3 Tips Dan Cara-Cara Temuduga Yang Betul

Sekiranya anda inginkan keputusan dan prestasi yang terbaik dalam apa-apa temuduga pun, tidak kiralah sama ada temuduga itu adalah temuduga kerja, SPA, polis, jururawat, guru mahupun temuduga biasiswa/MRSM untuk pelajar.

Apa yang pentingnya adalah persediaan yang rapi sebelum menghadapinya dan gunakan teknik yang betul semasa menjalaninya.

Tunjukkan dan buktikan bahawa anda adalah calon yang terbaik kepada kerja dan jawatan tersebut. Berikan semua maklumat yang boleh mengagumkan mereka.

Dalam artikel kali ini, anda akan didedahkan dengan cara-cara berjaya dalam temuduga. Untuk tujuan tersebut, anda perlu mengikut beberapa langkah sebelum, semasa dan selepas temuduga:

Bersedia? Jom dapatkan jawatan syarikat tersebut

Langkah #1 : Persediaan Sebelum Menghadiri Temuduga

bersedia sebelum temuduga

Langkah pertama ini adalah langkah yang sangat penting dan anda sebolehnya jangan meninggalkan langkah ini.

Sepertimana yang anda tahu, persediaan adalah kunci dalam kejayaan sesuatu. Sekiranya anda gagal merancang, anda merancang untuk gagal. (cliche nya)

Namun, itulah adalah kenyataan. Berikut adalah 6 idea yang anda boleh ikut, agar anda boleh lulus dalam temuduga tersebut:

1. Mulakan Persediaan Seawal Yang Mungkin

Syarikat-syarikat yang besar kebiasaannya akan menghubungi anda terlebih dahulu untuk mengatur sesi temuduga syarikat tersebut. Perkara ini dilakukan mungkin dalam masa sebulan ataupun dua bulan sebelum.

Oleh itu, dalam masa yang panjang tersebut, anda sepatutnya menggunakannya dengan seeloknya agar pada masa temuduga tersebut, anda sudah 100% bersedia.

Pada masa itu, pastikan anda sudah bersedia dengan jawapan, soalan, pemakaian dan emosi yang terbaik!

Salah satu langkah pertama yang anda boleh ambil adalah melakukan kajian (research) ke atas butiran syarikat dan jawatan yang anda inginkan tersebut. Dapatkan sebanyak butiran yang anda boleh agar anda boleh membuktikan bahawa anda mempunyai tanggungjawab yang boleh mengambil alih jawatan tersebut.

Jika jawatan tersebut kearah admin ataupun pengurus (manager), pastikan anda menyatakan bahawa anda memiliki nilai tanggungjawab dan boleh mengarah orang.

Anda juga digalakkan untuk mendapatkan butiran dan latar belakang penemu ramah anda (sekiranya boleh). Kebiasaanya, orang akan menggunakan LinkedIn untuk tujuan ini, namun rakyat Malaysia tidak menggunakan medium sosial tersebut. Oleh itu, jika anda boleh dapatkan Facebook mereka pun okay.

2. Dapatkan Bantuan Daripada Orang Lain

Jangan sesekali bersedia untuk temuduga secara bersendirian. Terdapat banyak sumber yang berguna yang boleh membantu anda sebelum temuduga. Berikut adalah 2 daripadanya:

i) Dapatkan Nasihat Pakar
Cuba rujuk pakar, mentor ataupun alumni daripada universiti anda untuk jawatan tersebut. Bercakap dengan mereka, dapatkan sedikit idea dan pandangan, mahupun cadangan yang boleh membantu anda.

ii) Dapatkan Kawan Menolong Anda
Cuba melakukan satu percubaan temuduga semasa anda, untuk membiasakan anda dengan suasana temuduga nanti. Anda juga boleh berkongsikan latar belakang dan kelebihan anda.

3. Senaraikan dan Berlatih Sekurang-kurangnya 3 Soalan

Teknik ini adalah untuk membuktikan bahawa anda betul-betul berminat dan tahu akan syarikat dan jawatan tersebut.

