10 Perisian Berbayar Terbaik untuk Windows Yang Berbaloi Dibeli

Berikut adalah perisian berbayar terbaik untuk Windows PC anda. Walaupun aplikasi percuma bagus, kadang-kadang ia berbaloi untuk membelanjakan wang untuk pilihan premium.

Apabila anda ingin memuat turun program desktop baru, mungin pertama sekali yang anda fikir adalah cari yang percuma. Dan walaupun itu sudah memadai dalam banyak kes, namun terdapat beberapa perisian yang sebaiknya berbayar.

Mari kita lihat perisian berbayar terbaik untuk Windows PC anda. Kami akan memberi tumpuan kepada aplikasi yang biasa diguna pakai dan yang menawarkan pakej yang paling berbaloi.

1. Backblaze

Jika terdapat satu jenis perisian berbayar yang berbaloi, ia adalah backup tool. Tanpa backup komputer anda, foto, dokumen, dan data lain boleh hilang dalam sekelip mata.

Walaupun Windows mempunyai sistem backup sendiri, tetapi ia tidak tidak melindungi hard disk anda daripada kerosakan fizikal, seperti kebakaran atau kecurian. Perkhidmatan backup seperti Backblaze adalah penting.

Dengan bayaran rata, anda boleh membuat backup sebanyak mana data yang anda mahu dari satu komputer. Backup berjalan secara automatik dan anda boleh mengecualikan folder tertentu jika anda mahu. Mudah sahaja untuk memulihkan satu fail atau keseluruhan backup apabila diperlukan.

Backblaze menawarkan penyelesaian sandaran “set and forget” yang hebat bagi mereka yang memerlukan perlindungan data tetapi tidak mahu bimbang tentang menetapkan semuanya secara manual.

Muat turun: Backblaze (RM25 / bulan atau RM250 / tahun, ada free trial)

2. Groupy

Groupy adalah aplikasi yang membolehkan anda bawa fungsi “tabbed” yang biasa kita guna dalam web browser ke mana-mana aplikasi yang lain.

Hanya drag satu tetingkap aplikasi di atas yang lain untuk mengumpulkannya bersama-sama. Ini membolehkan anda, misalnya, menyimpan tab daripada berbilang aplikasi bersama-sama. Anda boleh menyimpan kumpulan tab untuk dibuka semula dengan mudah kemudian.

Muat turun: Groupy (RM20, ada free trial)

3. Microsoft 365

Walaupun sekarang sudah ada banyak alternatif percuma kepada Microsoft Office seperti LibreOffice dan Office Online, namun pakej yang ditawarkan agak berbaloi bagi sesetangah pengguna.

Microsoft 365 Family berharga $ 100 setiap tahun dan termasuk akses penuh Office sehingga enam orang. Sebagai bonus, ia juga merangkumi 1TB penyimpanan OneDrive setiap pengguna, ditambah 60 minit panggilan Skype setiap bulan.

Memandangkan bahawa banyak cloud backup mengenakan $10 / bulan untuk penyimpanan awan 2TB, masing-masing mendapat 1TB cloud storage untuk enam orang pada harga $ 100 / tahun adalah sangat berbaloi. Selain itu, jika semua orang menggunakan Office di sekurang-kurangnya satu komputer dan peranti mudah alih mereka, anda dapat jimankan wang. Ini terutama berlaku apabila anda menganggap bahawa Microsoft 365 Personal adalah $ 70 / tahun untuk satu orang sahaja.

Beli: Microsoft 365 (RM400/tahun untuk FAMILY atau RM280/tahun untuk Peribadi)

4. DisplayFusion

Sekiranya anda pengguna beberapa monitor, anda mungkin menyedari bahawa Windows tidak ada banyak customization yang boleh dibuat. DisplayFusion menambah banyak fungsi dalam bab ini, menjadikannya berbaloi jika anda mahu mengoptimumkan penggunan skrin dari monitor.

Ciri-ciri termasuk pilihan penyesuaian seperti beberapa profil wallpaper, yang membolehkan anda membuat “monitor mini” pada setiap paparan, memalapkan monitor yang tidak aktif, dan bahkan skrip yang akan diaktifkan selepas ada trigger. Walaupun terdapat versi percuma ianya terhad, lesen Pro bermula pada pembelian $ 29 sekali untuk satu komputer.

Muat turun: DisplayFusion (dari RM120, ada free trial)

5. VPN Berbayar

VPN adalah aplikasi yang sangat baik untuk meningkatkan privasi dalam talian anda, mengakses laman web geo-restricted, dan melayari dengan selamat di rangkaian terbuka.

Tidak kira VPN berbayar yang anda guna, memasangnya di Windows adalah sangat disarankan. Kami sarankan anda melanggan dari Windscribe, NordVPN, atau ExpressVPN.

