6 Tips Elak Pembaziran Makanan (Anda WAJIB Amalkan)

Semasa membeli belah di pasar raya, kita sering mempunyai keinginan untuk memakan semua makanan yang dipaparkan di rak – lantas membelinya dengan kadar yang berlebihan. Dan kemudian makanan tersebut akan berakhir dengan basi tanpa dimakan.

Jika anda ingin memanfaatkan makanan yang berlebihan itu, mungkin 6 tips elak pembaziran makanan ini boleh membantu anda.

11. Beli Bekas Makanan Yang Lut Sinar

Anda digalakkan untuk menggunakan bekas makanan ataupun tupperware yang boleh dilihat di dalam (lut sinar). Ini memudahkan anda untuk melihat keadaan makanan yang anda simpan tanpa membukanya. Kaedah ini sangat membantu apabila anda mahu melihat tahap kesegaran makanan, terutama makanan yang mudah/cepat rosak.

Bekas yang jelas sesuai untuk menyimpan makanan seperti pasta, nasi, bijirin, keropok dan biskut.

Selain itu, anda juga boleh mengurangkan pembelian barang yang anda sudah ada – sebelum pergi membeli belah, periksa bekalan makanan anda di dalam bekas-bekas tersebut. Hadkan bekas yang anda gunakan, letakkan satu makanan sahaja di dalam satu- satu bekas. Jangan membeli yang lain, selagi mana makanan masih belum dihabiskan.

Selain bekas plastik, yang biasa orang gunakan, anda juga mempunyai pilihan untuk menggunakan bekas yang diperbuat daripada kaca.

Kembali

Beri maklum balas

Please enter your comment!
Please enter your name here