Namun, janagn bertanyakan perkara/sesuatu yang boleh didapati dengan kajian yang mudah – ini boleh memberikan kesan yang buruk pula kepada anda, kerana mereka boleh menganggap anda tidak bersedia ataupun kurang mengetahui berkaitan dengan syarikat mereka.

Sebaliknya anda perlu menanyakan soalan yang agak spesifik dengan dengan syarikat ataupu jawatan tersebut.

Pada masa yang sama, anda perlu menunjukkan bahawa anda sangat berminat untuk bekerja di situ; katakan “Saya ingin mendapatkan peluang ini“. Kemudian, anda perlukan menyakinkan mereka dengan bertanyakan soalan kepada mereka.

Soalan-soalan anda perlu mempunyai beberapa perkara berikut:

i) Bertanyakan berkaitan dengan “peluang perkembangan” ataupun room for growth, dengan ini boleh menunjukkan bahawa anda seorang yang komitmen. Betul, anda inginkan sesuatu jawatan, namun dengan satu jawatan tersebut boleh mengubah hala tuju sesuatu syarikat dalam jangka masa yang lama.

ii) Bertanyakan “dengan siapa saya akan berkerja” boleh menunjukkan bahawa anda mempunyai skil sosial. “Saya berminat dengan orang yang banyak memberikan manfaat kepada syarikat”. Ini juga boleh membantu anda lulus temuduga tersebut.

iii) Bertanyakan akan tugasan yang paling sukar dalam job scope jawatan anda tersebut. Perkara ini boleh menunjukkan anda seorang yang berani dan boleh mengambil tanggungjawab untuk posisi tersebut. Anda juga boleh memberikan pandapat bagaimana anda akan menjalankan tugasan dan mengatasi masalah sepanjang jalan.

4. Bersedia dengan Jawapan Kepada Soalan Umum

Tidak dinafikan bahawa temuduga mempunyai pelbagai kejutan, namun terdapat juga soalan-soalan yang anda boleh agak sebelum sesi temuduga lagi.

Ia macam sudah ada template soalan lazim yang ditanya semasa sesi temuduga, oleh itu anda seharusnya sudah bersedia dengan jawapan sekiranya ditanya nanti.

Sekiranya anda gagal menjawab seseuatu soalan yang boleh mengagumkan para panel, ia boleh memberikan kesan dan pandangan yang negatif kepada anda.

Oleh itu, bersedialah!

Berikut adalah 5 soalan lazim yang ditanya semasa temuduga:

i) Apakah kekuatan/kelebihan/kebolehan anda?
Contoh: guru ataupun admin memerlukan peraturan dan kaedah masing-masing, jadikan itu sebagai satu kekuatan anda. Bersedia dengan contoh-contoh yang konkrit.

ii) Apakah Kelemahan Anda?
Sebaiknya adalah anda menjadi jujur dan menyatakan kelemahan anda, dan sebagai tambahan strategi anda untuk mengatasi kelemahan tersebut. Jangan mengatakan “Saya tiada kelemahan” – ini mustahil dan para penemuduga akan mula timbul rasa tidak yakin kepada anda.

iii) Kenapa Anda Ingin Bekerja Di Syarikat Ini?
kenapa anda rasa anda sesuai dengan syarikat tersebut. Apakah matlamat pekerjaan anda? Apakah cabaran yang paling besar anda hadapi dan atasi?

iv) Adakah Anda Boleh Bekerja Dalam Kumpulan?
Aktiviti berkumpulan sangat penting dalam brainstorm syarikat sekiranya berlaku perkara-perkara ataupun cabaran yang tidak diduga. Oleh itu, anda sebolehnya menyatakan “ya” dan memberikan contoh aktiviti aktiviti yang anda pernah berjaya lakukan.

v) Kenapa Anda Memilih Untuk Meninggalkan Syarikat Asal?
Sekiranya anda sedang bekerja/berkhidmat di syarikat yang lain, anda perlu menjadi jujur dengan cara yang paling baik. Anda tidak boleh memberikan kenyataan yang buruk terhadap majikan anda walau macam mana pun. Anda perlu menghormati semua pihak.

5. Pastikan Pemakaian Yang Sesuai

Cara pemakaian dan penampilan anda menunjukkan tahap anda, dan merupakan salah satu perkara pertama yang orang akan lihat dan nilai.

