7 Aplikasi Produktiviti Terbaik yang Akan Mengubah Hidup Anda

Semua orang hari ini bercakap mengenai prestasi peribadi dan mengeluh bahawa mereka tidak cukup produktif. Di bawah tekanan berterusan untuk melakukan yang lebih baik dan mencapai lebih banyak dalam semua yang kita lakukan, kita sering merasa terbeban. Kami berusaha untuk menjadi lebih cekap, menjimatkan masa untuk tugas-tugas biasa dan untuk menyelesaikan lebih banyak perkara. Kami ingin cemerlang dalam apa yang kami lakukan tetapi masih mempunyai masa untuk aktiviti yang kami gemari dan menghabiskan masa bersama keluarga.

Inilah sebabnya mengapa guru-guru peningkatan diri dan buku-buku pertolongan diri memperoleh berjuta-juta dengan menawarkan untuk berkongsi “rahsia produktiviti teratas” mereka. Ini biasanya berubah menjadi teori generik seperti peraturan 80/20 atau petua akal sehat seperti mewakilkan tugas atau memecah tugas besar menjadi yang lebih kecil. “Rahsia orang dalam” yang besar tidak lebih dari sekadar palsu.

Sekiranya anda mahukan jalan yang lebih nyata dan langsung untuk meningkatkan produktiviti anda dengan segera, anda membaca buku yang betul! Cara terbaik untuk mencapai produktiviti puncak tidak memerlukan apa-apa selain telefon pintar, tablet atau komputer riba anda, dan aplikasi produktiviti.

Aplikasi produktiviti adalah perkara terpanas di pasaran sekarang. Pembangun perisian dengan bijak telah mengenal pasti titik-titik kesakitan utama yang dimiliki oleh orang ketika menjadi lebih produktif. Hasilnya adalah ledakan aplikasi produktiviti yang diarahkan untuk mengatasi rintangan yang berbeza terhadap produktiviti.

Apa sahaja profesion atau niche anda, apa sahaja aspek produktiviti yang ingin anda tingkatkan, ada aplikasi untuknya.

Buku ini akan membentangkan tujuh aplikasi produktiviti tertinggi yang dapat membantu anda mencapai pekerjaan dengan lebih berkesan dan menjadikan hidup anda lebih mudah. Kesemuanya mudah dan senang digunakan. Satu-satunya kesukaran yang anda mungkin ada ialah memilih mana yang akan digunakan kerana semuanya hebat!

Bab 1: Gambaran keseluruhan

Apakah Aplikasi Produktiviti?

Aplikasi produktiviti adalah perisian yang direka khas untuk membantu anda menjimatkan masa, lebih teratur, dapat mencapai tugas tertentu dengan lebih cepat, yang membawa kepada peningkatan produktiviti. Terdapat beratus-ratus aplikasi yang tersedia hari ini yang dapat membantu anda menjadi lebih cekap di hampir semua bidang kehidupan anda.

Terdapat aplikasi untuk membantu anda mengatur rutin latihan dan waktu latihan. Terdapat aplikasi untuk membantu anda mengesan kalori dan mengatur rancangan makan untuk diet. Beberapa aplikasi membantu anda mengatur aktiviti media sosial anda sementara yang lain membantu berkongsi maklumat dan kolaborasi, serta mengatur tugas dan jadual harian. Apa sahaja yang anda mahukan untuk menjadi lebih cekap dalam hidup anda, ada aplikasi untuknya!

Bagaimana Aplikasi Produktiviti Berfungsi?

Aplikasi produktiviti hanya menggunakan teknologi yang cemerlang: internet yang pantas, telefon pintar, tablet dan komputer riba, serta pelayan khusus yang membantu memastikan aplikasi berfungsi dan terkini.

Semua ini disatukan untuk memberi pengguna pengalaman yang lancar tanpa usaha dari pihak mereka. Di samping itu, aplikasi produktiviti direka untuk pengguna biasa dan mudah dan senang digunakan.

Apakah Faedah Utama Aplikasi Produktiviti?

