Jalur Cepat Penambahbaikan Diri – Teknik Pembelajaran Dipercepat untuk Orang Baru dalam Pembangunan Peribadi

Segala sesuatu yang berlaku kepada kita berlaku dengan alasan. Dan kadang-kadang, satu perkara membawa kepada yang berbeza. Daripada mengurung diri dalam sangkar ketakutan dan berseru atas kesedihan, rasa malu, dan kegagalan masa lalu, perlakukan mereka sebagai pengajar anda dan mereka akan menjadi alat anda dalam peningkatan diri dan juga kejayaan.

Kejayaan dan kebahagiaan cenderung berpegangan tangan, tetapi, anda harus mengusahakan apa yang akan membuat anda merasa berjaya dan senang. Kadang-kadang anda akan mendapati bahawa kejayaan dan kebahagiaan akan membawa anda ke 2 arah yang berbeza. Sebagai contoh, anda mungkin mendapati bahawa keadaan hidup anda sekarang membuat anda bahagia, tetapi jika anda ingin menjadi CEO maka anda perlu pergi ke bandar. Anda mesti mempertimbangkan, pada satu ketika, yang lebih penting bagi anda. Ingatlah, jika anda dapat menemui kebahagiaan, maka anda mempunyai kejayaan yang lebih peribadi daripada yang mungkin anda bayangkan. Tujuan setiap orang haruslah menuju kebahagiaan dan jika berjaya, anda pasti akan berjaya.

Oleh itu, bilakah peningkatan diri dapat disamakan dengan kejayaan? Di mana kita bermula?

Bab 1: Asas Kebahagiaan Diri

Kehidupan sangat sukar dan kadang-kadang tidak ada artinya, namun pada suatu saat dalam hidup, anda perlu mengurus perasaan dan idea anda untuk menemui kebahagiaan dan kejayaan.

Anda mesti melihat jauh ke dalam diri anda untuk mengetahui kejayaan anda sendiri. Anda juga perlu memastikan bahawa anda membariskan diri dengan tujuan yang betul, atau anda tidak akan pernah menemui kebahagiaan dan kejayaan.

Satu petua yang harus anda ingat ialah anda harus terbuka kepada alam semesta. Pada dasarnya, akan ada masa di mana anda akan tersesat dan keliru; namun anda harus mempercayai diri sendiri.

Hati dan kepala anda akan mengarahkan anda ke kejayaan yang cukup, selama anda mendengar perasaan anda. Anda perlu mempertimbangkan hakikat bahawa anda akan mengubah otak anda dan anda akan mengubah hati anda. Tidak ada gunanya melakukan perkara yang tidak disukai oleh hati anda.

Anda juga tidak boleh mendengarkan otak anda. Anda perlu memahami bahawa mengubah otak anda tidak menyerah. Anda bukan pemusing; namun anda terus menerus mencari perkara yang lebih besar dan lebih baik.

Anda tidak boleh menganggap diri anda sebagai kegagalan hanya kerana anda tidak memberi masa kepada diri sendiri untuk mencapai cita-cita anda, namun anda harus menganggap diri anda bertuah kerana mengetahui sesuatu tidak bernilai seperti yang anda percayai pertama kali.

Anda harus memejamkan mata, sekarang, dan mempertimbangkan 5 perkara yang perlu anda capai untuk menjadi bahagia dan berjaya. Anda perlu menuliskannya dan juga kebaikan dan keburukan untuk setiap tujuan.

Anda kemudian mesti membuat rancangan serangan. Akan ada beberapa impian dan tujuan yang harus anda tinggalkan pada masa ini, kerana mereka tidak realistik. Teruskan dengan tujuan yang dapat anda capai dan kemudian kembali ke senarai dan kemas kini matlamat anda. Anda akan melihat bahawa akan ada beberapa pencapaian kecil; tetapi anda juga akan melihat secara semula jadi perubahan otak anda.

Komponen untuk kejayaan dan kebahagiaan disusun untuk semua orang. Anda tidak boleh menjadikan diri anda berjaya atau bahagia sepanjang malam.

Anda harus berfikir bahawa ini adalah sesuatu yang harus anda kerjakan dengan bersungguh-sungguh dan anda juga perlu ingat bahawa matlamat ini adalah jangka pendek dan jangka panjang. Terdapat banyak kerja dan tenaga untuk bahagia dan berjaya.

