Amazon melancarkan perkhidmatan Alexa untuk pengurus harta tanah

Amazon mahu membawa Alexa kepada pengurus harta tanah. Syarikat pagi ini melancarkan perkhidmatan baru, Alexa for Residential, yang bertujuan untuk memudahkan pengurus harta tanah untuk mengatur dan mengekalkan pengalaman rumah pintar yang dikuasakan oleh Alexa di bangunan mereka, seperti kondominium atau kompleks pangsapuri. Semasa pelancaran, IOTAS, STRATIS dan Sentient Property Services akan menjadi antara penyatuan rumah pintar pertama yang menggunakan perkhidmatan Alexa for Residential.

Ideanya adalah untuk menjadikan Alexa sebagai alat untuk pengurusan rumah pintar, bahkan bagi mereka yang tidak mempunyai akaun Amazon mereka sendiri. Dengan cara perkhidmatan ini berfungsi, penduduk baru tidak perlu membeli peranti mereka sendiri atau menyiapkan sesuatu untuk memulakannya. Sebaliknya, mereka hanya boleh bercakap dengan Alexa untuk mengawal pelbagai ciri rumah pintar yang terdapat di kediaman mereka dan menggunakan ciri asas Alexa. seperti pemasa, penggera atau mendapatkan maklumat seperti berita dan cuaca.

Pengurus harta tanah dapat memilih untuk membuat kemahiran Alexa khusus untuk setiap unit, yang memungkinkan penduduk mengemukakan permintaan penyelenggaraan, membuat tempahan kemudahan atau bahkan membayar sewa mereka melalui Alexa.

 

Sekiranya penduduk mempunyai akaun Amazon mereka sendiri, mereka boleh melalui beberapa langkah untuk menghubungkannya ke peranti Echo di rumah mereka. Setelah dihubungkan, penduduk kemudian dapat menggunakan pelbagai ciri Alexa, termasuk kemampuan untuk mendengar senarai main muzik atau memanggil rakan dan keluarga dari peranti Alexa, misalnya.

Pengurus harta tanah tidak mempunyai akses ke data peribadi pelanggan, dalam hal ini – seolah-olah pelanggan telah menyiapkan peranti Alexa mereka sendiri. Sebagai tambahan, rakaman suara penduduk dihapuskan setiap hari di bawah perkhidmatan baru.

Namun, ketika sewa penduduk habis atau mereka pindah, perkhidmatan ini membolehkan pengurus harta tanah mengatur semula peranti dari jauh ke tetapan lalai agar siap untuk penduduk berikutnya, tanpa mengganggu konfigurasi yang ada untuk pengurusan rumah pintar.

Pelancaran itu menyaksikan Amazon terus melabur dalam pasaran yang memungkinkannya untuk memperluas jejak Alexa tanpa perlu meningkatkan penjualan langsung peranti Echo kepada pengguna.

Amazon telah mengusahakan perkongsian di bidang ini sebelumnya, setelah bekerjasama pada bulan November 2018 dengan Zego , sekarang anak syarikat PayLease, untuk melancarkan peranti rumah pintar Alexa ke 30,000 pangsapuri. Juga pada tahun 2018, RedAwning bekerjasama dengan Amazon untuk melancarkan alat pengurusan harta tanah, yang diaktifkan oleh perkhidmatan Amazon Alexa for Hospitality, yang awalnya ditujukan untuk hotel. Penyewaan percutian telah memanfaatkan Alexa dalam sifat mereka sendiri untuk penyatuan yang serupa juga seperti pusat-pusat tempat tinggal kanan. Terdapat juga platform teknologi rumah pintar bebas yang bertujuan untuk pengurus harta tanah dan kemahiran Alexa yang direka untuk ruang ini.

Secara lebih luas, Amazon telah melancarkan perkhidmatan lain dan mengumumkan perkongsian yang dapat meningkatkan penggunaan Alexa di rumah melalui tawaran B2B, seperti pelancaran Alexa for Hospitality pada tahun 2018 atau perjanjiannya dengan pembangun rumah, seperti Lennar , untuk mengintegrasikan peranti dalam pembinaan baru mereka. Keberhasilan usaha-usaha ini telah terpukul, karena beberapa perangkat bersama yang dirasakan menimbulkan kebimbangan privasi dan penyebaran lain dikendalikan dengan buruk.

Amazon melontarkan idea untuk perkhidmatan terbaru ini sebagai cara bagi pengurus harta tanah untuk meningkatkan pendapatan. Syarikat itu memetik National Apartment Association data yang mengatakan 84% penyewa mahukan apartmen dengan kemudahan rumah pintar dan 61% mengatakan mereka akan membayar yuran bulanan untuk pembantu suara. Data itu, tentu saja, mungkin tidak mencerminkan ekonomi semasa di mana pandemi koronavirus telah menyebabkan pengangguran yang meluas dan telah mendatangkan malapetaka terhadap ekonomi. Peranti Alexa – dan bayaran tambahan untuk penggunaannya – kini boleh dilihat sebagai lebih mewah, bukan keperluan.

Leave a Comment