Aplikasi produktiviti direka dengan satu tujuan asas: untuk membantu pengguna menyelesaikan tugas tertentu dengan cekap dan cepat. Beberapa faedah tambahan termasuk:

 • Aplikasi produktiviti dikemas kini secara berkala secara automatik oleh penyedia. Anda tidak membuang masa memasang kemas kini manual atau ciri tambahan.
 • Ciri dan penambahbaikan baru juga dapat ditambahkan dari semasa ke semasa berdasarkan maklum balas pengguna.
 • Tidak seperti aplikasi tradisional yang memerlukan anda bekerja di PC desktop atau komputer riba, aplikasi produktiviti membolehkan anda bekerja dalam perjalanan, di mana anda dapat mengakses maklumat, e-mel dan dokumen melalui mana-mana peranti termasuk telefon anda.
 • Banyak aplikasi boleh disesuaikan untuk memenuhi keperluan khusus anda

Cabaran Produktiviti Umum

Aplikasi produktiviti membantu anda mengatasi beberapa cabaran biasa:

 • Gangguan
 • Pelupa
 • Penstrukturan
 • Jadual yang padat dan bertindih
 • Kekacauan e-mel
 • Komunikasi dan perkongsian maklumat
 • Melakukan kerja semula

Sekarang, mari kita meneroka perkara yang sebenarnya ingin anda pelajari. Berikut adalah tujuh aplikasi produktiviti teratas dan bagaimana ia dapat memberi manfaat kepada anda.

Bab 2: 7 Aplikasi yang Dapat Meningkatkan Produktiviti Anda

APP # 1: Cloud Magic Newton Mail

Untuk siapa : orang yang mempunyai lebih daripada satu akaun e-mel. Hampir setiap orang hari ini mempunyai lebih dari satu akaun e-mel, biasanya akaun peribadi dan akaun perniagaan, selain yang lain yang termasuk dalam pelbagai subkategori perniagaan.

Melompat dari satu akaun ke akaun lain untuk memeriksa e-mel boleh lebih memakan masa daripada yang anda fikirkan, terutama jika anda perlu kerap memeriksa e-mel anda.

Cara kerjanya: Cloud Magic mengumpulkan semua e-mel anda di satu tempat untuk akses segera. Anda dapat melihat semua mesej anda di satu tempat dan bukannya perlu beralih ke peti masuk yang berbeza.

Keistimewaan: Kirim Nanti, Penerimaan Baca, Aplikasi Terhubung, dan Undo Send adalah beberapa ciri penjimatan masa yang lebih baik yang menjadikan membaca dan membalas e-mel menjadi tidak membosankan dan memakan masa.

Aplikasi ini juga menawarkan anda kemampuan untuk mengatur surat anda dalam kategori yang berbeza.

Kes penggunaan: Anda mempunyai rehat 5 minit dan memutuskan untuk memeriksa sebarang e-mel yang mendesak. Anda hanya mengakses Cloud Magic untuk menyemak semua e-mel yang diterima dari pelbagai akaun anda dengan serta-merta. Anda membalas sesuatu yang mendesak dan voila, anda telah menjimatkan banyak masa dan usaha!

Harga: Berdasarkan langganan untuk $ 49,99 / tahun.

Dapatkannya di: https://apps.apple.com/us/app/newton-mail-email-app/id721677994

APP # 2: Ruang Huruf

Untuk siapa: Sesiapa yang mempunyai masalah menyimpan nota kertas dengan teratur, yang mudah tersasar atau hilang – pada dasarnya semua orang!

Dalam dunia digital sekarang ini, berurusan dengan kertas lebih menyusahkan kerana kita terbiasa mengakses begitu banyak perkara yang kita mahukan dalam talian. Aplikasi keren ini akan dapat menyelesaikan masalah kertas anda dengan menyusun nota anda.

Cara kerjanya: Pada asasnya, ia membolehkan anda membuat nota untuk apa sahaja dan segalanya; panggilan telefon yang perlu anda buat, janji temu yang perlu anda sahkan atau senarai belanja. Anda juga boleh membuat catatan kepada diri sendiri mengenai tempat anda meletakkan dokumen tertentu.

