Lumos Matrix adalah topi keledar basikal bandar yang ideal untuk perjalanan sehari yang lebih pintar dan selamat

Sebilangan besar dari kita masih kurang tinggal di rumah kita sendiri dan ruang sosial yang terhad untuk masa depan yang dapat diramalkan, dan bagi sebilangan besar daripada anda, ini telah menyebabkan penemuan semula kegembiraan berbasikal. Menunggang basikal adalah kaedah terbaik untuk meluangkan masa di luar untuk menjelajahi bandar atau bandar anda sendiri, dan jika anda baru sahaja meneroka hobi ini, atau jika anda seorang penunggang basikal lama mencari peningkatan, topi keledar pintar Lumos Matrix adalah teknologi yang sesuai dengan reka bentuk padat yang menggabungkan sebilangan ciri yang bersambung menjadi satu pakej hebat.

Asas-asas

The Matrix adalah versi Lumos ‘ topi keledar pintar dikemas kini dengan estetika topi keledar bandar dan paparan LED besar baru di bahagian belakang yang dapat diprogramkan untuk menunjukkan pelbagai corak yang berbeza, termasuk gambar sederhana. Ini termasuk lampu depan bawaan di samping panel lampu belakang, serta isyarat putaran terpadu yang berfungsi dengan jarak jauh stang fizikal yang disertakan, atau bersama dengan aplikasi Apple Watch. Ia boleh didapati dalam kemasan putih gloss atau hitam matte (seperti yang dikaji semula).

 

Kredit Imej: Darrell Etherington

Lumos telah merancang Matrix untuk berfungsi dengan berbagai ukuran kepala, terima kasih sebahagiannya untuk dua set bantalan Velcro yang disertakan untuk bahagian dalam topi keledar, tetapi kebanyakannya disebabkan oleh tali pinggang ukuran yang dapat disesuaikan di bahagian dalam. Ini dapat dipanggil dengan mudah untuk mengetatkan atau melonggarkan topi keledar, membantunya sesuai dengan kepala yang berukuran antara 22 hingga 24 inci.

Bahagian luar Lumos terbuat dari plastik ABS yang menyediakan kalis cuaca sepenuhnya, sehingga anda dapat memakainya dalam hujan tanpa perlu risau tentang keadaan elektronik yang tersemat. Terdapat juga pilihan MIPS (Multi-directional Impact Protection System) yang boleh anda tambahkan jika anda mahukan tahap keselamatan dan keselamatan tambahan, walaupun itu belum dihantar dan harus “segera tersedia,” menurut syarikat itu.

 

Kredit Imej: Darrell Etherington

Butang yang disatukan ke tali helmet membolehkan anda menghidupkan dan mematikannya, dan berpusing di antara corak bawaan. Anda juga dapat memasangkan helmet melalui Bluetooth dengan telefon pintar anda, dan menggunakan aplikasi khusus untuk menyesuaikan ciri, termasuk kecerahan, dan bahkan membuat corak tersuai anda sendiri untuk paparan belakang. Di dalam kotak, anda juga akan menemui kabel pengecasan dengan penyambung USB A standard di satu hujungnya, dan permukaan pengecasan magnetik proprietari di sebelah yang lain untuk menghidupkan topi keledar dan alat kawalan jauh.

Reka bentuk dan prestasi

Lumos Matrix mempunyai permukaan yang paling berterusan, dengan empat lubang di bahagian atas topi keledar untuk aliran udara, dengan pinggiran bersepadu yang dibina di dalam cangkang. Seperti disebutkan, ada lampu menghadap ke depan yang terpasang pada helm dan dilindungi oleh penutup plastik lutsinar, serta panel belakang lampu LED 7 × 11, yang membuat paparan gaya matriks dot yang dapat menampilkan gambar atau animasi , termasuk menatal teks. LED ini semuanya RGB penuh, yang membolehkan pengguna memanfaatkan sepenuhnya hasil reka bentuk sendiri, atau terbina dalam.