Pemakaian yang tidak sesuai dengan jawatan ataupun syarikat boleh memberikan rasa tidak selesa kepada penemuduga. Secara tidak langsung memberikan kesan kepada keputusan keseluruhan temuduga tersebut.

Oleh itu, jangan gagal temuduga kerana pemakaian yang tidak sesuai!

Berikut adalah beberapa (cadangan) cara-cara pemakaian ketika temuduga yang anda perlu anda tahu dan ambil berat:

1. Lelaki – seeloknya memakai kot berwarna hitam, baju kemeja putih dan tie.
2. Perempuan – seeloknya memakai pakaian yang menutup aurat (bertudung dan pakaian yang tidak ketat) dan pakai kot hitam (sekiranya boleh). Sekiranya anda bukannya beragama Islam, pemakaian yang tidak menjolok mata perlu diutamakan, kot dan skirt sudah mamadai.

Secara ringkas, anda perlu berpakaian secara formal ataupun tidak formal (mengikut situasi). Pada masa yang sama, anda perlu rasa selesa berpakaian seperti itu, sekiranya tidak, sila tukar agar tidak menjejaskan tumpuan anda semasa sesi temuduga tersebut.

Selain pakaian, dokumen dan resume anda juga penting. Oleh itu, anda perlu menyediakan fail yang sesuai untuk dibawa bersama ketika temuduga tersebut. Oh, jangan lupa untuk membawa pen dan buku nota yang kecil agar anda nampak bersedia dalam apa juga perkara.

6. Abaikan Barang Yang Tidak Penting

Sekiranya anda sangat memerlukan smartphone, pastikan anda meletakkannya dalam keadaan senyap atau matikannya terus, sebelum memasuki bilik temuduga.

Dinasihatkan agar anda tidak membawa sesiapa semasa temuduga, melainkan mereka sekadar menghantar anda.

7. Pastikan Datang Awal

Ini adalah salah satu aspek yang penting, namun masih ramai yang tidak mengambil berat. Anda seharusnya datang ke tempat temuduga seelok-eloknya 30 minit sebelum sesi temuduga tersebut berlansung.

Anda tidak mahu kelihatan tercungap-cungap semasa memasuki bilik temuduga tersebut. Oleh itu, bersiap sedia awal-awal boleh megubahnya.

Apa yang anda perlu buat semasa sesi temuduga? Sila baca di bawah.

Langkah #2 : Jadi Profesional Semasa Menjalani Temuduga

jadi profesional semasa temuduga

Langkah ini lebih kepada apa yang anda patut buat dan apa yang anda tidak patut buat ketika menghadapi temuduga. Anda perlu memulakan sesi temuduga tersebut dengan memperkenalkan diri anda dan apa yang anda boleh sumbang kepada syarikat tersebut.

1. Sentiasa Tenang dan Yakin

Situasi dan keadaan anda semasa ditemuduga memainkan peranan yang penting untuk lulus. Oleh itu, anda perlu tampil dalam keadaan yang sentiasa tenang, yakin dan sejujur yang mungkin.

Elakkan daripada tergopoh, goyang anggota badan ataupun duduk/pose dalam keadaan yang tidak sesuai.

Jangan takut untuk bertanyakan soalan. Hal ini kerana majikan lebih menyukai orang yang berani dan boleh memberikan pandangan yang membina. Cuma pastikan soalan yang anda tanya itu adalah logik dan jangan terlalu banyak tanya (untuk elak daripada penemuduga menganggap anda keliru)

Sekiranya anda mengalami masalah untuk menenangkan diri, anda boleh mencuba beberapa cara ini.

2. Promosikan Diri Anda

Anda perlu memberitahu mereka akan apa yang anda boleh buat dan sejauh mana yang mereka boleh letakkan harapan kepada anda.

Pastikan anda menyediakan bukti-bukti dan contoh-contoh yang munasabah untuk menyokong kenyataan anda. Tunjukkan bahawa anda boleh bangkit dari kegagalan ataupun kesalahan dan jadikannya sebagai satu kekuatan.

Jangan menceritakan keburukan majikan yang lalu, sebaliknya nyatakan kenapa syarikat yang baharu ini lebih sesuai dengan diri anda.

