Rakan kongsi Apple dan Samsung melamar program pengeluaran telefon pintar tempatan India $ 6,6 bilion

Samsung gergasi Korea Selatan, Apple rakan kongsi kontrak Foxconn, Wistron dan Pegatron, dan vendor telefon pintar India Micromax dan Lava, antara lain, telah memohon program insentif $ 6.6 bilion India yang bertujuan untuk meningkatkan pembuatan telefon pintar tempatan, kata New Delhi pada hari Sabtu.

Skim ini, yang disebut Skim Insentif Berkaitan Pengeluaran, akan menawarkan pelbagai insentif kepada syarikat, termasuk insentif kewangan 6% untuk penjualan barang tambahan yang dihasilkan dalam negeri selama lima tahun, dengan 2019-2020 ditetapkan sebagai tahun dasar, Menteri IT India Ravi Shankar Prasad kata dalam sidang media.

Dua puluh dua syarikat telah melamar program insentif – yang juga merangkumi pembuatan komponen elektronik – dan telah bersetuju untuk mengeksport 60% unit mereka yang dihasilkan secara tempatan di luar India, kata Prasad. Dia mengatakan syarikat menganggarkan mereka akan menghasilkan telefon pintar dan komponen bernilai $ 153 bilion dalam tempoh lima tahun.

Skim Insentif Berkaitan Pengeluaran bertujuan mengubah India menjadi hab global pembuatan telefon pintar berkualiti tinggi dan menyokong desakan Perdana Menteri Narendra Modi untuk menjadikan negara ini mandiri, kata Prasad.

Sebagai sebahagian daripada permohonan mereka, syarikat juga telah bersetuju untuk menawarkan pekerjaan langsung dan tidak langsung kepada kira-kira 1.2 juta orang India, kata menteri India itu.

Kepentingan Samsung dan Apple, dua syarikat yang menyumbang lebih dari 50% dari pendapatan penjualan telefon pintar global, di India adalah bukti peluang yang mereka lihat di pasaran internet kedua terbesar di dunia, kata Prasad. “Apple dan Samsung, India menyambut anda dengan polisi yang menarik. Sekarang luaskan kehadiran anda di negara ini, ā€¯katanya.

Hilang dari senarai syarikat yang didedahkan menteri India hari ini adalah pembuat telefon pintar China Oppo, Vivo, OnePlus dan Realme yang belum memohon program insentif.

Kerajaan India tidak menghalang syarikat dari mana-mana negara untuk turut serta dalam program ini, Prasad menegaskan dalam panggilan dengan wartawan Sabtu tengah hari. Penjual telefon pintar China menguasai sekitar 80% pasaran telefon bimbit India , menurut firma penyelidikan Canalys.

“Kami optimis dan berharap dapat membangun ekosistem yang kuat di rantaian nilai dan berintegrasi dengan rantaian nilai global, dengan itu memperkuat ekosistem pembuatan elektronik di negara ini,” katanya. Tarikh akhir permohonan untuk menyertai program India, yang bermula pada bulan April, berakhir pada hari Jumaat minggu ini.

Penyertaan Wistron, Foxconn dan Pegatron juga menunjukkan rancangan masa depan Apple untuk menghasilkan secara tempatan di India. Rakan pengeluar kontrak Apple, Wistron yang berpangkalan di Taiwan, mula-mula mula memasang model iPhone lama pada tahun 2017. Bulan lalu, Foxconn memulakan pemasangan sekumpulan kecil unit iPhone 11 . Ini adalah kali pertama mana-mana pembekal Apple mengumpulkan model iPhone generasi semasa di negara ini.

Leave a Comment