First Look: Apple Watches

Saya masih mengusahakan kajian penuh Apple baru Jam Tangan – khasnya Siri 6. Pada catatan ini, saya mempunyai barang pakai yang boleh saya pakai (dan pada diri saya) selama kurang dari 24 jam. Ini adalah keadaan istimewa yang disebabkan oleh sifat maya acara minggu ini.

Ringkasnya, ini memberi saya lebih banyak masa daripada yang saya biasanya dapatkan di tengah-tengah akhbar selepas acara Apple, tetapi tidak cukup untuk merasa selesa memanggil ini sebagai ulasan penuh. Penting untuk meluangkan masa yang berkualiti dengan mana-mana peranti yang ingin anda kaji – dan itu dua kali berlaku untuk alat yang boleh dipakai.

Jam pintar mesti menjadi sebahagian daripada hidup anda sebentar sebelum anda merasa selesa menggunakan perkataan itu. Walau bagaimanapun, saya hidup dengan watchOS 7. Saya juga menghabiskan banyak masa dengan Siri 5 dan berasa selesa untuk membincangkan beberapa perbezaan utama antara sistem operasi dan peranti.

Bahasa reka bentuknya kurang lebih konsisten sepanjang hayatnya, dengan beberapa penyempurnaan estetik yang halus selama ini. Memandangkan berapa banyak perkara yang telah dijual oleh Apple – dan bagaimana syarikat itu terus menguasai kategori itu – cukup mudah untuk memahami mengapa ia tidak terlalu banyak mengacaukan formula di sini. Itu dua kali ganda untuk SE yang lebih rendah, yang mempunyai banyak DNA biasa dengan Siri 5 yang dihentikan.

 

Kredit Imej: Brian Heater

Terdapat beberapa warna kes baru. Biru dan RED baru (Produk) bergabung dengan aluminium perak, kelabu ruang dan emas. Apple menghantar yang pertama, dan sejujurnya, saya sedikit terkejut dengan betapa halus dan mendalamnya biru. Pada kebanyakan pencahayaan, warnanya lebih menyerupai warna biru daripada bayangan yang lebih kuat. Bagi kebanyakan pengguna, itu mungkin yang terbaik. Biru tua adalah sesuatu yang lebih sesuai untuk pelbagai situasi. Dari apa yang saya lihat, warna merah sedikit lebih kuat – lebih serupa dengan warna pada (Produk) iPhone MERAH.

Dan selalu ada kumpulan jika anda benar-benar mahu menonjol. Ini terus menjadi reka bentuk eksklusif, tetapi ada banyak pilihan di pasaran pada masa ini – dan banyak pilihan pihak ketiga (walaupun saya akui baru-baru ini saya mempunyai pengalaman buruk dengan yang dirobek setelah seminggu atau lebih) . Solo Loop mungkin merupakan penambahan terbesar di bahagian depan band, menghilangkan gesper / Velcro dari persamaan.

Terdapat dua gaya utama (dan sekumpulan warna yang berbeza). Saya separa dengan versi jalinan. Ia lebih menyerupai tali kain yang saya sukai, sambil menambahkan sedikit reka bentuk tambahan ke dalam campuran. Saya kurang gemar dengan model silikon lurus – saya tidak pernah menjadi penggemar gelang silikon getah. Gelungnya bagus dan melekit, tetapi anda tetap mahu mencari 12 saiz yang paling sesuai dengan anda. Anda boleh mengukur dan membuat anggaran dari rumah, tetapi sejujurnya, akan lebih mudah ditangani apabila lebih banyak Kedai Apple dibuka untuk ukuran orang sendiri.

Penambahan terbesar untuk Siri 6 di bahagian depan perkakasan adalah sensor oksigen darah. Apple bukan pembuat jam pintar pertama yang menawarkan fungsi, tetapi tiba pada waktu penting, apabila lebih banyak orang mengikuti jumlah tersebut di tengah-tengah COVID-19. Inilah cara Apple menerangkannya,

Sensor oksigen darah baru terdiri daripada empat kluster LED dan empat fotodioda. Digabungkan dengan kristal belakang yang direka semula sepenuhnya, sensor baru ini berfungsi bersama dengan aplikasi Oksigen Darah untuk menentukan tahap oksigen darah anda. Pengujian akan dijalankan di latar belakang, atau anda boleh mengaktifkannya melalui aplikasi. Prosesnya mengambil masa kira-kira 15 saat, walaupun terdapat banyak pemboleh ubah yang dapat mengacaukan pembacaan, termasuk berapa banyak anda bergerak dan keteguhan dan penempatan band anda. Saya terpaksa mengulanginya beberapa kali untuk mendapatkan bacaan yang baik.

