Apakah Di Dalam Minuman Bebola Starbucks, dan Bolehkah Ia Memerangi Kesejukan?

Apabila item Starbucks rahsia di luar menu membuat peralihan ke menu biasa, anda tahu ia mesti popular. Itulah yang terjadi dengan “bola ubat” yang seharusnya diserang demam dan selesema , yang disebut Starbucks sebagai Teh Citrus Mint Madu . Peminat rantai ini bersumpah sebagai ubat untuk meredakan gejala selesema dan selesema, atau bahkan menangkisnya sepenuhnya. Soalannya, adakah ia benar-benar sesuai dengan hype? Inilah pengambilan saya sebagai pakar pemakanan.

Saya secara peribadi tidak pernah mendengar tentang bola ubat, tetapi berdasarkan nama panggilannya, saya fikir ramuannya serupa dengan apa yang disebut tembakan imuniti yang popular di jus, Whole Foods, dan kedai makanan kesihatan yang lain. Botol mini ini, biasanya berukuran dua ons, dimuatkan dengan bahan-bahan yang diketahui menyokong imuniti dan mengurangkan keradangan, seperti halia, kunyit, lada, atau bahkan bawang putih.

Versi Starbucks sebenarnya adalah teh panas 16 ons — teh herba Jade Citrus Mint dan Peach Tranquility tepat — dicampur dengan limun kukus (yang merupakan ramuan pertama, menurut laman web syarikat) dan dua bungkus madu. Teh dibuat dari gabungan teh hijau organik, spearmint organik, verbena lemon organik dan serai, serta penyerapan bahan seperti potongan epal dan buah persik, nanas permen, chamomile, dan pinggul mawar.

Kedengarannya sedap. Tetapi pada pendapat saya, mengandalkannya sebagai ubat mujarab dan selesema mempunyai kebaikan dan keburukan. Kajian menunjukkan bahawa sebatian semula jadi yang terdapat dalam teh hijau mengurangkan keradangan , menyokong imuniti , dan menawarkan sifat antivirus dan antibakteria. Minum cecair panas juga dapat melegakan sakit tekak. Dan wap dapat membantu membuka saluran hidung yang tersumbat dan menyokong saluran air, yang mungkin dapat menghilangkan sedikit resdung.

Teh chamomile juga dikaitkan dengan peningkatan aktivitas antibakteri dalam tubuh, dan mendukung tidur, yang juga melindungi kekebalan tubuh. Madu juga mempunyai beberapa manfaat selesema dan selesema. Ini bersifat anti-radang, terbukti dapat meredakan sakit tekak dan mengurangkan batuk (bila dikonsumsi sebagaimana adanya, sebagai pengganti sirap batuk), dan dapat membantu melawan bakteria dan virus. Secara keseluruhan, beberapa makanan yang baik dalam minuman ini dapat mengurangkan gejala yang tidak menyenangkan dan meningkatkan daya tahan tubuh.

Sekarang untuk berita yang tidak begitu baik. Bola ubat dimuatkan dengan gula. Air limau mengandungnya, seperti halnya madu, yang menambah jumlah keseluruhan 30 gram, atau 7.5 sudu teh. Itu satu setengah sudu teh melebihi enam sudu gula tambahan yang disyorkan setiap hari untuk wanita — dan itu hanya dalam satu minuman ini.

Saya juga tidak suka kerana ia mengandungi perasa tiruan, dan madu bukan jenis organik mentah. Jenis madu atau kaedah pemprosesan yang tepat, yang mempengaruhi kualiti dan kesihatan, tidak dinyatakan. Paket madu juga mengandungi potassium sorbate , bahan pengawet tiruan. Untuk mengetahui perkara ini, selalu baca senarai ramuan. Saya berharap bahawa dalam masa terdekat, Starbucks akan memberikan komitmen untuk menggigit semua bahan tambahan tiruan.

Sementara itu, inilah intinya: Minum satu Teh Madu Citrus Madu sehari mungkin tidak akan menghalang anda daripada menangkap kuman di sekitar pejabat atau semasa dalam perjalanan. Dan ia mengandungi dos gula yang serius. Tetapi jika anda merasa sengsara dan masih berusaha untuk melakukan kerja atau tugas, masuk ke Starbucks untuk mengambil minuman ini mungkin akan membantu. (Petua: Pilih satu paket madu dan bukannya dua).

Tidak dapat ke Starbucks? DIY dan buat minuman bola ubat anda sendiri di rumah. Teh hijau organik, chamomile, pudina, dan kunyit, tambahkan sedikit halia parut segar, satu sudu teh madu organik mentah atau sirap maple tulen, dan secubit lada hitam (yang terakhir diperlukan untuk menyerap curcumin bermanfaat yang terdapat di kunyit).

Yang paling penting, makan sayur-sayuran anda, utamakan rehat dan tidur, dan amalkan mencuci tangan dengan betul (kaedah nombor satu yang paling berkesan untuk mencegah selesema atau selesema).

Leave a Comment