Anda harus memikirkan hasil dari semua tindakan anda, sehingga anda dapat memilih lebih baik atau tidak perkara akan mendorong anda untuk mencapai tujuan utama anda.

Kebahagiaan dan kejayaan dapat dibayangkan untuk semua orang, namun definisi kebahagiaan dan kejayaan juga berbeza bagi setiap orang, dan itulah perbezaan yang harus disedari ketika menetapkan tujuan.

Bab 2: Apa Yang Anda Mahukan

Terdapat banyak individu yang tidak mempunyai masalah dengan menetapkan matlamat dan mencapainya, tetapi mereka tidak tahu apa yang mereka mahukan. Anda ingin memastikan bahawa anda mempertimbangkan kehidupan anda di masa hadapan. Sangat sukar untuk memastikan apa yang anda mahukan jika anda tidak tahu apa yang anda mahukan. Kadang-kadang lebih baik anda dapat meluangkan sedikit masa untuk meneliti diri anda.

Anda ingin memastikan bahawa anda memikirkan beberapa matlamat yang anda ingin capai pada akhir kematian anda. Ini akan memberi anda beberapa arah dengan kehidupan anda.

Adakah anda mahukan orang tersayang? Adakah anda ingin mempunyai gaji enam angka? Apa yang sebenarnya anda mahukan? Anda mesti melakukan banyak analisis diri untuk mencari kebenaran.

Pertama sekali, anda ingin menuliskan senarai perkara yang anda rasa diharapkan daripada anda. Anda akan mengetahui bahawa kenalan dan orang tersayang mempunyai gambaran yang mereka perlukan untuk mendapatkan kenalan dan orang tersayang mereka. Apakah tekanan yang anda hadapi?

Setelah anda mengetahui perkara ini, anda akan dapat mengetahui apa yang anda tidak mahukan. Kadang-kadang mudah untuk menentukan matlamat anda setelah anda mula mempertimbangkan perkara-perkara yang anda inginkan yang tidak anda miliki. Ini akan menjadikan palet tujuan anda dan anda dapat benar-benar memusatkan perhatian pada apa yang anda mahukan.

Setelah anda mencapai matlamat, anda boleh pergi dan bercakap dengan orang lain mengenai matlamat anda sebelum anda mula membuat keputusan. Anda mungkin menyedari bahawa kenalan dan orang yang anda sayangi akan membincangkan beberapa perkara seperti halnya kejayaan hidup anda.

Anda ingin mempertimbangkan pendapat kenalan dan orang yang anda sayangi sebelum anda membuat sebarang keputusan yang terburu-buru. Anda ingin memastikan bahawa anda yakin dengan pilihan yang anda buat dan jalan yang anda pilih. Anda juga ingin memikirkan hakikat bahawa terdapat banyak kemungkinan untuk menyelidik mengenai kehidupan dan karier masa depan anda.

Sekiranya anda benar-benar ingin membuat perbezaan dalam hidup anda, maka anda ingin memikirkan hakikat bahawa terdapat banyak perkara yang perlu diteliti. Anda ingin memberi peluang kepada diri sendiri untuk membuat perbezaan dalam cara anda melihat kehidupan juga.

Setelah anda meluangkan masa untuk meneliti perkara-perkara yang anda minati, anda mungkin akan menemui pengetahuan tersembunyi atau bakat yang tidak pernah anda ketahui.

Setelah anda menggunakan kumpulan pengetahuan dan bakat yang tersimpan, anda akan dapat berusaha menentukan jalan yang dipetakan untuk kejayaan masa depan. Anda ingin memikirkan hakikat bahawa terdapat banyak pilihan dan anda akan berseronok melihat semua pilihan yang menarik.

Anda ingin memastikan bahawa anda memberi peluang kepada diri sendiri untuk meneliti semua pilihan anda. Anda ingin memastikan bahawa anda mempertimbangkan perkara-perkara yang paling bermakna bagi anda hari ini dan kemudian belajar bagaimana membina kemahiran dan minat semasa anda sehingga anda dapat membina masa depan yang baik dan kukuh.

Anda akan mengetahui bahawa proses ini akan memakan masa yang lama, tetapi anda ingin memastikan bahawa anda memikirkan apa sahaja dan semua perasaan yang anda miliki semasa prosedur.

Bab 3: Apa Motivasi Anda

Mencuba semula adalah sangat penting. Anda akan mengetahui bahawa ada masa dalam hidup anda di mana anda perlu mengubah hidup anda atau mengubah diri anda dengan cara yang sedikit.

