Apple patuh undang-undang keselamatan negara Hong Kong

Setelah Beijing secara sepihak mengenakan undang-undang keselamatan nasional baru di Hong Kong pada 1 Julai, banyak yang melihat langkah itu sebagai usaha Beijing untuk membantah perbezaan pendapat dan tunjuk perasaan di wilayah semi-autonomi.

Tidak lama kemudian, sebilangan syarikat gergasi teknologi – termasuk Microsoft, Twitter dan Google – mengatakan bahawa mereka akan menghentikan pemprosesan permintaan data pengguna dari pihak berkuasa Hong Kong, kerana bimbang data yang diminta dapat berakhir di tangan Beijing.

Tetapi Apple tidak hadir dalam senarai. Sebaliknya, Apple mengatakan ia “menilai” undang-undang baru .

Ketika dihubungi oleh TechCrunch, Apple tidak mengatakan berapa banyak permintaan untuk data pengguna yang telah diterima dari pihak berkuasa Hong Kong sejak undang-undang keselamatan nasional yang baru mulai berlaku. Tetapi syarikat itu menegaskan bahawa ia tidak menerima permintaan untuk kandungan pengguna secara langsung dari Hong Kong. Sebaliknya, ia bergantung pada perjanjian bantuan undang-undang yang telah lama wujud, yang membolehkan pihak berkuasa AS terlebih dahulu mengkaji permintaan dari pemerintah asing.

Apple mengatakan bahawa ia menyimpan data iCloud untuk pengguna Hong Kong di Amerika Syarikat, jadi setiap permintaan pihak berkuasa Hong Kong untuk kandungan pengguna harus terlebih dahulu disetujui oleh Jabatan Kehakiman, dan waran harus dikeluarkan oleh hakim persekutuan AS sebelum data tersebut boleh diserahkan kepada Hong Kong.

Syarikat itu mengatakan bahawa ia menerima sejumlah permintaan bukan isi dari Hong Kong yang berkaitan dengan penipuan atau curi, dan jumlah permintaan yang diterima dari pihak berkuasa Hong Kong sejak pengenalan undang-undang keselamatan negara akan dimasukkan dalam laporan ketelusan.

Pihak berkuasa Hong Kong membuat 604 permintaan untuk maklumat peranti, 310 permintaan untuk data kewangan, dan 10 permintaan untuk data akaun pengguna selama 2019.

Laporan itu juga mengatakan bahawa Apple menerima 5,295 permintaan dari pihak berkuasa AS pada separuh kedua tahun lalu untuk data yang berkaitan dengan 80,235 peranti, peningkatan tujuh kali ganda dari enam bulan sebelumnya.

Apple juga menerima 4.095 permintaan dari pihak berkuasa AS untuk data pengguna yang tersimpan di iCloud pada 31.780 akaun, dua kali jumlah akaun yang terjejas selama enam bulan sebelumnya.

Sebilangan besar permintaan berkaitan dengan siasatan penipuan pengembalian dan pembaikan yang berterusan, kata Apple.

Laporan itu mengatakan ia menerima 2.522 permintaan dari pihak berkuasa AS untuk menyimpan data pada 6.741 akaun pengguna, yang memungkinkan penegak undang-undang untuk mendapatkan proses undang-undang yang tepat untuk mengakses data tersebut.

Apple juga mengatakan ia menerima antara 0-499 permintaan keselamatan nasional untuk data bukan kandungan antara 15,500 dan 15,999 pengguna atau akaun, peningkatan 40% dari laporan sebelumnya.

Syarikat teknologi hanya diizinkan melaporkan jumlah permintaan keamanan nasional dalam rentang, sesuai peraturan yang ditetapkan oleh Departemen Kehakiman.

Syarikat itu juga menerbitkan dua surat keselamatan nasional FBI, atau NSL, dari tahun 2019, yang dimohon oleh syarikat itu untuk diumumkan. Surat-surat ini adalah surat panggilan yang dikeluarkan oleh FBI tanpa pengawasan kehakiman dan sering dengan perintah lelucon yang menghalang syarikat itu untuk mendedahkan kewujudannya. Sejak diperkenalkannya Akta Kebebasan pada tahun 2015 , FBI diminta untuk secara berkala menyemak pesanan lelucon dan mengangkatnya apabila tidak lagi diperlukan.

Apple juga mengatakan ia menerima 54 permintaan dari pemerintah untuk membuang 258 aplikasi dari gedung aplikasinya. China mengemukakan sebahagian besar permintaan.

Leave a Comment