Minuman Starbucks: Mana Yang Paling Sihat?

Minuman bertema percutian Starbucks kembali, dengan kegemaran bermusim seperti peppermint mocha dan caramel brulee latte yang membuat buzz utama. (Barang-barang percutian, seperti cawan baru yang dapat digunakan kembali meriah, juga sangat besar.)

Minuman tahun ini termasuk campuran sirap berperisa biasa, cawan merah yang dipenuhi dengan krim disebat, dan topping seperti gula pasir dan keriting coklat gelap. Mereka merosot dan enak, tetapi bagaimana ia menyusun dari segi pemakanan? Inilah pengambilan saya sebagai pakar pemakanan.

Peppermint Mocha

Yang tinggi dibuat dengan susu 2% lalai dan semua tambahan biasa — espresso, sirap pudina, sos mocha, krim disebat, dan keriting coklat — jam pada 350 kalori, 13 gram lemak, 48 gram karbohidrat (dengan 42 gula sebagai 3 dari serat), dan 10 gram protein. Itulah empat gula gula tebu, atau 10 sudu teh, yang empat lebih banyak daripada had yang disyorkan oleh American Heart Association enam hari untuk wanita.

Terdapat juga beberapa bahan tambahan yang dipersoalkan dalam senarai ramuan, termasuk karagenan dan natrium benzoat, yang keduanya dikaitkan dengan keradangan. Bagi mereka yang tidak boleh atau tidak membuat tenusu, nampaknya minuman ini boleh dibuat tanpa susu jika dipesan dengan badam atau santan dan tanpa cambuk. Sayangnya maklumat pemakanan Starbucks hanya mengira perubahan berdasarkan pengemaskinian ukuran pesanan standard, bukan pengeditan dalam setiap kategori, seperti jenis susu, atau jumlah pam sirap.

Mocha Coklat Putih panggang

Tinggi standard — dibuat dengan susu 2%, tembakan espresso, sos mocha coklat putih panggang, krim disebat, dan kilauan gula — terdapat pada 330 kalori, 12 gram lemak, 44 gram karbohidrat (dengan 43 gram gula dan tidak serat), dan 11 gram protein. Sos mocha mengandungi gula dan sirap jagung, selain susu pekat, sehingga tidak boleh dibuat bebas susu.

Sebagai perbandingan, sebilangan besar kue kopi klasik Starbucks menyediakan jumlah kalori yang sama, dan sebilangan gram karbohidrat yang hampir sama. Dengan kata lain, minuman ini adalah pencuci mulut cair, bukan cara untuk memulakan hari – jika tenaga dan kesejahteraan yang berterusan berada dalam senarai keutamaan anda.

Caramel Brulee Latte

Pilihan lain yang tidak boleh dibuat tanpa susu, Caramel Brulee Latte standard tinggi dibuat dengan susu 2%, segelas espresso, saus karamel brulee, krim disebat, dan topeng karamel brulee. Ia mengandungi 350 kalori, 11 gram lemak, 54 gram karbohidrat (dengan 36 gula dan tanpa serat), bersama dengan 10 gram protein. Itu hampir dua kali ganda kalori dan lebih daripada dua kali karbohidrat yang terdapat dalam satu kek Starbucks snowman.

Walaupun rantai ini menawarkan sirap versi bebas gula, saya tidak mengesyorkannya, kerana ia dibuat dengan pemanis tiruan dan pengawet (bukan peningkatan pemakanan).

Chestnut Praline Latte

Berdasarkan ramuannya, minuman ini boleh dibuat bebas tenusu jika dipesan dengan badam atau santan dan tanpa krim disebat. (Malangnya, laman web ini tidak membenarkan anda mengira fakta pemakanan minuman dengan perubahan tersebut.) Tinggi standard mengandungi 2% susu, espresso, sirap praline chestnut, krim disebat, dan topi praline chestnut. Minuman ini terdiri daripada 270 kalori, 11 gram lemak, 33 gram karbohidrat (dengan 31 gula dan tanpa serat), dan 9 gram protein.

Ya, semua minuman ini adalah bom gula cair, dengan yang ini membungkus gula hampir dua kali lebih banyak daripada dua inci persegi vanila fudge.

Eggnog Latte

Eggnog berasaskan tenusu adalah ramuan utama dalam minuman kukus ini, dicampurkan hanya dengan espresso dan pala. (krim dan sirap disebat tidak termasuk.) Tinggi mengandungi 360 kalori, 14 gram lemak, 45 gram karbohidrat (dengan 42 sebagai gula dan 1 gram serat), dan 13 gram protein — walaupun laman web menyatakan bahawa eggnog yang digunakan berbeza mengikut kawasan. Sekiranya eggnog tidak ada dalam senarai tanpa siaran langsung, anda lebih baik mengabaikannya untuk barang percutian yang akan anda nikmati lebih banyak. Untuk jumlah kalori yang sama, anda boleh membakar roti dengan empat gelas sampanye sepanjang musim ini.

Jadi minuman mana yang paling sihat?

Sekiranya saya harus memilih, saya rasa versi yang paling sihat dari kumpulan itu adalah latte prastine chestnut tinggi yang dipesan dengan susu badam, satu pam sirap, dan tidak ada topping. Tetapi ia tidak akan memenangi sebarang bintang emas pemakanan. Pilihan lain adalah keluar dan memesan versi paling merosot dari yang anda suka, dan hadkan diri anda hanya beberapa sepanjang musim sebagai makanan ringan. Pilihlah sebagai pencuci mulut selepas makan tengah hari yang sihat, bukan sebagai minuman sarapan pagi yang dipasangkan dengan makanan ringan yang lain.

Intinya: Saya ingin melihat Starbucks membuang semua bahan tambahan tiruan, menawarkan lebih banyak pilihan susu tanaman, dan mengkonfigurasi kalkulator pemakanan yang membolehkan pelanggan menentukan bagaimana pesanan yang diperibadikan mereka meningkat. Sekiranya anda berada dalam kemerosotan percutian, lakukanlah — tetapi ada baiknya anda mempunyai beberapa pilihan untuk orang ramai yang mementingkan kesihatan juga.

Cynthia Sass, MPH, RD, adalah penyumbang nutrisi penyumbang Kesihatan , pengarang terlaris New York Times , dan pakar pemakanan latihan amalan swasta yang telah berunding dengan lima pasukan sukan profesional.

Leave a Comment