Anda harus mempertimbangkan untuk mencipta semula diri anda secara peribadi, profesional, dan juga dalam beberapa hubungan yang anda ada dengan orang lain. Anda akan mendapati bahawa tidak ada peraturan atau prinsip yang harus anda ikuti dalam penemuan semula, tetapi anda harus berusaha menjadikan perkara lebih bermanfaat atau lebih mudah bagi diri anda. Anda harus berusaha sebaik mungkin untuk mencipta semula diri anda dengan cara yang baik.

Setelah berubah, anda harus belajar bagaimana menerimanya. Anda ingin mempertimbangkan tentang fakta bahawa terdapat sejumlah harapan dan matlamat yang harus anda capai sendiri. Anda harus mempertimbangkan hakikat bahawa terdapat banyak perkara hebat yang harus anda laksanakan dalam hidup, tetapi anda harus ingat bahawa pencapaian terbesar anda akan ada dalam diri anda.

Cari tahu apa yang anda perlukan dalam hidup anda terlebih dahulu. Maka anda harus mencuba dan menyelesaikannya menjadi rancangan tindakan. Anda juga harus bersenam di mana siling kaca anda berada.

Sebilangan individu mempunyai “siling kaca” di sinilah mereka dapat melihat bahagian atasnya, namun merasakan bahawa mereka tidak dapat sampai ke sana. Masalahnya adalah bahawa anda akan mencuba dan menyelesaikan masalah hingga ke tahap yang paling jauh, tetapi akhirnya anda harus berhenti dan menganggap diri anda dan merasa bangga.

Aktualisasi diri sangat sukar dicapai. Sebilangan individu menghabiskan sepanjang hidupnya untuk berusaha mencapai tahap realisasi diri.

Agar anda dapat mencipta semula diri anda, anda harus mempertimbangkan kubu dan kegagalan anda. Anda harus mengusahakan kedua-duanya agar kegagalan anda tidak benar-benar gagal dan kubu anda lebih kuat dari sebelumnya. Anda akan dapati bahawa hanya melalui penilaian kendiri anda akan dapat berada di jalan yang betul untuk berpuas hati. Anda akan melihat bahawa dengan kemahiran anda akan dapat menonjol di atas yang lain dengan sedikit kerja.

Sebaik sahaja anda mencipta semula diri anda, anda perlu mempertimbangkan pertumbuhan yang berkaitan dengan kesihatan rohani, kesihatan fizikal, kesihatan mental anda, dan juga menangani beberapa keterikatan anda. Anda ingin memastikan bahawa anda mempertimbangkan siapa anda dan siapa anda dalam bidang tertentu dalam hidup anda.

Pertama, anda ingin mempertimbangkan hakikat bahawa anda mempunyai banyak hubungan dengan banyak individu penting. Anda ingin memastikan bahawa anda melakukan semua yang anda boleh sehingga anda dapat memberikan kesan terbaik kepada orang lain, tetapi juga menunjukkan kepada orang lain yang baru dan meningkatkan anda.

Anda akan dapat menyelesaikan banyak perkara setelah anda mempertimbangkan untuk menggunakan seluruh diri untuk mencapai matlamat anda. Anda perlu mempertimbangkan cara-cara yang dapat anda gunakan untuk menggunakan tubuh, minda, dan jiwa anda, sehingga anda dapat melakukan pengubahsuaian sepenuhnya pada diri anda. Anda juga harus mempertimbangkan untuk menggunakan semua diri anda sehingga anda dapat mencapai tahap kemampuan anda sendiri dan benar-benar bahagia.

Anda juga ingin mempertimbangkan hakikat bahawa pergeseran anda tidak akan berlaku sepanjang malam.

Anda harus ingat bahawa ada banyak masa dan tenaga yang anda perlukan untuk memasukkan matlamat anda menjadi sesuatu.

Terdapat banyak penambahbaikan yang mungkin anda buat, tetapi anda juga harus menilai diri anda dari semasa ke semasa.

Bab 4: Mempunyai Visi

Sekiranya anda seorang yang perlu menemui visi untuk diri sendiri, anda pasti ingin memastikan bahawa anda mengikuti dengan apa yang ada dalam kehidupan anda. Terdapat kemungkinan yang tidak berkesudahan untuk semua orang. Sekiranya anda ingin membuat sesuatu yang hebat dari diri sendiri, anda harus menetapkan beberapa keutamaan dan tujuan untuk diri sendiri agar anda berada dalam perjalanan ke masa depan yang lebih baik dan lebih baik.

