Apple menyemak peraturan App Store untuk membenarkan aplikasi streaming permainan, menjelaskan pembelian dalam aplikasi dan banyak lagi

Apple hari ini melancarkan Garis Panduan App Store yang diperbaharui dengan tujuan untuk menjelaskan bagaimana ia akan mendekati teknologi baru, seperti perkhidmatan streaming permainan, Klip Aplikasi dan widget, selain memperincikan pendiriannya dengan lebih baik mengenai bagaimana dan kapan ia akan mengumpulkan pembelian dalam aplikasi dari kategori tertentu aplikasi. Perubahan itu tiba pada saat Apple bertarung di pengadilan dengan Epic mengenai syaratnya mengenai penggunaan pembelian dalam aplikasi. Syarikat itu juga melihat perniagaan App Storenya diteliti oleh pengawal selia mengenai amalan monopoli di AS, EU dan Australia, dan di tempat lain.

Beberapa kemas kini hanya ditulis untuk menulis bagaimana peraturan Apple berlaku untuk teknologi yang diperkenalkannya dengan sistem operasi mudah alih barunya, iOS 14, yang akan dikeluarkan pada akhir musim gugur ini.

Garis panduan yang disemak semula (2.5.16) merangkumi ciri iOS baru, khususnya Klip Aplikasi (versi aplikasi yang langsing dengan fungsi terhad), widget, pelanjutan dan pemberitahuan. Garis panduan mengharuskan kandungan dalam semua format tersebut berkaitan dengan kandungan dan fungsi aplikasi utama – jadi itu bukan sekadar ciri tambahan secara rawak. Juga, mereka mesti dimasukkan ke dalam perduaan utama (fail boleh laku utama) dan tidak boleh menyertakan iklan.  

Satu perubahan penting dalam garis panduan baru (3.1.2 a) menjelaskan bagaimana Apple akan mendekati aplikasi streaming permainan, seperti Microsoft xCloud dan Google Stadia. Peraturan sekarang mengatakan bahawa Apple akan membenarkan perkhidmatan ini beroperasi di App Storenya, selagi setiap judul permainan yang ditawarkan oleh perkhidmatan tersebut diserahkan secara individu ke Ulasan Aplikasi Apple untuk pemeriksaan dan mempunyai senarai App Store sendiri.

Secara berasingan, perkhidmatan streaming permainan akan dapat menawarkan “aplikasi katalog” di mana pelanggan dapat melanggan perkhidmatan itu sendiri. Aplikasi katalog ini akan dihubungkan dengan judul permainan individu yang ditawarkan langganannya, dan sekarang ini boleh merangkumi permainan dari beberapa penerbit. Ini adalah model yang serupa dengan model yang telah diluluskan oleh Apple untuk katalog aplikasi pihak ketiga, GameClub . Walaupun bukan perkhidmatan permainan streaming, GameClub adalah perkhidmatan berdasarkan langganan untuk permainan klasik di mana setiap permainan mempunyai daftar tersendiri.

Apple mengatakan sebab ia mahu mempunyai senarai permainan individu adalah kerana ia dapat menyemaknya untuk memenuhi garis panduan dan syarat kandungannya, dan untuk tujuan penilaian. Sebagai tambahan, model ini juga membolehkan pelanggan menilai dan mengkaji setiap tajuk masing-masing.

Dalam praktiknya, perubahan ini bermaksud pelanggan perlu melanggan perkhidmatan streaming permainan melalui pembelian dalam aplikasi dalam “aplikasi katalog” perkhidmatan tersebut untuk memainkan tajuk permainan yang berkaitan yang dihubungkan di bawah langganan tersebut. Namun, jika pelanggan telah melanggan perkhidmatan tersebut di platform lain, Apple akan membenarkan pelanggan log masuk tanpa perlu membayar dua kali.

Peraturan Apple juga menetapkan bahawa perkhidmatan permainan tidak dapat merugikan bukan pelanggan. Dengan kata lain, pelanggan seharusnya dapat memuat turun mana-mana permainan individu dalam perkhidmatan streaming permainan ke peranti mereka dan mula bermain serta-merta, walaupun mereka belum melanggan. Tetapi Apple mengatakan ini boleh menjadi pengalaman pengenalan, bukan permainan penuh. Sebagai contoh, pelanggan boleh bermain satu atau dua tahap dan kemudian mendapat kenaikan harga untuk membeli langganan penuh.

Terdapat sejumlah kemas kini peraturan App Store selain streaming permainan juga.