Letterspace menggunakan bahasa web yang disebut sintaks Markdown, yang mengekalkan bentuk teks anda. Ini bermaksud anda boleh menulis apa sahaja dari senarai, jadual atau perenggan yang perlu dilakukan dari buku atau kertas yang sedang anda kerjakan dan aplikasinya mengekalkan bentuknya sebagaimana adanya.

Ciri khas: Terdapat puluhan aplikasi pencatat yang serupa dengan Letterspace. Tetapi Letterspace melangkah lebih jauh dengan menyediakan fungsi menyusun nota yang bagus. Ia menggunakan #hashtags untuk mengatur dan memfailkan nota anda supaya anda dapat dengan cepat mencari apa yang anda perlukan tanpa perlu menatal keseluruhan kandungan.

Pengguna juga memuji bar leret unik yang memudahkan menatal, serta menonjolkan dan menggerakkan blok teks.

Terdapat juga ciri yang membolehkan anda memilih fon yang paling menarik bagi anda.

Kes penggunaan: Anda akan mempunyai laporan esok pagi. Ia sudah selesai tetapi anda tidak ingat di mana anda meletakkannya. Sekiranya anda membuat catatan kepada diri sendiri di Letterspace, anda dapat menariknya dengan cepat. Ini boleh berada di bawah hashtag “dokumen penting”. Nota itu memberitahu anda bahawa laporan itu ada di laci kanan ketiga meja anda dalam folder biru.

Harga: Letterspace boleh dimuat turun secara percuma dari App Store dengan pembelian dalam aplikasi. Versi Mac juga percuma. Anda juga boleh memuat turun versi percubaan dengan skema warna yang berbeza atau membelinya dengan harga $ 1.99 hingga $ 4.99.

Dapatkannya di: The APP Store

APP # 3: Trello

Untuk siapa: Trello pada dasarnya adalah aplikasi pengurusan projek yang menjadikan projek berjalan lebih lancar dan kurang tekanan. Ia sangat sesuai untuk pengurus projek dan pasukan – tetapi sebenarnya, ini adalah alat produktiviti yang hebat untuk sesiapa sahaja. Ini dapat membantu anda mengatur semuanya dari projek pasukan dan perancangan pesta hingga senarai membeli-belah Krismas.

Trello muncul secara konsisten dalam setiap senarai “aplikasi produktiviti terbaik” kerana fungsi dan fleksibiliti organisasi yang hampir tidak terhad.

Cara kerjanya : Setiap projek disebut “papan” di mana anda membuat senarai atau kad, kemudian seret dan lepaskan. Trello dapat disatukan dengan aplikasi lain seperti Google Drive, Adobe dan Slack, menjadikan perkongsian dan kolaborasi sangat mudah.

Ciri khas: Satu ciri yang sangat serba boleh ialah papan dapat dikongsi dengan rakan sekerja dan ahli pasukan melalui pelbagai peranti. Pengguna boleh mengedit, menambah kad dan menghantar mesej atau komen.

Pengguna juga boleh memecah projek besar menjadi tugas yang lebih kecil dengan kad. Kad disusun dalam lajur dan boleh dipindahkan, disusun semula dan diedit jika tugas berubah.

Kegunaan: Anda bertugas mengawasi salinan iklan untuk kempen yang akan datang. Anda membuat papan Trello dengan lajur bertajuk “idea yang disetujui”, “draf”, “diperlukan lebih banyak penyuntingan” dan “salinan akhir”. Salinan iklan kemudian dapat dipindahkan dari lajur ke lajur ketika ia berjalan menuju penyelesaian – menjaga seluruh pasukan teratur dan berada di landasan yang betul.

Harga: Trello percuma tetapi langganan premium diperlukan untuk ciri tambahan, bermula dari $ 9,99 sebulan.

