Pemakanan Buah Pear: 5 Cara Buah Ini Dapat Meningkatkan Kesihatan Anda

Sekiranya anda hanya memikirkan buah pir semasa percutian apabila sebilangan besar mereka tiba melalui pos dalam bakul hadiah percutian, anda akan ketinggalan. Pir telah dinikmati selama berabad-abad untuk semua rasa enaknya. Memandangkan lebih daripada 3,000 varietas ditanam di seluruh dunia, ada pir untuk setiap lelangit — dari lembut dan manis hingga garing dan berair.

Buah pir mempunyai lebih banyak untuk mereka daripada cara mereka merasakan. Buah ini juga memberikan faedah pemakanan yang serius. Pir boleh membantu pengurusan berat badan, meningkatkan pencernaan, mengurangkan risiko diabetes jenis 2, dan banyak lagi.

Pir dibungkus dengan nutrien

Pir sederhana adalah sumber vitamin C yang baik; buah ini juga mengandungi sebilangan besar kalium, vitamin K, tembaga, magnesium, dan vitamin B, menurut pangkalan data nutrien USDA . Pir juga merupakan sumber serat yang sangat baik, yang membantu menjaga sistem GI anda secara tetap.

Mereka boleh menurunkan risiko anda menghidap diabetes jenis 2

Kedua-dua buah epal dan pir dianggap sangat membantu dalam mengurangkan risiko diabetes kerana jumlah seratnya yang tinggi, yang diketahui dapat membantu menurunkan kadar gula darah. Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2017 menunjukkan ini, mendapati penurunan risiko diabetes jenis 2 sebanyak 18% di kalangan orang yang melaporkan paling banyak memakan epal dan pir berbanding individu yang makan paling sedikit. Untuk setiap buah pir (atau epal) yang anda makan setiap minggu, risiko diabetes dikurangkan sekitar 3%, menurut kajian itu.

Pir menyediakan fitonutrien yang bermanfaat

Pir, terutama dengan kulit berwarna-warni, menyediakan fitonutrien, atau bahan kimia tumbuhan semula jadi, seperti flavonoid. Sebatian ini diketahui dapat membantu menjaga keradangan rendah dengan meneutralkan radikal bebas – yang boleh menyebabkan kerosakan sel yang seterusnya boleh menyebabkan penyakit kronik seperti penyakit jantung dan barah. Radikal bebas juga dikaitkan dengan penuaan pramatang.

Mereka membantu pengurusan berat badan

Buah pir sederhana hanya mengandungi 100 kalori. Dan tahap tinggi serat yang disebutkan sebelumnya? Semua serat itu membantu memuaskan selera makan anda sehingga anda merasa puas lebih lama. Inilah kajiannya: Dalam kajian selama 12 minggu, wanita dibahagikan kepada tiga kumpulan. Satu kumpulan menambahkan tiga biji epal ke dalam makanan harian mereka, satu kumpulan kedua menambah tiga buah pir, dan kumpulan ketiga menambahkan tiga biskut oat rendah lemak. Kajian itu mendapati bahawa wanita yang memakan epal atau pir kehilangan hampir dua paun dalam 12 minggu — tanpa membuat perubahan diet yang lain.

Mereka senang ditambahkan pada makanan

Buah pir boleh dinikmati dengan pelbagai cara – dari sarapan pagi hingga pencuci mulut – menjadikannya sangat mudah untuk mendapatkan faedah pemakanan mereka tanpa banyak kerja persiapan atau waktu memasak. Cuba parfait pir atau pir yang dihiris dalam bijirin anda untuk sarapan; semasa makan tengah hari, potong menjadi salad atau dengan sandwic kalkun atau keju.

Untuk makan malam mereka boleh dibakar, dipanggang, atau ditambahkan ke dalam tumis. Dan tentu saja, pir menjadikan makanan ringan mudah alih yang sempurna. Cuba pir yang dihiris dengan mentega kacang atau pir dengan brie. Untuk pencuci mulut, tidak ada yang menyentuh hati seperti pear runtle atau pear tart. Yum!

Leave a Comment