Sebaik sahaja anda mencari sesuatu untuk membuat anda termotivasi, anda harus terlebih dahulu memikirkan apa yang anda lakukan untuk hidup anda sendiri. Apakah perkara yang paling penting bagi anda? Adakah anda berpuas hati dengan semua yang anda lakukan? Adakah anda bersedia untuk perubahan dalam hidup anda?

Sekiranya anda menjawab soalan-soalan ini dengan jujur, anda akan segera menyedari bahawa mungkin anda tidak menjalani kehidupan dengan sepenuhnya dan mungkin ada sesuatu yang lebih baik di luar sana untuk anda.

Pastikan bahawa anda mempertimbangkan matlamat dan impian anda dalam hidup. Anda harus mempertimbangkan apa yang ingin anda lakukan pada masa depan anda. Menetapkan matlamat untuk jangka panjang dan jangka pendek akan menjadi satu perkara yang menjadikan hidup anda jauh lebih baik dan lebih sederhana kerana anda akan mempunyai sesuatu yang dinantikan dalam jangka masa panjang.

Jangan sesekali menyerah pada sesuatu yang anda mahukan. Sekiranya anda mempunyai matlamat yang ditetapkan sendiri, anda pasti ingin memastikan bahawa anda melakukan segala yang mungkin agar anda merasa hebat tentang siapa diri anda. Beraturlah untuk berusaha bersungguh-sungguh dalam mencapai matlamat anda

Tidak ada yang boleh menghalangi anda. Anda harus sedar bahawa anda adalah orang yang akan mengendalikan hidup anda. Setelah ada sesuatu yang benar-benar anda mahukan, anda harus mencuba pelbagai cara untuk menyelesaikannya. Mencari motivasi adalah satu cara. Setelah anda bertenaga dan termotivasi untuk membuat sesuatu berlaku, anda akan sampai di sana.

Pertimbangkan apa yang anda lakukan dan kemudian anda boleh beralih ke perkara lain. Anda mungkin membina matlamat anda sendiri dalam hidup dengan mempertimbangkan apa yang harus anda lakukan untuk memperbaiki tujuan anda sendiri.

Memandangkan sesuatu yang membuat anda bahagia akan membantu anda sampai ke tempat yang mesti anda lalui. Tidak ada yang salah dengan memilih pilihan yang sesuai dengan keperluan anda. Jangan takut untuk pergi ke sana dan membuat sesuatu berfungsi untuk anda.

Ini akan memakan masa tetapi anda akan melihat pada akhirnya bahawa anda akan memperbaiki kehidupan anda dengan banyak dan menemui kaedah untuk membuat sesuatu menjadi berbeza. Anda harus bersedia untuk menyediakan diri anda dengan satu set tujuan yang akan berfungsi untuk anda dan semua keperluan anda.

Cuba cari cara untuk melihat masa depan anda. Anda harus bersedia untuk menghadapi cabaran yang akan membantu anda menjadi lebih baik dan bersama-sama.

Anda harus selalu tahu bahawa anda akan mengendalikan situasi. Apabila anda tidak berpuas hati dengan sesuatu yang anda lakukan, anda harus pergi ke sana dan membuat hidup anda seperti yang anda mahukan.

Jangan takut dengan siapa anda dan apa yang anda capai dalam hidup. Terdapat banyak idea hebat di luar sana untuk anda pilih. Pastikan bahawa anda menghasilkan matlamat dalam hidup yang akan membantu anda menjadi lebih produktif dan lebih bersemangat dengan apa yang ada dalam fikiran anda.

Tidak ada apa-apa di luar sana yang seharusnya menghalangi anda untuk menjadi orang yang anda inginkan dalam hidup.

Pertimbangkan sikap anda dan sejauh mana ia membawa anda. Tidak ada apa-apa di dunia yang harus anda pertimbangkan lebih daripada di mana kehidupan anda akan berakhir. Kejayaan adalah sesuatu yang harus anda selalu ada di otak anda.

Bab 5: Apakah Cabaran Anda

Akan ada banyak halangan yang harus anda kalahkan dan akan ada rintangan yang juga harus anda hadapi untuk mengetahui kejayaan peribadi anda. Terdapat beberapa petua mengenai bagaimana anda dapat mengalahkan halangan ini, tetapi anda harus mempertimbangkan cara anda berfikir tentang diri anda dan tentang kehidupan anda secara keseluruhan.