Dapatkannya di: https://trello.com/

APP # 4: Pas Terakhir

Untuk siapa: Semua orang yang menggunakan pelbagai kata laluan. Kita semua telah melalui senario menarik rambut di mana kita lupa kata laluan dan harus melalui proses membosankan untuk menetapkan semula. Apabila anda tergesa-gesa untuk menyelesaikan sesuatu, ini boleh menjadi pengalaman yang mencabar kewarasan. Semakin banyak alat dan akaun digital yang anda miliki, semakin banyak mimpi buruk ini.

Itulah sebabnya Last Pass adalah aplikasi pengurusan kata laluan yang hebat yang menghasilkan kata laluan baru dan merekodkan semua kata laluan semasa anda di satu tempat.

Cara kerjanya: Setelah memuat turun aplikasi dan membuat kata laluan utama, tambahkan semua kata laluan laman web dan akaun anda ke peti besi Last Pass. Aplikasi ini akan mengisi maklumat secara automatik untuk anda setiap kali anda log masuk. Wow!

Ciri khas: Last Pass mempunyai ciri perkongsian yang membolehkan anda berkongsi kata laluan anda serta nota ringkas dengan orang yang dipercayai.

Penjana kata laluan mencipta kata laluan rawak rumit yang hampir mustahil untuk digodam. Ini adalah ciri hebat. Kami sering menyederhanakan kata laluan kami untuk mengelakkan kesulitan menaipnya. Tetapi kerana Last Pass akan masuk untuk anda, semakin lama dan lebih rumit, semakin baik!

Kes penggunaan: Anda telah memutuskan untuk membuat akaun perbankan dalam talian. Gunakan Last Pass untuk menghasilkan kata laluan yang sangat selamat dan menyimpannya. Ini adalah satu kata laluan yang tidak dapat anda lupakan. Anda kini mempunyai kata laluan yang sangat mudah yang boleh anda kongsi dengan selamat melalui Last Pass dengan pasangan anda atau ahli keluarga yang dipercayai.

Harga: Aplikasi dengan ciri asas adalah percuma. Ciri tambahan dilengkapi dengan langganan berbayar bermula dari $ 4 sebulan.

Dapatkannya di: https://www.lastpass.com/

APP # 5: Boleh diimbas

Untuk siapa: Sesiapa yang masih menggunakan alat kuno yang dipanggil mesin faks. Ini juga merupakan alat yang mesti dimiliki untuk sesiapa sahaja yang tugasnya sering melibatkan pengiriman dokumen dan gambar kepada pihak lain. Ia juga sesuai untuk profesional yang kerap melakukan perjalanan.

Cara kerjanya: Scannable adalah aplikasi telefon yang luar biasa dari pengeluar Evernote. Aplikasi ini membuat imbasan berkualiti tinggi dari sebarang dokumen kertas dan membolehkan anda mengeksportnya ke mana sahaja, di mana sahaja anda berada. Terima kasih Tuhan untuk teknologi! Dengan aplikasi ini, anda dapat menjimatkan banyak masa dengan menangkap dan menghantar dokumen hanya dengan beberapa klik.

Imbasan membolehkan anda mengimbas sebarang dokumen; kontrak, cetak biru, carta, foto, dan bahkan rancangan seni bina.

Ciri khas : Walaupun pencetak, mesin pengimbas dan mesin faks biasa menghasilkan salinan berkualiti kurang daripada kualiti yang luar biasa, fungsi imbasan unik Scannable dirancang untuk membuat imbasan beresolusi tinggi yang tajam hampir sama dengan dokumen asal.

Use Case: Pelanggan penting ingin membaca salinan kontrak baru sebelum dia menandatangani. Daripada mencetak, mengimbas dan menghantarnya melalui e-mel atau faks, anda hanya menggunakan aplikasi telefon Boleh Diimbas untuk mengimbas dokumen dan menghantarnya.

Anda bahkan tidak perlu meninggalkan meja anda – dan pelanggan anda akan kagum dengan tindak balas kilat anda!

Kebanggaan: Percuma!