Ingat tak apa yang kita bincang tentang contoh-contoh kekuatan di atas? Inilah dimana senarai tersebut akan membantu anda.

Nota: Anda perlu tahu perbezaan antara ‘yakin‘ dan ‘berbangga diri‘. Pastikan anda menunjukkan nilai yang anda yakin, pada masa yang sama jangan terlalu berbangga diri dengan kebolehan anda.

3. Jangan Menjadi Pendiam

Jangan lupa untuk bertanyakan soalan berkaitan dengan syarikat ataupun jawatan tersebut. Ambil perhatian kepada jawapan yang diberi oleh penemuduga tersebut, catatnya.

Perkara ini boleh menunjukkan bahawa anda betul-betul berminat dengan jawapan tersebut.

Jangan bertanyakan soalan yang sama kepada penemuduga (sekiranya ramai). Pastikan soalan tersebut releven dan sesuai. Dan jangan lupa melakukan kajian terlebih dahulu sebelum menghadiri temuduga.

4. Jadi Peramah

Dengar kepada setiap soalan dengan penuh, kemudian barulah memberikan respon. Jangan anggap bahawa penemuduga tersebut membaca resume anda, tapi pada masa yang sama yang menganggap mereka tidak membaca langsung.

Dari segi cara-cara bercakap semasa temuduga pula, anda perlu bersuara dengan nada yang sederhana, tidak terlalu rendah dan tidak terlalu tinggi. Elakkan daripada emosi anda mengubah cara perucapan anda, seperti tergagap-gagap dan sesak nafas – anda boleh mengelak hal ini dengan latihan depan cermin.

Semasa menjawab soalan panel, pastikan anda jawab dengan jelas dan realistik. Cuba gunakan contoh yang menarik dan data-data yang anda ada (perlukan kajian keatas sesuatu isu terlebih dahulu).

5. Kekalkan Momentum

Jangan kecil hati sekiranya anda tidak dapat jawatan yang anda inginkan. Mungkin apa yang ada masih tidak cukup untuk memenuhi kehendak syarikat tersebut. Oleh itu, anda perlu terus berusaha untuk mencari kerja yang lain.

Pada masa yang sama anda perlu tingkatkan kualiti semasa anda ditemuduga. Tetapkan matlamat yang anda boleh capai dengan tahap yang anda ada.

Langkah #3: Bertawakal Selepas Temuduga

bertawakal selepas temuduga

Okay, baik. Sekarang kita akan bincang apa yang perlu anda lakukan selepas sesi temuduga. Berikut adalah beberapa cadangan yang anda boleh lakukan:

1. Ucapkan Terima Kasih

Selepas sesi temuduga tersebut, pastikan anda mengucapkan terima kasih kepada semua penemuduga yang hadir. Beritahu mereka yang anda sangat berpuas hati. Kemudian, anda digalakkan untuk menghantar e-emel sebagai satu tanda terima kasih susulan.

2. Tawakal dan Berdoa

Ini adalah satu usaha yang terakhir yang anda boleh buat untuk meningkatkan kadar kelulusan temuduga anda. Setelah penah berusaha, pastikan anda berdoa kepada tuhan supaya dipermudahkan usaha dan hala tuju kehidupan anda.

Tips dan Petua Temuduga

Berikut adalah beberapa lagi tips dan petua temuduga yang boleh membantu anda dalam temuduga.

1. Datang Awal ke Tempat Temuduga

Cuba datang sekurang-kurangnya 15 minit lebih awal daripada masa yang ditetapkan. Gunakan masa yang ada untuk melihat nota anda. Hadir lewat ke tempat boleh menyebabkan stress dan tekanan. Perkara ini boleh menyebabkan anda mudah hilang fokus dan prestasi anda akan berkurangan.

2. Manfaat Masa Temuduga

Gunakan masa yang diperuntukkan semasa sesi temuduga tersebut dengan optimum. Temuduga selama sejam mungkin boleh berakhir dengan masa yang sangat singkat. Oleh itu, cuba atur masa agar anda mendapat peluang untuk bertanyakan soalan. Anda boleh membawa dan tengok jam tangan anda semasa sesi temuduga.

