10 Laman Web Muat Turun Perisian Percuma Paling Selamat untuk Pengguna Windows

Banyak laman web muat turun perisian dimuat dengan malware. Berikut adalah laman web paling selamat yang boleh anda percayai apabila muat turun perisian percuma.

Terdapat banyak tempat di internet untuk memuat turun perisian percuma, tetapi kebanyakannya tidak selamat. Kebiasaannya mereka akan menyediakan muat turun yang percuma, tetapi spam anda dengan pelbagai iklan, virus, berita palsu, dan sebagainya. Mungkin dalam fail muat turun anda akan ada virus yang boleh merosakkan komputer.

Walaupun perisian antivirus yang baik akan melindungi anda dari laman web seperti ini, lebih baik kita elak daripada melayari laman web tersebut – dan mula guna laman web yang boleh dipercayai. Mari lihat beberapa laman web terbaik dan paling selamat untuk memuat turun perisian Windows.

1. Laman Web Rasmi Pengeluar Software

Sebelum kita masuk ke laman web muat turun one stop center, perlu diingat bahawa tempat paling selamat untuk memuat turun perisian yang paling popular adalah dari laman web rasminya. Sekiranya anda ingin memuat turun browser, security suite, aplikasi media atau sebagainya, tidak ada tempat yang lebih baik daripada laman web rasmi developer itu sendiri.

Mungkin sesetengah laman web rasmi juga menawarkan bundle yang anda tidak mahu, tapi biasanya optional. Apa yang pasti software yang anda muat turun tadi tidak mengandungi virus.

Sekiranya anda tidak mengetahui halaman muat turun aplikasi, carian Google seperti “muat turun Spotify” sudah memadai untuk bawa anda ke download page software tersebut.

2. Ninite

Ninite ini mudah. Laman web ini memberi anda senarai program untuk dipilih, dan anda pilih semua aplikasi yang anda mahukan. Kemudian, mengklik butang muat turun akan memuat turun fail pemasang khusus yang menggabungkan semua program yang dipilih sehingga anda dapat memasangnya secara bulk install.

Ninite terkenal dengan keselamatannya. Ia menolak sebarang toolbar, malware, bundle software ecara automatik. Nak update software pun senang, anda hanya perlu run installer tadi dan Ninite akan update semua program dalam bundle anda.

Buat masa sekarang, program di dalam Ninite adalah terhad namun, ia mempunyai banyak perisian Windows yang paling popular seperti Chrome, VLC, Zoom, LibreOffice, dan banyak lagi.

3. Softpedia

Softpedia adalah salah satu laman web muat turun terbesar; ia menyediakan lebih daripada tiga bilion muat turun setahun. Aplikasi paling popular dikemas kini setiap hari, yang membolehkan anda mendapatkan perisian yang bersih dan bebas malware yang juga updated.

Selain itu, ia mempunyai antara muka yang mudah digunakan untuk mencari program untuk mana-mana platform. Anda boleh melihat apa yang dikemas kini baru-baru ini, atau mencari menggunakan penapis seperti kategori, terakhir dikemas kini, dan kos. Selain Windows, anda juga akan menemui aplikasi Mac, Linux, dan Android.

4. MajorGeeks

Walaupun laman web ini kelihatan seperti belum dikemas kini sejak tahun 1990-an, MajorGeeks telah menjadi salah satu laman web muat turun perisian yang paling terkenal bertahun-tahun.

Senarai Top Freeware Picks adalah tempat yang bagus untuk bermula, tetapi jangan takut untuk melayari bar sisi kiri dan melihat semua jenis program yang top rated yang mungkin anda dapati berguna. Jika tidak, carian akan membantu mencari perkara yang anda cari.

5. FileHippo

FileHippo adalah laman web terkenal dengan banyak program aktif yang dibahagikan kepada beberapa kategori. Ini juga memiliki repositori aplikasi web, jika Anda tidak hadkan kepada hanya memuat turun perisian desktop.