Dapatkannya di: https://evernote.com/products/scannable/

APP # 6: Toggl

Untuk siapa: Ini sesuai untuk pekerja bebas dan pekerja jarak jauh yang bekerja dari rumah atau tidak mempunyai waktu pejabat yang tetap. Toggl adalah pelacak masa kecil yang keren yang dapat digunakan oleh sesiapa sahaja untuk tugas dan aktiviti yang memerlukan pemantauan waktu, atau hanya untuk meningkatkan produktiviti dengan memahami cara anda bekerja.

Toggle digambarkan sebagai pelacak masa “intuitif” yang memberitahu anda bagaimana anda menghabiskan masa anda, sehingga boleh dikatakan.

Cara kerjanya: Setelah anda menyelesaikan tugas, Toggle memberikan laporan terperinci yang menunjukkan bagaimana anda menghabiskan masa anda. Anda menganalisis nombor dan menyesuaikan cara anda bekerja supaya anda lebih produktif.

Toggl mengesan jam anda dalam masa nyata, yang membolehkan anda memantau produktiviti anda setiap hari, serta menagih berjam-jam untuk bekerja dengan membuat jadual waktu yang tepat.

Ia boleh diselaraskan dengan aplikasi dan peranti lain serta telefon.

Ciri khas: Toggl boleh digunakan pada mana-mana peranti; komputer desktop, komputer riba, tablet, atau telefon, sehingga anda dapat mengesan masa anda di mana sahaja anda berada.

Perkara yang paling mengecewakan oleh pelacak masa ialah kita sering lupa menghidupkan atau mematikannya. Tetapi Toggl mempunyai ciri khas yang memberi anda peringatan yang bagus dan sangat berguna.

Selain itu, ada fitur hebat di mana anda bahkan tidak perlu menghidupkan atau mematikan penjejakan masa. Toggl secara automatik akan mula mengesan jam ketika anda membuka komputer atau telefon anda.

Toggl juga merakam mana-mana laman web atau program yang anda lawati, yang bagus untuk pekerja jarak jauh yang melakukan penyelidikan, pengkodan dan analisis.

Keupayaan untuk menambah dan menghapus jam secara manual berguna untuk membuat lembaran masa yang tepat untuk tujuan penagihan.

Kes penggunaan: Anda adalah pembangun bebas dan ingin menagih pelanggan anda untuk projek yang telah anda siapkan. Toggl akan mengesan waktu anda termasuk semua program yang telah anda gunakan dan membuat laporan terperinci. Anda menyemak laporan, mengeditnya jika perlu, kemudian membuat jadual waktu. Ini dihantar bersama bil anda kepada pelanggan untuk menunjukkan bahawa anda telah menagihnya dengan tepat.

Harga: Versi percuma dengan ciri asas tersedia. Versi premium dengan ciri tambahan bermula pada $ 9 sebulan.

Dapatkannya di: https://toggl.com/

APP # 7: Anki

Untuk siapa: Ini adalah alat yang sesuai untuk pelajar dari sekolah tingkatan dan ke atas dan merupakan penggalak produktiviti yang pasti.

Cara kerjanya: Ringkasnya, pengguna membolehkan membuat kad flash untuk komputer riba, tablet atau telefon untuk memudahkan belajar dan menyiapkan peperiksaan.

Ciri khas: Anki menggunakan ciri “pengulangan kelajuan” untuk menilai prestasi anda dan membolehkan anda hanya menyemak kad yang anda terlepas daripada mengulang semuanya. Ini adalah penjimatan masa yang hebat yang juga membolehkan anda meneliti kelemahan dan latihan anda sehingga anda sempurna.

Anki juga membolehkan anda menambahkan gambar atau suara ke kad flash anda untuk belajar dan belajar dengan lebih mudah – ciri yang sangat menarik.

Aplikasi ini mempunyai pilihan lebih daripada 80 juta kad flash yang boleh dimuat turun yang merangkumi ratusan topik kajian.

Oleh kerana berasaskan awan, anda boleh membuat kad flash dengan mudah pada satu peranti dan mengaksesnya untuk dipelajari pada yang lain.

Ciri yang lebih maju membolehkan anda membuat susun atur khas juga.

