Amazon menjadikan Alexa Routines boleh dikongsi

Amazon memudahkan pemilik peranti Alexa menggunakan Rutin. Ciri ini, yang sudah ada selama bertahuntahun , membolehkan pengguna Alexa menggabungkan beberapa tugas menjadi satu perintah suara yang mereka pilih. Sebagai contoh, anda boleh membuat rutin yang mematikan lampu, memainkan muzik santai dan mengunci pintu apabila anda berkata, “Alexa, selamat malam.” Rutin pagi dapat membaca berita utama dan ramalan cuaca, serta menghidupkan alat pembuat kopi yang bersambung. Sekarang, Amazon akan membolehkan pengguna berkongsi rutin kegemaran mereka dengan orang lain.

Rutin masih boleh dianggap sebagai ciri pengguna kuasa. Kerana mereka memerlukan masa untuk menyiapkan dan tidak semestinya diserlahkan dengan baik dalam aplikasi mudah alih Alexa di mana mereka berada di bawah menu “lebih”, ada kemungkinan beberapa pemilik peranti Alexa tidak pernah menggunakannya.

Di AS, pengguna Alexa dapat mengunjungi bahagian Rutin dalam aplikasi Alexa, kemudian mengklik rutin yang ingin mereka kongsi untuk merebut URL yang dapat dikongsi. URL ini kemudian boleh diposkan di media sosial, atau dikirim melalui pesan teks, e-mel atau di mana saja.

Apabila pengguna menerima rutin bersama, mereka hanya mengklik URL semasa berada di peranti mudah alih di mana mereka memasang aplikasi Alexa. Mereka kemudian akan mengikuti arahan di skrin dalam aplikasi untuk menyelesaikan persediaan. Pilihan yang ditunjukkan dalam teks kuning akan menunjukkan bidang mana yang dapat disesuaikan – seperti menentukan lampu pintar mana yang ingin dimatikan atau dihidupkan, misalnya.

Akan berguna sekiranya terdapat repositori dalam talian yang lebih besar untuk rutin Alexa di mana anda dapat menemui dan mengaktifkan yang telah dikongsi oleh komuniti yang lebih luas, serupa dengan direktori yang dibuat untuk berkongsi Pintasan iOS. Juga berguna adalah cara untuk mengetahui rutin popular di dalam aplikasi Alexa. Tetapi idea seperti ini tidak termasuk dalam pelancaran ciri tersebut.

Sebaliknya, Amazon hari ini memperkenalkan beberapa rutin baru yang boleh dikongsi yang dibuat oleh rakan pembuat Alexa Skill, seperti NPR , iHeartRadio , Headspace , Fitness Day , History Channel dan lainlain . Ini menyediakan templat yang menggabungkan pengalaman aplikasi suara mereka sendiri untuk anda sesuaikan lebih jauh.

Leave a Comment