Meghan Markle Nampaknya Ingin Membesarkan Bayinya dengan Diet Vegan – tetapi Adakah Itu Selamat?

Baby Archie Harrison Mountbatten-Windsor (mengatakan bahawa lima kali cepat) baru berusia 11 hari, tetapi kami sudah mula belajar tentang kehidupan kerajaannya yang kecil. Awal hari ini, surat beranak Archie telah diumumkan, dan ia mengesahkan bahawa dia dilahirkan di Portland Hospital di Westminster (bukan di rumah kelahiran , yang pada awalnya dikhabarkan sebagai rancangan kelahiran Duchess).

Sekarang, sepertinya kita mempunyai perincian lain tentang pendidikan raja: Meghan Markle dan Pangeran Harry dikhabarkan akan memberi makan Argan sebagai makanan vegan.

Menurut New York Post , khabar angin mengenai diet bayi baru lahir telah tersebar di media. Seharusnya bertentangan dengan keinginan Ratu, Meghan dan Harry merancang untuk memberi makan bayi mereka secara khusus makanan nabati.

Ramai orang dewasa mengamalkan veganisme, dan pakar pemakanan bersetuju bahawa veganisme boleh menjadi amalan diet yang sihat. Tetapi adakah bayi yang baru lahir boleh dibatasi hanya pada tanaman?

Health sebelum ini bercakap dengan Lauren Blake, RD, ahli diet berdaftar di The Ohio State University Wexner Medical Center di Columbus, Ohio, mengenai keselamatan membuat anak kecil menjalani diet vegan. Ternyata, Duke dan Duchess mungkin menyukai sesuatu – dengan beberapa peringatan penting.

“Anak-anak yang menjalani diet vegan cenderung memiliki pengambilan serat yang lebih tinggi kerana mereka makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, dan menurunkan kolesterol, lemak tepu, dan kadar lemak total,” kata Blake. “Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak yang vegetarian atau vegan juga lebih kurus secara keseluruhan.”

Blake menyatakan bahawa walaupun daging, unggas, dan produk tenusu mengandungi nutrien penting yang diperlukan oleh anak-anak yang sedang tumbuh, diet vegan masih dapat memberikan nutrien tersebut. Sebagai contoh, zat besi, yang terdapat dalam daging merah, juga dapat dijumpai dalam sayur-sayuran berdaun seperti bayam dan kangkung.

Walaupun diet vegan yang lengkap dapat menyediakan semua nutrisi yang diperlukan bayi, penting untuk memantau pertumbuhan anak untuk memastikan bahawa mereka benar-benar mendapat semua nutrien yang diperlukan.

Pakar Pediatrik Tanya Altman, MD, ahli lembaga eksekutif American Academy of Pediatrics dan pengarang What to Feed Your Baby , sebelumnya memberitahu Kesihatan bahawa ibu bapa yang membesarkan anak-anak mereka perlu menjadi lebih waspada terhadap diet dan perkembangan mereka.

“Kami melihat anak-anak yang tidak tumbuh dengan baik ketika orang tua membatasi hal-hal tertentu dalam diet anak,” kata Dr. Altman. “Ini biasa dilihat pada keluarga vegan dan kadang-kadang kita perlu campur tangan. Sekiranya mereka bekerja dengan pakar pediatrik atau ahli diet berdaftar, itu pasti baik.”

Leave a Comment