Kes Penggunaan: Anda dalam perjalanan ke peperiksaan dan perlu melakukan semakan cepat. Anda hanya mengakses Anki di telefon anda, menarik kad flash anda dan menyemaknya.

Harga: Percuma dengan pembelian dalam aplikasi

Dapatkannya di: https://apps.apple.com/us/app/ankiapp/

Ini adalah pilihan hebat beberapa aplikasi produktiviti terbaik di luar sana hari ini. Terdapat beratus-ratus orang lain yang melakukan segalanya dari mengatur rutin kecergasan dan diet anda hingga mengatur aktiviti sosial anda.

Walaupun tujuh aplikasi ini lebih menjurus kepada produktiviti kerja tradisional, anda semestinya mempunyai idea asas tentang bagaimana ia berfungsi untuk membantu anda mengatur dan mengurus masa anda dengan lebih baik.

Bab 3: Aplikasi Produktiviti Yang Lain yang Perlu Dilihat

Sekiranya anda gemar permainan atau mudah bosan, berikut adalah beberapa berita baik untuk anda: kini anda dapat meningkatkan kecekapan anda dengan aplikasi produktiviti yang dimainkan!

Gamifikasi nampaknya menjadi trend terkini dalam bidang aplikasi produktiviti, dengan semakin banyak aplikasi yang dikeluarkan hampir setiap hari. Sekiranya anda menjumpai aplikasi organisasi tradisional dan senarai tugasan yang membosankan dan membosankan, aplikasi gamified sangat sesuai untuk anda.

Berikut adalah tiga aplikasi inovatif dan unik yang akan menambahkan sedikit keseronokan dalam rutin harian anda sambil tetap membantu anda bekerja dengan lebih produktif.

Kemenangan epik

Ini adalah satu aplikasi yang dinamakan dengan tepat. Ia benar-benar epik. Tidak perlu membuat senarai perkara yang lebih mudah dan menyeronokkan untuk dilalui! Aplikasi ini sebenarnya akan membuat anda teruja untuk bekerja keras dan sihat.

Cara kerjanya: Anda boleh bermain dengan watak yang boleh ditingkatkan ketika anda menyelesaikan tugas dalam senarai tugasan anda. Matlamat anda adalah untuk memerangi kekuatan jahat produktiviti dengan menyelesaikan tugas dengan cepat dan cekap.

Dengan setiap tugas yang anda selesaikan, aplikasi ini mengumumkan kemenangan gemilang anda dengan persembahan peminat dan beberapa kesan grafik dan bunyi yang hebat.

Ciri khas: Ciri yang paling menarik adalah grafik dan kesan bunyi yang hebat.

Harga : $ 2.99

Aplikasi Smarty Pig Finance

Ini adalah aplikasi yang membantu anda lebih cekap dalam kewangan anda. Alat inovatif ini membantu anda mengatur dan mencapai matlamat kewangan peribadi anda.

Cara kerjanya: Pengguna menentukan item yang ingin mereka simpan. Ini menjadi “matlamat simpanan”. Aplikasi ini secara automatik memotong sejumlah wang dari akaun bank mereka setiap bulan dan memasukkannya ke dalam “piggy bank”.

Pengguna dapat melihat bar kemajuan ketika mereka menuju ke simpanan yang cukup untuk membeli barang tersebut. Ini adalah kaedah mudah dan senang untuk berjimat. Anda hanya menetapkan matlamat anda dan melupakannya, membiarkan aplikasi menguruskan proses penjimatan untuk anda.

Boleh dilakukan

Sekiranya anda seorang geek statistik, aplikasi ini mesti dimiliki. Daripada permainan, anda boleh berinteraksi dengan statistik.

Doable adalah pelacak produktiviti yang menarik yang memberi anda statistik mengenai prestasi anda semasa anda melakukan tugas tertentu, yang membolehkan anda berusaha lebih keras untuk memecahkan rekod peribadi anda.