Akan lebih baik sekiranya Apple menawarkan lebih banyak maklumat kontekstual mengenai arti sebenarnya tahap oksigen darah. Saya menganggap sebilangan besar orang tidak tahu apa itu tahap sihat. Bagaimanapun, ini adalah jalan yang sukar untuk berjalan. Tahap sihat berbeza dari orang ke orang, dan Apple pastinya tidak mahu meletakkan dirinya sebagai orang yang mendiagnosis. Syarikat itu bagaimanapun, menyebut COVID-19 beberapa kali mengenai pemantauan kesihatan.

 

Kredit Imej: Brian Heater

Ia mengambil bahagian dalam beberapa kajian awal, tetapi sekali lagi, untuk alasan yang jelas, ia tidak dapat keluar dan mengatakan bahawa ia akan mendiagnosis keadaan anda. Sebaliknya, seperti bahagian vital yang lain, ia dapat memberikan pengesanan awal mengenai kemungkinan masalah yang mendasari. SE, sementara itu, menurunkan pemantauan EKG sama sekali, yang mungkin atau mungkin tidak sepadan dengan perbezaan harga, bergantung pada apa yang anda cari untuk keluar dari peranti tersebut.

Kekecewaan terbesar saya dengan berita pada hari Selasa (dan sejauh ini) adalah bahawa jangka hayat bateri tidak banyak berubah. Saya benar-benar berharap syarikat akan mengumumkan peningkatan besar kali ini, bertepatan dengan pengesanan tidur baru. Sebaliknya ia menunjukkan bahawa pengguna mengenakan caj tepat sebelum tidur atau pagi (watchOS akan memunculkan amaran jika anda memerlukan caj sebelum tidur).

 

Kredit Imej: Brian Heater

Terdapat beberapa laporan awal bahawa syarikat menaikkan bateri sedikit, tetapi pegawai semasa menyatakan masa pakai adalah 18 jam (sama dengan 5). Saya telah memakai jam tangan selama kira-kira lapan setengah jam untuk penulisan ini dan saya berada pada tahap 74%, dengan selular berjalan. Syarikat itu telah menyatakan, bagaimanapun, bahawa pemproses S6 lebih efisien bateri daripada pendahulunya. Jam tangan juga dapat dicas lebih cepat, dengan pengisian penuh dalam sekitar 90 minit, yang akan membantu dengan pengisian sebelum tidur.

Menantikan lebih mendalam lagi dengan penjejakan tidur dan ciri kecergasan tidak lama lagi (walaupun perkhidmatan Fitness + perlu menunggu sedikit). Saya mempunyai satu malam dengan Jam Tangan di bawah tali pinggang saya. Saya nampaknya tidur tujuh jam 31 minit – yang sangat baik bagi saya. Kendalikan hingga Keletihan / keletihan minggu Apple. Penjejakannya cukup asas setakat ini, walaupun saya membayangkan ia akan memberikan gambaran yang lebih lengkap dari masa ke masa. Sekarang ini terhad pada waktu tidur dan waktu tidur, melekat pada ciri waktu tidur baru iOS. Ia juga akan menunjukkan kepada anda bagaimana degupan jantung anda sepanjang malam.

Ciri mencuci tangan yang diperkenalkan dengan watchOS 7 berfungsi dengan baik, walaupun masih terdapat banyak variasi dalam akustik dan sinki bilik mandi, kadangkala ia menjadi masalah, walaupun ketika mendengar suara sabun memicit di antara jari anda. Sebagai contoh, sedikit masalah dengan sinki bilik mandi saya, tetapi dengan senang hati memulakan detik detik 15 saat saya mencuci tangan (atau pinggan mangkuk) di singki. Aplikasi Kesihatan mengumpulkan metrik pencucian tangan dari masa ke masa, termasuk waktu rata-rata mencuci dan bilangan kali sehari. Perkara yang aneh untuk dipetakan, tetapi masa Apple tidak mungkin lebih baik.

Setakat ini, Siri 6 bukanlah lompatan besar, tetapi senang melihat Apple mengambil kesihatan dengan lebih serius – dan sekali lagi, akan menjadi bagus untuk melihat semula perkakasan apabila Fitness + turun. Seri 6 tersedia mulai Jumaat pada harga $ 499 untuk versi selular dan $ 399 tanpa. SE, sementara itu masing-masing $ 329 dan $ 279, sementara Siaga 3 lama yang lama bermula pada harga $ 199 yang sangat mudah diakses.

Jam Tangan baru akan mula dijual esok. Ulasan penuh tidak lama lagi.

Leave a Comment