3. Elakkan berbangga diri

Cuba dapatkan rentak yang sesuai untuk mempromosikan kelebihan dan kebolehan anda.

4. Jangan Berputus Asa sekiranya gagal

Gagal tidak membawa maksud anda akan gagal selama-lamanya. Sebaliknya anda perlu ambil pengajaran daripada kegagalan ini dan terus berusaha lebih keras pada masa yang akan datang.

5. Jujur Pada Diri Sendiri dan Terima Kekurangan

Sekiranya anda ditanya soalan yang mana anda tidak tahu ataupun tahu hanya sedikit akannya. Adalah terbaik bagi anda agar anda menyatakan, “Hal ini bukanlah satu kekuatan saya, namun saya ingin untuk belajar” – Jangan katakan yang anda tidak tahu, dan terus diam. Pastikan anda backup segala kelemahan anda.

6. Sediakan 10 Senarai Penting

Sebelum menghadiri temuduga, anda perlu sediakan 10 senarai yang anda perlu nyatakan semasa temuduga tersebut. Ia mungkin merupakan 10 pencapaian tertinggi yang anda pernah dapat. Sekurang-kurangnya, semasa ditemuduga anda tidak lupa akan 10 perkara yang penting untuk membanggakan para penemuduga tersebut.

7. Periksa Kajian Cuaca

Cuaca kadang-kadang tidak menentu, terutama di Kuala Lumpur. Oleh itu, sekiranya anda menerima tawaran untuk ditemuduga, pastikan anda memeriksa kajian cuaca terlebih dahulu. Pastikan keadaan cuaca pada hari tersebut. Sekiranya tidak memberansangkan, sekurang-kurangnya anda boleh bersedia.

8. Periksa Keadaan Tempat Temuduga

Salah satu masalah semasa menghadiri temuduga adalah tempat temuduga itu sendiri. Kadang-kadang tempat yang anda perlu pergi itu kerap jam ataupun fasiliti itu sukar untuk dapatkan parkir. Oleh itu, dapatkan maklumat yang secukupnya sebelum menghadiri tempat tersebut.

9. Banyakkan Berlatih

Terutama kepada yang tidak pernah menghadiri sesi temuduga sebelum ini, mereka mungkin gugup dan berdebar. Salah satu cara untuk menghilangkan (ataupun mengurangkan rasa tersebut) adalah dengan kerapkan berlatih dihadapan cermin.

Amaran Semasa Menghadapi Temuduga

Penemuduga sering menggunakan helah semasa sesi temuduga. Apa yang anda perlu buat adalah sentiasa tenang dan kawal emosi anda.

Kesimpulan

Kesimpulannya, terdapat beberapa langkah yang senang untuk berjaya dalam apa jua temuduga. Apa yang pentingadalah anda berusaha dengan keras untuknya.

Jangan terlalu sedih ataupun berputus asa sekiranya anda tidak dapat jawatan tersebut. Terdapat banyak lagi peluang di luar sana yang sesuai dengan anda.

Kami dari PanduanSaya.com harap senarai cara-cara temuduga yang betul ini boleh membantu anda mendapatkan pekerjaan yang anda idamkan.

Sila berkongsikan pengalaman temuduga anda di bawah.

Akhir sekali, kami mengucapkan agar semua pembaca mendapat menjalani sesi temuduga dengan baik dan mendapat keputusan yang boleh dibanggakan.

Sekian~

5 thoughts on “3 Tips Dan Cara-Cara Temuduga Yang Betul”

  1. Terima kasih atas perkongsian yang diberi…harap ianya membantu saya untuk menjalani sesi temuduga dengan jayanya…

    Reply
  2. Terima kasih untuk perkongsian di atas.. Sedikit sebanyak dapat meningkatkan keyakinan diri saya untuk tempuh temuduga yang akan berlangsung pada 24hb 9 nanti.. Moga panduan² di atas mampu meransang dalam kejayaan saya kelak..

    Reply
  3. tips ini amat berguna…insyaallah saya akan praktikkan semasa menghadiri temuduga nanti..rezeki itu dari allah…kita mesti bijak untuk dapatkannya…semoga saya dapat jawatan tersebut…aamiin

    Reply

Leave a Comment