Laman web ini kadang-kadang akan meminta anda memuat turun aplikasi lain (seperti Opera) sebelum yang program yang anda nak. Tetapi ini dilabel dengan jelas, mudah di skip, dan tidak menyarankan perisian yang berisiko.

FileHippo juga menawarkan versi perisian yang lama. Walaupun secara amnya anda tidak disarankan untuk install perisian yang ketinggalan zaman (atas sebab keselamatan), ini adalah pilihan yang berguna sekiranya anda menghadapi masalah dengan versi terbaru.

6. Download Crew

Download Crew terkenal kerana penerangannya yang pendek tetapi informatif di setiap halaman aplikasi. Ini ditulis oleh pengguna sebenar, bukan hanya disalin dan ditampal dari laman web vendor. Anda akan mengetahui apa yang dilakukan oleh setiap aplikasi, faedahnya, dan kekurangannya.

Bahagian atas mempunyai Muat turun Pilihan, menjadikannya tempat yang baik untuk mula. Ia juga memiliki senarai lesen perisian seperti Open Source, Trialware, dan banyak lagi. Ini membolehkan anda meneliti jenis perisian percuma yang anda perolehi.

7. FileHorse

FileHorse tidak mempunyai repositori perisian yang besar. Sebaliknya, laman web ini memfokuskan kepada program terbaik dan paling berguna. Setiap halaman produk mempunyai tangkapan skrin sehingga anda tahu apa yang diharapkan, keserasian versi, perubahan, pautan ke versi lama, dan banyak lagi.

Kerana halaman utama dibahagikan kepada sebilangan kecil kategori seperti Perisian Video dan Pembersihan dan Tweaking, ini juga merupakan tempat yang baik untuk mencari alternatif yang dipercayai daripada perisian popular.

8. FilePuma

FilePuma mempunyai antara muka yang cukup asas dan memfokuskan pada kesederhanaan. Anda boleh cari perisian yang anda minati, atau layari kategorinya untuk mencari sesuatu yang baru.

Selain versi lama dan screenshot, tidak banyak yang terdapat di halaman muat turun produk. Satu-satunya ciri menonjol lain ialah FilePuma Update Detector, yang memudahkan untuk memeriksa kemas kini pemasangan perisian pada PC anda. Walau bagaimanapun, pada masa penulisan, ia menyokong Windows 10, ini mengehadkan kegunaannya.

9. SnapFiles

SnapFiles kelihatan seperti banyak laman muat turun lain yang kami tampilkan, tetapi ia mempunyai beberapa fungsi menarik yang menjadikannya layak dilihat. Salah satunya adalah Freeware Picks di laman utama, yang highlight perisian yang mungkin tidak anda ketahui. Dan di bawah lagi, anda akan menemui Random Pick, yang juga bagus untuk mengetahui perisian lain.

Terdapat juga halaman khusus untuk Aplikasi Mudah Alih, berguna jika anda ingin menjalankan aplikasi tanpa memasangnya. SnapFiles juga memuatkan ulasan pengguna di halaman muat turun perisian, serta peringatan pada aplikasi yang cuba memasang perisian yang digabungkan (bundle).

10. Microsoft Store

Microsoft Store merupakan store untuk aplikasi Windows, sama macam Google Playstore untuk Android dan Appstore untuk iOS. Walaupun banyak persembahannya tidak begitu hebat, anda sebenarnya boleh menemui beberapa aplikasi yang berguna di sini.

Guna dan muat turun perisian dari Microsoft Store mempunyai beberapa faedah, termasuklah auto update, synchronise, dan kebolehan sandbox.

Di Mana Anda Memuat Turun Perisian Percuma?

Ingat bahawa tidak ada laman web yang selamat 100 peratus. Tetapi secara amnya, laman web muat turun yang tampilkan di sini bersih dan boleh dipercayai.

Semoga artikel ini bermanfaat.

Photo by Brooke Cagle on Unsplash