai dengan permintaan tenaga badan anda.

Saya perhatikan karbohidrat dalam perenggan terakhir itu – itu kerana banyak orang percaya bahawa karbohidrat sememangnya menggemukkan, dan itu tidak tepat. Karbohidrat menjadi masalah untuk pengurusan berat badan dan kesihatan ketika diproses dengan sangat baik (dilucutkan nutrien dan serat, dan digabungkan dengan bahan tambahan dan / atau gula buatan manusia), dan apabila jumlah yang digunakan melebihi kemampuan tubuh anda untuk membakarnya – bahkan karbohidrat yang sihat. Tetapi, membuang karbohidrat sepenuhnya, atau mengehadkannya juga bukanlah penyelesaiannya. Keseimbangan adalah kunci.

Sekiranya anda mencuba diet keto 2.0?

Secara keseluruhan, keto 2.0 lebih dekat dengan diet seimbang keto standard – ia menandakan beberapa kotak pemakanan utama, seperti lebih banyak serat, kemasukan lemak nabati, dan protein yang lebih langsing. Tetapi, ia mungkin tidak tepat 100% untuk anda.

Sebaik-baiknya, kita perlu menjauhkan diri dari diet ekstrem ini dan fokus pada keseimbangan dan kualiti makanan. Untuk penurunan berat badan jangka panjang dan kesihatan yang optimum, penting juga untuk mempertimbangkan bagaimana diet tertentu membuat anda merasa. Nilaikan tenaga, fokus mental, tidur, kesihatan pencernaan, kualiti dan pemulihan senaman, fungsi imun, mood, dan kebahagiaan. Sekiranya anda makan dengan cara yang merosakkan kesejahteraan mental dan fizikal anda, atau memberi kesan negatif terhadap kualiti hidup anda, itu tidak menyokong kesihatan anda, walaupun anda menurunkan berat badan; dan mungkin tidak akan dapat dikekalkan.

Namun, jika anda ingin mencuba keto 2.0, teruskan. Ingatlah bahawa selalu penting untuk mendengar naluri tubuh dan usus anda. Dan tidak apa-apa untuk membuat perubahan pada rancangan makan anda yang terasa lebih sesuai, walaupun ia tidak sesuai dengan trend terbaru.

Cynthia Sass, MPH, RD, adalah penyumbang nutrisi penyumbang Kesihatan , pengarang terlaris New York Times , dan pakar pemakanan latihan amalan swasta yang telah berunding dengan lima pasukan sukan profesional.

Leave a Comment