Lumos juga menjadikan Kickstart, yang mempunyai reka bentuk yang lebih aerodinamik dan berventilasi. Rupa Matrix lebih mirip dengan topi keledar yang digunakan dalam papan luncur, dan untuk penunggang basikal komuter bandar. Walaupun reka bentuknya lebih mantap, dalam ujian, saya mendapati bahawa ia sebenarnya sangat selesa dan sejuk, memungkinkan banyak aliran udara. Topi keledar duduk sedikit tinggi di kepala, tetapi mempunyai pelapisan busa keras yang cukup besar dan pastinya terasa seperti alat pelindung yang kukuh. Secara keseluruhan, kualiti pembinaan dan tahap kemasan yang melampau di Matrix membantunya memperoleh harga yang lebih tinggi.

 

Kredit Imej: Darrell Etherington

Matrix juga selesa, dan tali ukuran yang boleh disesuaikan memastikan pemasangan yang selesa yang bermaksud topi keledar tidak akan berpusing sama sekali semasa dipakai. Butang pengaktifan yang terletak di tali dagu di dekat telinga anda senang dicari dan ditekan, dengan tindak balas taktil yang digabungkan dengan isyarat pendengaran sehingga anda akan tahu ia berada. Terdapat juga pemegang magnetik terpasang untuk isyarat putar setang dua butang yang disertakan di bahagian belakang helmet itu sendiri, yang sangat berguna ketika memakai topi keledar semasa melakukan tugas.

Dari segi ciri pintar, Lumos telah mencipta satu set lalai yang sangat masuk akal untuk pencahayaan on-board yang memudahkan hanya menghidupkan topi keledar dan menunggang. Corak bawaan menawarkan pelbagai pilihan, tetapi semuanya melakukan tugas untuk meningkatkan penglihatan anda – dan pencahayaan yang terang bererti ia menambah kemampuan anda untuk dilihat oleh pemandu kenderaan, penunggang basikal dan pejalan kaki yang lain, walaupun semasa anda berbasikal di cahaya siang yang terang.

Penyesuaian paparan dot matrix belakang juga sangat berguna. Walaupun anda tidak berminat untuk membuat reka bentuk berwarna-warni untuk mengekspresikan diri artistik anda, anda boleh menggunakannya untuk alasan yang lebih praktikal – seperti memaparkan mesej tatal sederhana (iaitu “berbasikal dengan anak-anak”) untuk memberi tahu orang lain mengenai alasan untuk memberi perhatian tinggi.

 

Kredit Imej: Darrell Etherington

Alat kawalan jauh Lumos yang disertakan dipasangkan di luar kotak, dan sangat dipercayai dari segi mengaktifkan isyarat belokan pada topi keledar. Aplikasi jam tangan pintar Lumos jauh lebih sukar bagi saya dalam hal mengenali isyarat lengan saya dengan pasti untuk mengautomasikan isyarat, tetapi itu benar-benar ciri tambah nilai, dan sama sekali tidak perlu untuk mendapatkan manfaat sepenuhnya dari topi keledar. Penyatuan aplikasi dengan Apple Kesihatan untuk menjejaki senaman semasa berbasikal juga hebat, dan benar-benar menambah pengalaman keseluruhan menggunakan helmet Matrix.

Pokoknya

Lumos Matrix adalah topi keledar basikal yang hebat, dengan sistem pencahayaan pintar bersepadu yang luar biasa yang terang dan boleh disesuaikan. Ada sebab perkara ini dibawa di Kedai Apple – kualiti terbaik dari segi pembinaan, integrasi perisian dan reka bentuk. Walaupun begitu, harga runcitnya bermula pada $ 249.95 – yang mana banyak apabila anda menganggap bahawa topi keledar MIPS berkualiti tinggi tanpa ciri pintar hanya akan memberi anda pulangan sekitar $ 60 atau lebih.

Namun, apabila anda mempertimbangkan berapa banyak teknologi yang ada di Matrix, harganya menjadi lebih mudah untuk ditelan. Memang benar bahawa lampu khusus juga tidak mahal, tetapi lampu di Matrix berkualiti tinggi dan sangat kelihatan dalam semua keadaan pencahayaan. Dan Matrix menawarkan ciri unik yang tidak akan anda temui di tempat lain, termasuk isyarat belok aktif dan lampu brek automatik, yang benar-benar menambah kemampuan anda untuk berkongsi jalan raya dengan selamat dengan penunggang basikal dan kenderaan lain.

Leave a Comment