Manfaat Kesihatan Kopi dan Teh Decaf, Menurut Pakar Pemakanan

Saya keluar sebagai peminum kafein. Saya telah lama menyukai aroma dan rasa kopi, serta ritual yang selesa untuk memulakan hari saya dengan secawan Joe. Tetapi kafein tidak bersetuju dengan saya. Selain membuat saya sedikit cemas dan mengganggu sistem pencernaan saya, kafein menimbulkan kekacauan serius dengan tenaga saya.

Situasi peribadi saya agak tidak biasa kerana saya membahagikan masa antara New York City dan Los Angeles, jadi saya tinggal di dua zon waktu yang berbeza, dan saya menaiki pesawat setiap minggu. Tetapi ramai pelanggan saya, yang sering bepergian untuk bekerja atau hanya berjam-jam tidak konvensional, bergelut dengan masalah yang sama: pengambilan kafein yang tidak menentu boleh menyebabkan lonjakan dan penurunan tenaga yang akhirnya membuat anda bangun.

Seperti kebanyakan pelanggan saya, ketika saya melepaskan kafein, saya berasa lebih baik dalam beberapa hari. Saya tertidur lebih cepat dan tidur dengan lebih nyenyak. Tenaga saya meningkat, dan saya merasa lebih sesuai dengan tahap tenaga saya yang sebenarnya, yang tidak ditutup dengan kesan merangsang kafein.

Bagi saya, membuang kafein meningkatkan kualiti hidup dan kesejahteraan saya secara keseluruhan. Tetapi saya tidak akan melepaskan kopi atau teh kesayangan saya, dalam hal ini. Nasib baik ada pilihan bebas kafein yang enak untuk menikmati keduanya, dengan faedah kesihatan untuk boot.

Kopi tanpa kafein terbaik

Jenama kopi decaf kegemaran saya sekarang ialah Mount Hagen Organic Fair Trade Instant Coffee ($ 13, amazon.com ). Proses pengeringan beku Mount Hagen tidak menggunakan sebarang bentuk pengawet atau bahan tambahan, dan kacang tersebut tanpa kafein menggunakan proses karbon dioksida dan air yang mengekalkan rasa, dan tidak memberikan bahan kimia.

Saya selalu menyimpan paket satu-satu di dalam beg saya, terutamanya kerana beberapa tempat kopi mewah tidak menawarkan espresso tanpa kafein. Dengan menyimpannya, saya boleh memesan air panas atau susu badam kukus, taburkan kristal saya dan sedikit kayu manis, dan menikmati kopi tanpa kafein yang halus dan organik pada bila-bila masa.

Dari segi nutrien, kopi tanpa kafein menawarkan beberapa faedah penting. Ini tetap tinggi antioksidan dan nutrien yang terdapat dalam kopi biasa, termasuk beberapa magnesium, kalium, dan vitamin B. Ini mungkin mengapa minum biasa dan kafein dikaitkan dengan pengurangan risiko diabetes jenis 2 dan bentuk barah tertentu, serta perlindungan hati.

Juga, prestasi mental dari kopi tidak sepenuhnya dikaitkan dengan kafein – antioksidan dan sebatian bioaktif lain juga berperanan, yang bermaksud bahkan kafein dapat memberi anda dorongan otak!

Teh decaf terbaik

Seperti kopi, proses karbon dioksida dan air untuk menghilangkan kafein dari teh lebih disukai daripada pelarut kimia. Kaedah ini mengekalkan sebilangan besar antioksidan dalam teh, yang terbukti dapat mengurangkan keradangan dan memelihara sel dari kerosakan yang berkaitan dengan penuaan dan penyakit. Salah satu jenama kegemaran saya yang sesuai dengan rang undang-undang ini ialah Yogi’s Pure Green Decaf ($ 6, amazon.com ). Sebagai tambahan kepada rasanya yang halus, setiap beg daun teh organik dilengkapi dengan pesan yang menggembirakan pada tag, seperti “Syukur adalah pintu terbuka untuk kelimpahan. ” Bagus!

Satu nota penting: kopi dan teh tanpa kafein tidak sepenuhnya tanpa kafein, tetapi kopi mestilah sekurang-kurangnya 97% bebas kafein. Ini bermaksud 8-ons kopi mungkin mengandungi 2 hingga 7 mg kafein, berbanding sekitar 50 hingga 65 mg dalam espresso atau 95 hingga 165 mg dalam cawan yang diseduh; dan satu beg teh boleh memberikan 10 mg.

Cara bebas kafein

Sekiranya anda berfikir untuk membuang kafein, anda boleh membersihkan diri secara beransur-ansur atau menggunakan ayam belanda yang sejuk. Yang pertama adalah pilihan yang lebih baik jika anda ingin mengelakkan gejala penarikan, yang mungkin termasuk keletihan, sakit kepala, dan mudah marah. Pendekatan yang terakhir boleh membuat anda merasa benar-benar sengsara, tetapi kesannya akan mereda setelah kira-kira tiga hari. Dalam kedua-dua kes, melepaskan diri boleh menjadi kunci untuk merasa lebih baik. Dan bahagian yang paling baik ialah anda tidak perlu melepaskan manfaat pemakanan (atau kenikmatan) kopi atau teh dalam prosesnya.

Leave a Comment