Ini adalah Pembersihan 10 Hari yang Kim Kardashian Lakukan untuk Menurunkan Berat Badan untuk Met Gala

Kim Kardashian akan minum banyak smoothie dalam beberapa hari akan datang, ketika dia bersiap-siap untuk Met Gala pada 7 Mei.

Awal minggu ini di aplikasinya , bintang realiti itu menulis bahawa dia melakukan Sunfare Optimal Cleanse , detoks 10 hari yang melibatkan campuran makanan dan goncangan yang telah dirancang sebelumnya. “Saya mempunyai Met Gala dan saya telah bekerja keras, tetapi saya mula makan banyak gula-gula dan saya mahu mengubah corak makanan saya untuk makan lebih sihat dan mengurangkan gula sebanyak yang saya dapat , “jelasnya. “Kami selalu mempunyai permen dan sangat sukar apabila ada godaan di mana-mana.”

Sunfare tidak memberikan maklumat pemakanan mengenai pembersihannya di laman webnya. Tetapi pada pandangan pertama, rancangan itu kelihatan … boleh dilakukan? Hidangan seperti primavera ayam, kacang Itali & mangkuk salmon, dan salad salmon mustard pedas nampaknya merangkumi campuran protein tanpa lemak, sayuran kaya serat, dan lemak sihat.

Tetapi setelah melihat menu 10 hari penuh , kami menyedari: program ini merangkumi banyak hari sahaja. Selama 3 dari 10 hari itu, pemakanan hanya menggunakan teh herba dan minuman Sunfare. Tidak betul-betul memuaskan.

“Makan makanan pejal yang memerlukan mengunyah, memakan masa lebih lama, dan menambahkan lebih banyak isipadu ke perut anda mungkin akan membuatkan anda merasa lebih kenyang daripada goncang dengan kalori yang sama dan makro yang sama,” kata editor pemakanan penyumbang kesihatan Cynthia Sass, MPH , RD . “Saya telah melihat kekurangan kepenuhan dari gegaran yang menyebabkan menggigit ekstra, yang dapat mengakibatkan makan lebih banyak kalori dan tidak melihat hasilnya.”

Vandana Sheth, RD, jurucakap Akademi Pemakanan dan Dietetik, memberitahu kami bahawa walaupun pembersihan ini dapat memberi anda permulaan untuk tujuan penurunan berat badan anda, itu bukan cara makan yang seimbang: “Kemungkinan besar anda kehilangan nutrien utama, terutamanya serat, “katanya.

Mengkonsumsi hanya cairan selama beberapa hari mungkin membuat anda merasa lebih ringan dan lebih langsing, kata Sass, tetapi itu mungkin kerana anda mempunyai jumlah yang lebih sedikit dalam sistem pencernaan anda. “Fikirkan belon yang kebanyakannya mengempis. Sebaik sahaja anda mula makan makanan pejal lagi, anda akan menyedari bahawa perut anda tidak akan rata,” katanya. “Tapi itu tidak apa-apa, dan normal.”

Hari ini Kardashian menulis tweet bahawa pada Hari 4, dia sudah kehilangan 5 paun. Dia sekarang berada dalam fasa pembersih hanya cair (“Doakan saya tolong” tulisnya) hingga Hari 7, ketika dia secara beransur-ansur akan memasukkan lebih banyak makanan pejal.

Kami gembira mendengar Kardashian merasa gembira dengan kemajuannya. Tetapi jika anda mempertimbangkan pembersihan yang sama, ingat bahawa ia bukan untuk semua orang. Sass menunjukkan bahawa sementara beberapa orang termotivasi oleh diet yang sederhana dan berulang-ulang yang mudah diikuti, yang lain akhirnya benar-benar sengsara. “Jika di masa lalu mencuba rancangan makan ketat atau terhad menyebabkan berhenti dan makan berlebihan, jangan pergi ke jalan itu lagi,” katanya.

Sebaliknya, jika anda adalah seseorang yang sukar untuk mematuhi jadual makan yang dirancang, “pembersihan yang memerlukan anda minum goncang pada waktu biasa dapat membantu anda berhubung dengan rasa lapar dan kenyang yang normal, sehingga anda dapat beralih ke makan makanan yang sihat, seimbang, tepat pada masanya, “kata Sass.

Penting juga untuk diperhatikan bahawa menurunkan berat badan dengan cepat tidak semestinya perkara yang baik. CDC mengesyorkan untuk menumpahkan sekitar 1 hingga 2 paun seminggu. Pada kadar itu, anda lebih cenderung untuk menurunkan berat badan, dan tidak akan mendapatkannya kembali sebaik sahaja anda berhenti menjadi terlalu ketat dengan kalori anda. Itu penting kerana diet yo-yo dapat mempengaruhi hati anda . “Saya akan mengesyorkan pendekatan yang lebih seimbang untuk pemakanan sihat dan mencapai tujuan kesihatan anda,” kata Sheth.

Dan seseorang yang mempunyai keadaan kesihatan kronik seperti diabetes harus mengelakkan pembersihan seperti ini, tambah Sheth. “Jenis diet ini boleh memberi kesan serius kepada sesiapa yang mempunyai masalah gula darah.”

Pokoknya? “Dengarkan badan anda,” kata Sass. “Pembersihan harus membuat anda merasa lebih ringan, tetapi juga bertenaga dan berkhasiat.” Dengan kata lain, jika ada diet yang membuat anda lemah dan mudah marah, anda mungkin kekurangan nutrien penting yang diperlukan oleh badan untuk berfungsi.

Leave a Comment