Cara kerjanya: Pengguna memasukkan matlamat tertentu dan tugas yang perlu mereka lakukan untuk menyelesaikan tujuan. Doable akan mula mengesan prestasi anda dan memberitahu anda bagaimana anda melakukannya pada setiap tugas tujuan.

Ciri khas : Aplikasi ini akan membantu anda memprioritaskan tugas berdasarkan tugas yang anda lambat.

Harga: $ 0.99

HabitRPG

Aplikasi ini adalah impian yang menjadi kenyataan bagi penagih RPG. Ini membantu membina tabiat produktiviti yang baik semasa pengguna terlibat dalam permainan dunia fantasi.

Cara kerjanya: Pengguna memilih dan menyesuaikan salah satu “senarai tugas pintar” yang tersedia yang dirancang untuk menerapkan kebiasaan kerja yang lebih baik.

Setiap kali anda menyelesaikan tugas, anda diberi ganjaran dengan duit syiling, mata dan barang sihir yang boleh anda gunakan untuk membina watak anda.

Ciri khas: Anda dapat menyesuaikan penampilan watak anda dan melengkapkannya dengan barang yang telah anda menangi atau beli. Anda juga boleh terlibat dalam pelbagai pencarian yang menyeronokkan.

Ciri terbaik ialah Senarai Kebiasaan di mana anda dapat mengembangkan tabiat produktiviti kecil dan mendapat ganjaran dan faedah apabila anda menguasainya.

Harga: Aplikasi komputer ini percuma dengan iklan. Versi bebas iklan berharga $ 5 sebulan

Mari kita jujur. Kita semua boleh melakukan dengan sedikit keseronokan ketika kita bekerja keras. Sekiranya aplikasi jenis ini sesuai dengan anda, google untuk maklumat lebih lanjut atau cari jenis aplikasi gamified yang lain.

Bab 4: Petua Produktiviti Terbukti Berguna dengan Aplikasi

Aplikasi produktiviti akan menjadikan hidup anda lebih mudah tetapi ia bukan penawar keajaiban untuk segalanya. Pertimbangkan petua produktiviti berikut yang bersamaan dengan aplikasi produktiviti dapat membuat perbezaan dalam kecekapan anda.

Elakkan Selsema

Kajian yang dilakukan di Cornell University mendapati bahawa pekerja yang bekerja di persekitaran yang sejuk kurang produktif. Ringkasnya, apabila anda sejuk, produktiviti anda menurun seiring dengan suhu.

Sekiranya anda bekerja di rumah, pastikan suhu cukup panas semasa anda melakukan tugas penting Di pejabat di mana anda tidak mempunyai kawalan terhadap termostat, pertimbangkan pemanas mudah alih kecil yang boleh anda letakkan di dekat meja anda.

Terus terang, kami tidak benar-benar memerlukan kajian untuk memberitahu bahawa tidak ada yang boleh menjadi sangat produktif dengan jari dan jari kaki yang sejuk!

Buat Matlamat intuitif Kaunter

Katakan anda ejen harta tanah. Cukup tetapkan diri anda sebagai matlamat yang tidak realistik, seperti membuat penjualan pada setiap petunjuk yang anda dapat bulan ini. Dalam dunia biasa, itu hampir mustahil – tetapi ia sebenarnya boleh menjadikan anda lebih produktif!

Penyelidikan telah membuktikan bahawa penetapan tujuan yang berlawanan dengan intuisi benar-benar memotivasi otak anda untuk mencapai tujuan, tidak mungkin seperti yang mungkin berlaku. Dalam prosesnya, otak anda lebih fokus dan berusaha mengemukakan idea inovatif untuk membantu anda mencapai matlamat anda.

Hebatnya, anda akan menjadi lebih cekap, fokus dan produktif kerana otak anda merasakan bahawa ia membantu anda mencapai tujuan yang mustahil.

Bersedia Untuk Gangguan

Gangguan dan gangguan adalah bahagian kehidupan. Kuncinya adalah mengharapkan mereka dan mengatasinya dengan tenang dan cekap yang anda boleh.

