Makanan “Sihat” Ini Mempunyai Gula Lebih Banyak Daripada Pemikiran Anda

Selain daripada kek hari jadi atau pesta gula-gula, anda mungkin menganggap anda sebagai pemakan makanan yang sihat sepanjang masa. Tetapi gula bersembunyi di lebih dari sekadar tempat-tempat yang jelas, seperti gula-gula dan kek cawan. Sebenarnya beberapa yang disebut “berkhasiat” sebenarnya dibungkus dengan gula yang cukup untuk memenuhi mulut yang penuh dengan gigi manis (er, gigi manis?), Dan kemudian beberapa.

SugarScience , inisiatif baru dari University of California, San Francisco, bersama dengan senarai panjang jabatan kesihatan yang bermitra di seluruh negara, berusaha untuk mendidik pengguna mengenai gula. Maklumat di laman web ini berasal dari 8.000 makalah penyelidikan dan memberi amaran terhadap risiko memakan gula terlalu banyak, termasuk penyakit hati, penyakit jantung, dan diabetes Jenis 2.

Apabila berkaitan dengan gula, kurang biasanya lebih banyak. Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan orang dewasa mengambil maksimum 25 gram (atau enam sudu teh) sehari. Dengan rata-rata orang Amerika mendapat lebih dari 19 sudu teh setiap hari, adalah selamat untuk mengatakan bahawa kita boleh mengurangkan sedikit. “[Batas yang disyorkan] sama sekali tidak dan matlamat yang sukar dicapai, memandangkan kebanyakan kita menggunakan gula tiga kali lebih banyak daripada apa yang disyorkan,” kata Julie Upton , MS, RD, CSSD.

Tetapi tidak selalu ada bom gula yang jelas – berikut adalah beberapa makanan licik untuk dihindari di lorong runcit.

Yogurt

Ketika datang ke gula, yogurt dapat menumbuk pukulan yang kuat. Beberapa jenis mempunyai lebih banyak gula daripada Twinkie , dan jenama rendah lemak dan berperisa, khususnya, mungkin mengandungi sebanyak 29 gram gula setiap hidangan. Itu tidak bermakna kita harus mengeluarkan yogurt dari diet kita. Semasa berbelanja, elakkan jenis rasa atau rendah lemak, kerana cenderung mempunyai lebih banyak gula daripada yogurt biasa. “Cari jenama dengan gula tidak lebih daripada 20 gram setiap bekas,” kata Joy Bauer, MS, RD, pakar diet Today Show NBC, dan pengasas Nourish Snacks . “Atau beli biasa dan dapatkan buah cincang segar.” Anda juga boleh menambahkan satu sudu gula, madu, atau sirap maple sehingga anda dapat mengawal jumlah pemanis tambahan dalam yogurt anda, kata Bauer.

Granola

Taburkan granola di atas yogurt biasa sebenarnya dapat menambahkan gula yang anda hindari dengan menukar rasa yang asli. Satu setengah cawan boleh berharga lebih dari 12 gram . Batang granola tanpa rasa yang biasa lebih baik, tetapi tidak hebat, masih masuk pada kadar enam gram . Sekiranya anda benar-benar mendambakan, ganti granola dengan kacang kaya protein, seperti segelintir badam.

Minuman Sukan dan Jus Buah

Berfikir dua kali sebelum menghidrat dengan minuman sukan selepas bersenam yang melelahkan. Hanya satu minuman yang dapat membungkus lima sudu teh gula, menurut Harvard University . Jus oren lebih teruk lagi, mengandungi 10 sudu teh, sama dengan tin soda. Langkau gula sama sekali dengan menghilangkan dahaga anda dengan air pada waktu anda akan ke gimnasium. Sekiranya anda tidak bersedia menyerah jus, Bauer mencadangkan menambahkan rasa seltzer yang sama untuk menurunkan gula semula jadi sebanyak 50 peratus dan memberikannya sedikit.

Salad

Salad sendiri mungkin baik untuk anda, asalkan diisi dengan pelbagai jenis sayuran, tetapi itulah yang anda gerimis di atas yang menambah lebihan gula. Dan pilihan “rendah lemak” yang nampaknya sihat sering kali merupakan pilihan terburuk, kerana lemak yang dipotong sering diganti dengan gula. Oleh itu, hidangan dua sudu berpakaian Itali mempunyai 2 gram dan seribu pulau dan Perancis bebas lemak mempunyai 6 gram gula.

Cendawan

Walaupun tidak semestinya makanan kesihatan, menambah sedikit saus tomat ke makanan anda tidak berbahaya seperti yang anda fikirkan. Hanya satu sudu besar perasa mengandungi satu sudu teh gula . Itu satu perenam daripada jumlah harian anda yang diperuntukkan.

Adakah ini bermaksud kita harus membuang gula sama sekali? Tidak perlu panik. Masih baik untuk menikmati makanan manis dan makanan yang mengandungi gula semula jadi (dan sedikit tambahan). “Ini bermaksud kita harus membaca label makanan dan memerhatikan berapa banyak gula tambahan yang kita makan dalam sehari,” kata Upton.

Dia juga mengesyorkan untuk mengelakkan makanan berperisa dan diproses, yang terkenal kerana mengemas gula. Yang penting adalah untuk had kedua-dua jumlah gula yang kita makan dan berapa kerap kita makan, kata pakar pemakanan RochelleSirota , RD, CDN Dan Upton mencadangkan belajar untuk mengenali nama-nama kadang-kadang rumit untuk pemanis ditambah, termasuk kata-kata seperti “jus tebu sejat” dan “dextrin.” Jauhkan makanan jika pemanis muncul dalam salah satu daripada tiga ramuan teratas, katanya.

Leave a Comment