6. Spotify

Mengapa membayar muat turun lagu dan album secara individu apabila anda dapat memperolehnya dengan satu langganan? Spotify mengenakan bayaran $ 10 sebulan (kurang setiap orang dengan rancangan Keluarga, Duo, atau Pelajar) untuk akses tanpa had kepada berjuta-juta lagu.

Dengan Spotify Premium, anda mendapat aliran muzik berkualiti tinggi, kemampuan untuk menyimpan muzik di luar talian pada peranti anda, dan tanpa iklan. Ini adalah nilai yang sangat besar jika anda selalu mendengar muzik di komputer anda.

Tambahan, satu langganan Spotify boleh diakses di semua peranti anda — bukan hanya pada Windows.

Muat turun: Spotify (Percuma, langganan tersedia)

7. Breevy

Kita semua mungkin pernah menaip bayak benda yang sama berkali-kali sehari. Berapa kali anda memasukkan alamat rumah, alamat e-mel, atau nama dalam minggu ini?

Text expansion adalah tool produktiviti yang sangat bagus, dan Breevy adalah pilihan terbaik untuk ini. Aplikasi ini membolehkan anda mengatur jalan pintas (seperti “@@”) yang membolehkan anda berkembang ke blok teks yang lebih besar (seperti alamat e-mel anda). Ini menjimatkan banyak masa — anda tidak perlu bimbang tentang blok teks berulang yang menghabiskan masa anda lagi.

Breevy menawarkan lebih daripada sekadar pengembangan teks, termasuk ribuan entri pembetulan automatik, organisasi folder untuk pengembangan, input dinamik dan banyak lagi. Cubalah percubaan dan anda akan tertanya-tanya bagaimana anda hidup tanpanya.

Muat turun: Breevy (RM140, ada free trial)

8. Malwarebytes Premium

Bagi kebanyakan orang, Windows Defender melakukan tugas yang cukup baik untuk melindungi PC anda. Tetapi jika anda mencari lapisan perlindungan tambahan, maka Malwarebytes Premium adalah barisan pertahanan kedua yang hebat.

Sebagai tambahan kepada pengimbasan versi percuma yang dipercayai, Malwarebytes Premium merangkumi perisai yang sentiasa aktif, perlindungan ransomware, imbasan berjadual, dan banyak lagi. Sekiranya anda ingin membayar alat keselamatan, ini perlu dipertimbangkan. Anda juga boleh memilih rancangan lima peranti untuk melindungi komputer tambahan.

Muat turun: Malwarebytes (Percuma, dari RM160/tahun untuk Premium)

9. Password Manager (Pengurus Kata Laluan)

Kami sarankan setiap orang harus menggunakan pengurus kata laluan untuk menghasilkan kata laluan selamat dan menyimpannya dengan selamat. Walaupun beberapa pengurus kata laluan tersedia secara percuma, terdapat banyak pengurus kata laluan berbayar yang berbaloi untuk langganan bulanan.

Sebagai contoh, 1Password menyediakan antara muka yang lebih lancar daripada beberapa pilihan percuma, seperti LastPass. Ia juga mempunyai fitur berguna seperti Watchtower (yang memberi peringatan kepada anda mengenai password breach) dan mod Travel, yang membolehkan anda mengeluarkan beberapa kata laluan dari peranti anda ketika melintasi sempadan negara.

Pilihan percuma Bitwarden mempunyai semua yang anda perlukan, tetapi dengan hanya RM40/tahun, anda boleh mendapatkan beberapa ciri tambahan seperti penyimpanan fail selamat dan akses kecemasan.

10. Grammarly

Walaupun ia adalah salah satu aplikasi paling mahal dalam senarai, Grammarly sangat berguna bagi sesiapa yang banyak menulis dalam bahasa Inggeris – biasanya pelajar universiti, pensyarah, wartawan, dan sebagainya. Sama ada anda ingin memperbaiki kertas kerja untuk sekolah atau mempunyai mata kedua semasa anda menulis blog atau mengarang novel, ini sangat membantu.

Grammarly mempunyai plan percuma, tetapi Premium membuka lebih banyak bantuan menulis, termasuk pilihan perbendaharaan kata. Sekiranya anda mahu servis yang terbaik, boleh pilih Grammarly.

Muat turun: Grammarly (Percuma, dari RM48/bulan untuk Premium)

Perisian Berbayar Terbaik untuk Windows 10

Ini hanyalah contoh perisian berbayar terbaik untuk Windows yang sesuai dengan masa anda. Terdapat banyak aplikasi lain yang patut diperiksa, seperti perekam skrin, alat tangkapan skrin, dan aplikasi kreatif. Tetapi apa yang patut dibeli dalam kategori tersebut bergantung pada keperluan individu anda, sementara kami cuba memberi tumpuan kepada aplikasi yang boleh digunakan secara kebanyakan pengguna di luar sana.

Apa yang pasti, anda haruslah memuat turun perisian Windows dari laman web yang dipercayai – elakkan muat turun dari torrent atau laman web crack.