Membuat krisis mini atau drama hanya akan menjadikan keadaan lebih huru-hara. Selesaikan gangguan dengan sebaik mungkin dan belajar untuk menjadi sedikit fleksibel.

Tumbuhan Meningkatkan Produktiviti

Kajian menunjukkan bahawa orang yang mempunyai tanaman hijau atau dua di tempat kerja mereka cenderung kurang stres dan mempunyai kesejahteraan keseluruhan yang lebih baik Sekiranya anda belum mempunyai kilang di pejabat anda, pertimbangkan untuk membelinya untuk menguji teori ini. Pastikan kilang ini mempunyai penyelenggaraan rendah.

Jangan Multitask

Otak kita bukan komputer super, dan tidak semestinya multitasking bermaksud kita lebih produktif. Telah terbukti secara ilmiah bahawa apabila kita memusatkan perhatian pada satu perkara, kita melakukannya dengan lebih baik – itu juga akal. Maka tidak menghairankan bahawa kajian menunjukkan bahawa multitasking sebenarnya menghalang produktiviti.

Memfokuskan sepenuhnya pada satu tugas pada satu masa akan memastikan anda melakukannya dengan lebih baik dan mengurangkan kemungkinan perlu mengulanginya. Ini adalah kes untuk menjadi lebih produktif dengan melakukan lebih sedikit!

Jadualkan Tugas “Dreaded” Pada Awal Hari

Apa pun sifat pekerjaan kita, kita semua mempunyai tugas-tugas menakutkan yang tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, apa yang banyak daripada kita lakukan adalah membuangnya sebanyak mungkin – seolah-olah mereka akan pergi!

Selesaikan tugas-tugas tersebut secepat mungkin. Sebaik-baiknya, mereka harus menjadi perkara pertama yang anda lakukan pada waktu pagi ketika tenaga dan tumpuan anda berada di puncaknya.

Cubalah ini dan lihat bagaimana rasa lega dan kebebasan anda. Sekarang, anda boleh menghabiskan sepanjang hari anda dengan lebih produktif daripada menyeret kaki anda untuk mengelakkan kerja yang ditakuti.

Belajar Mengatakan Tidak

Ini adalah salah satu penekan tekanan dan peningkatan produktiviti terbesar. Ajar diri anda untuk menolak dengan tegas dan sopan untuk bekerja atau terlibat dalam aktiviti yang anda tahu anda tidak mempunyai masa. Sekiranya anda mengambil lebih banyak daripada yang anda dapat mengunyah kerana anda terlalu malu untuk mengatakan tidak, jangan mengharapkan produktiviti anda menjadi biasa-biasa saja – dan tahap tekanan anda melambung tinggi.

Kesimpulannya

Dalam dunia masa kini, sebahagian besar dari kita pandai secara digital hingga tahap tertentu. Adalah masuk akal untuk memanfaatkan apa yang ditawarkan oleh teknologi terkini jika kita ingin menjadi lebih produktif.

Aplikasi produktiviti adalah salah satu penyelesaian inovatif – dan ada satu di luar sana untuk setiap keperluan dan niche.

Sungguhpun sebenarnya tidak membuat kerja anda, aplikasi produktiviti dapat membantu anda dengan hampir semua perkara lain. Ia dapat mengatur jadual anda, mengingatkan anda tentang perjumpaan dan acara penting, membantu anda menguruskan projek, membuat senarai tugasan yang disesuaikan dan banyak lagi. Mengimbas dokumen, berkongsi kerja dan menguruskan e-mel tidak pernah semudah ini.

Pertimbangkan untuk mencuba beberapa aplikasi yang disyorkan dalam buku ini. Sebilangan besar daripadanya percuma atau tidak berharga sehingga anda tidak akan rugi – tetapi banyak yang boleh anda perolehi.

Jadi, apa yang akan berlaku pada masa depan? Aplikasi produktiviti yang lebih inovatif, khusus dan disesuaikan. Dan siapa yang tahu? Kami mungkin benar-benar melihat aplikasi produktiviti yang membantu menguruskan semua aplikasi produktiviti anda yang lain!

Leave a Comment