6 Tips Elak Pembaziran Makanan (Anda WAJIB Amalkan)

Semasa membeli belah di pasar raya, kita sering mempunyai keinginan untuk memakan semua makanan yang dipaparkan di rak – lantas membelinya dengan kadar yang berlebihan. Dan kemudian makanan tersebut akan berakhir dengan basi tanpa dimakan.

Jika anda ingin memanfaatkan makanan yang berlebihan itu, mungkin 6 tips elak pembaziran makanan ini boleh membantu anda.

1. Beli Bekas Makanan Yang Lut Sinar

bekas makanan lutsinar

Anda digalakkan untuk menggunakan bekas makanan ataupun tupperware yang boleh dilihat di dalam (lut sinar). Ini memudahkan anda untuk melihat keadaan makanan yang anda simpan tanpa membukanya. Kaedah ini sangat membantu apabila anda mahu melihat tahap kesegaran makanan, terutama makanan yang mudah/cepat rosak.

Bekas yang jelas sesuai untuk menyimpan makanan seperti pasta, nasi, bijirin, keropok dan biskut.

Selain itu, anda juga boleh mengurangkan pembelian barang yang anda sudah ada – sebelum pergi membeli belah, periksa bekalan makanan anda di dalam bekas-bekas tersebut. Hadkan bekas yang anda gunakan, letakkan satu makanan sahaja di dalam satu- satu bekas. Jangan membeli yang lain, selagi mana makanan masih belum dihabiskan.

Selain bekas plastik, yang biasa orang gunakan, anda juga mempunyai pilihan untuk menggunakan bekas yang diperbuat daripada kaca.

2. Gunakan Idea Dari Waste Not Nut

konsep waste not nut

Adakah anda menggunakan sos cili dan sos cili, anda pasti akan biasa dengan masalah tidak dapat menggunakan lebihan yang terdapat di dasar botol sos tersebut, kan? Dan orang akan terbalikkan botol tersebut, dengan mengharapkan lebihan tersebut akan turun ke bahagian atas botol tersebut.

Tiada masalah dengan cara tersebut, bahkan saya rasa ia adalah langkah yang baik untuk mengelakkan pembaziran makanan. Cuma jika tidak berhati hati semasa membukanya nanti, bahan tersebut akan keluar meleleh – pastikan anda berhati-hati.

Kaedah ini dinaiktarafkan oleh satu syarikat yang dikenali sebagai Waste Not Nut, mereka menjual satu plastik yang flelsibel, berbentuk cincin dan bekas plastik yang boleh dikitar semula. Cara penggunaannya adalah seperti yang ditunjukkan di dalam gambar di atas.

Saya tidak pasti adakah produk ini terdapat di Malaysia, namun idea dan konsep ini kita boleh lakukan dengan barangan yang sedia ada di rumah kita.

3. Hadkan Pembelian Daging Mentah

beli daging mentah

Biasanya orang akan membeli daging ataupun makanan mentah dalam kuantiti yang banyak, untuk memudahkan mereka kemudian hari. Mereka akan menyimpan makanan tersebut di dalam peti sejuk dan akan menggunakannya setelah tiba masanya.

Walaupun begitu, bukan semua orang yang mempunyai perancangan yang baik. Ada juga sesetengah orang yang tidak sempat makan daging yang dibeli dan terpaksa membuang makanan tersebut kerana sudah tidak elok. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk menghadkan pembelian daging mentah.

Tiada salah jika mahu membeli dengan banyak, cuma pastikan anda mempunyai perancangan yang baik – bila hendak masak, apa resepinya dan lain-lain. Perkara ini juga boleh diaplikasikan pada sayur-sayuran dan buah-buahan.

4. Buat Dan Ikuti Senarai Barangan Yang Perlu Dibeli

senarai barang

Sentiasa membuat senarai barangan yang perlu dibeli sebelum keluar ke pasar raya. Selain itu, pastikan anda mengikuti senarai tersebut. Elakkan membeli barangan yang anda rasa boleh membawa kepada pembaziran kemudian hari.

5. Bekukan Makanan

bekukan makanan

Salah satu cara untuk memanjangkan jangka hayat makanan (terutama yang cepat basi) adalah dengan membekukannya, setidak-tidaknya meletakkan di dalam peti sejuk. Hal ini kerana keadaan yang sejuk dan membeku boleh melambatkan proses tindak balas bakteria ke atas makanan – lantas melambatkan makanan untuk basi.

Biasanya orang akan meletakkan daging, sayur, buah dan minuman di dalam peti sejuk. Bagi buah-buahan, anda boleh mengupas kulit buah tersebut terlebih dahulu, masukkan ke dalam bekas dan barulah ke dalam peti sejuk – cara ini lebih berkesan berbanding dengan meletakkan buah tersebut secara terus di dalam peti sejuk.

6. Awasi Dengan Tarikh Luput

periksa tarikh luput

Pertama; anda perlu lebih peka dengan tarikh luput yang tercatat dikotak ataupun label makanan yang anda beli. Adalah sebaik- baiknya anda membeli barangan yang paling lambat tarikh luputnya.

Kedua; peka dengan tarikh luput selepas anda membuka makanan/minuman tersebut. Biasanya minuman seperti jus boleh tahan paling lama seminggu selepas anda membukanya (walaupun disimpan di dalam peti sejuk). Jika tidak disimpan di dalam peti, sehari dua sudah basi.

Oleh itu, anda perlu pandai merancang berapa kuantiti yang perlu dimakan/diminum setiap hari agar tidak membawa kepada pembaziran.

Harap para pembaca boleh mengamalkan apa yang disenaraikan di dalam entri ini agar tidak lagi menyumbang kepada pembaziran makanan. Selain itu, anda secara tidak langsung boleh berjimat duit daripada terpaksa membeli makanan dengan lebih banyak ataupun membeli plastik sampah.

Sekian~

Leave a Comment