Satu perubahan berlaku untuk aplikasi seperti Kindle dan Netflix, yang dapat mengatasi biaya App Store Apple dengan menawarkan pengalaman “pembaca” yang terhad – dengan kata lain, pengguna membuat akaun dan membayar di tempat lain, tetapi mereka dapat log masuk ke aplikasi iOS untuk membaca e-buku atau menonton filem yang termasuk dalam langganan mereka.

Di bawah garis panduan baru, aplikasi pembaca ini juga akan menawarkan penciptaan akaun dalam iOS, selagi ia adalah tahap produk yang percuma. Mereka juga boleh merangkumi “fungsi pengurusan akaun.”

Apple juga menjelaskan peraturannya mengenai “aplikasi perusahaan”, yang bermaksud peraturan di mana pemaju menjual kepada organisasi atau kumpulan untuk kegunaan pekerja atau pelajar. Aplikasi ini, yang boleh merangkumi sesuatu seperti Slack, dibenarkan menggunakan kaedah pembelian alternatif selain pembelian dalam aplikasi untuk mengumpulkan pembayaran.

Di samping itu, Apple juga telah memperkenalkan peraturan yang tampaknya terkait dengan perselisihannya baru-baru ini dengan Basecamp, pembangun aplikasi e-mel Hey. Sekarang ini membolehkan pembangun menawarkan aplikasi mandiri percuma (kategori terpisah dari aplikasi pembaca) yang menawarkan perkhidmatan seperti panggilan, penyimpanan atau e-mel VOIP. Aplikasi ini, yang pada dasarnya adalah pendamping aplikasi untuk aplikasi web, tidak menyokong pembelian dalam aplikasi dan bayaran Apple yang dihasilkan – selagi tidak ada pembelian dalam aplikasi, dan tidak ada ajakan bertindak untuk membeli di tempat lain. Ini membolehkan aplikasi, seperti Hey, mengenakan bayaran kepada pengguna di tempat lain selagi ia tidak bertindak untuk bertindak dalam aplikasi.

Ini juga menangani masalah seperti yang baru muncul dengan WordPress. Apple telah sementara menyekat WordPress daripada kemas kini kerana paparan web mengarahkan pengguna ke halaman pembayaran dalam aplikasinya. Apple telah meminta maaf atas masalah ini, tetapi ia juga memerlukan WordPress untuk memastikan bahawa pengguna aplikasi tidak dapat sampai ke halaman harga.

Aplikasi yang menawarkan pengalaman dari orang ke orang, seperti bimbingan atau telehealth, juga dapat menggunakan kaedah pembayaran alternatif selain pembelian dalam aplikasi. Penjelasannya adalah bahawa ini hanya boleh dilakukan antara dua individu. Sekiranya ia adalah perkhidmatan satu-ke-banyak, ia mesti menggunakan pembelian dalam aplikasi.

Satu lagi perubahan memberi kesan kepada semua aplikasi pinjaman peribadi dan pinjaman, yang menghendaki mereka mendedahkan dengan jelas semua syarat pinjaman, termasuk, tetapi tidak terhad kepada, kadar peratusan tahunan maksimum dan tarikh akhir pembayaran. Aplikasi ini mungkin tidak mengenakan APR maksimum lebih tinggi daripada 36%, termasuk kos atau bayaran dan bayaran, atau memerlukan pembayaran sepenuhnya dalam 60 hari atau kurang. Ini, kata Apple, direka untuk melindungi pengguna.

Kemas kini kini menyatakan bahawa langganan muzik dan video, dengan persetujuan Apple, dapat digabungkan ke dalam paket data pembawa dan ditawarkan dalam aplikasi pembawa selular. Garis panduan tersebut juga memperkenalkan kebijakan baru yang diumumkan sebelumnya yang mengatakan bahawa Apple tidak akan menangguhkan pembetulan pepijat walaupun aplikasi telah ditolak kerana pelanggaran.

Pembangun akan menerima beberapa penjelasan lagi, mengenai perkara yang tidak boleh dilakukan, seperti menyembunyikan ciri, atau tidak jelas mengenai fungsi aplikasi. Salah satu tweak yang lebih menarik adalah bahawa Apple mengatakan pembangun harus benar-benar mengatakan apa yang disertakan kemas kini aplikasi, kerana ia akan menolak penerangan umum di bahagian Catatan untuk Ulasan App Store Connect. Tidak ada lagi “perbaikan bug dan peningkatan prestasi,” nampaknya.

Leave a Comment