Anda akan mendapati bahawa ada kalanya anda hanya menghentam dinding dan ingin berhenti. Kunci kejayaan adalah dapat memacu diri anda ke dinding dan dapat menggunakan kemahiran dan matlamat anda sendiri pada masa yang sama.

Pernahkah anda mendengar pepatah “Untuk melakukan kesalahan adalah manusia”? Pepatah itu benar sekali. Sebagai manusia kita membuat kesilapan sepanjang masa. Kita melakukan kesalahan dalam cara kita bertindak mengenai kehidupan dan sikap mental yang kita tunjukkan terhadap kehidupan.

Anda harus memikirkan apa sebenarnya yang menahan anda. Adakah halangan itu benar atau adakah perasaan anda terhadap diri anda? Halangan paling sukar yang harus anda hadapi adalah negatif anda sendiri.

Anda harus mempertimbangkan bahawa perasaan yang merosakkan akan mengecilkan hati anda dan itu juga akan membuat anda merasa seperti anda benar-benar tidak berharga. Anda harus belajar bagaimana melepaskan perasaan yang merosakkan dan menggantinya dengan perasaan yang baik.

Pada dasarnya, anda harus ingat bahawa perasaan yang baik adalah cara individu memperoleh kejayaan dan kebahagiaan mereka. Untuk mengalahkan perasaan yang merosakkan, anda mungkin menjaga diri anda dengan baik.

Ini bermaksud bahawa anda harus makan, tidur, dan bersenam yang disyorkan. Anda mungkin ingin memasuki terapi mesej dan kaunseling tradisional untuk mengatasi ketegangan dan negatif anda.

Terdapat banyak individu yang tidak mudah putus asa. Mereka bekerja keras untuk apa yang mereka capai, tetapi pada saat-saat terakhir turun. Nampak sangat bodoh apabila berhenti pada saat-saat akhir.

Apabila anda melihat garis penamat itu, anda semestinya bergembira, tetapi sebilangan individu hanya akan menyerah. Ini berdasarkan ketakutan. Terdapat banyak individu yang takut akan kejayaan dan juga takut akan komitmen. Anda harus memahami bahawa jika anda bersedia melakukan semua pekerjaan, maka anda layak mendapat kejayaan anda.

Anda layak mendapat semua yang anda peroleh dari kerja keras. Untuk mengatasi rasa tidak berharga anda, anda harus belajar bagaimana mengusahakan keyakinan diri. Anda harus bercakap perasaan dan ketakutan ketika mereka mula muncul.

Daripada berputus asa, anda harus meluangkan masa anda dan mempertimbangkan beberapa cara yang boleh anda atasi melalui ketegangan. Anda mungkin hanya perlu melangkah mundur dan bukannya menyerahkan semuanya.

Kemudian ada individu yang tidak berfungsi dengan baik di bawah tekanan. Terdapat begitu banyak masalah yang timbul dengan ketegangan dan tekanan sehingga kebanyakan individu tidak dapat mengatasinya. Daripada meletup, anda harus mengambil langkah mundur. Lihat diri anda dan tanyakan mengapa anda ingin mencapai matlamat ini. Adakah ini benar-benar untuk diri sendiri atau untuk jangkaan orang lain terhadap anda?

Anda harus bercakap dengan diri sendiri mengenai beberapa ketakutan yang anda ada dan anda juga ingin membincangkan tekanan yang anda rasakan.

Sebilangan besar individu tidak menyedari bahawa sokongan mereka kadang-kadang kelihatan memaksa dan tekanan. Anda hanya perlu mengambil langkah mundur dan bercakap dengan mereka yang memaksa anda dan meminta orang lain untuk hanya percaya kepada anda.

Mengakhiri

Anda harus melihat sendiri, masa lalu, dan masa depan anda untuk membuat perubahan dalam hidup anda. Anda perlu belajar dari kesilapan anda dan juga belajar mencintai hidup untuk mengetahui kejayaan anda.

Anda akan dapati bahawa apabila anda melihat masa depan anda akan dapat merancang dan mengurus apa yang anda mampu buat sekarang untuk memiliki masa depan yang kuat dan kukuh.

Ia seperti mempunyai dana kolej untuk anak yang belum lahir. Anda harus mula merancang untuk masa depan secepat mungkin dan mengembangkan diri.

Leave a Comment