Boston Dynamics menyampaikan rancangan untuk robot logistik seawal tahun depan

Dinamika Boston hanya berbulan-bulan lagi untuk mengumumkan pendekatan mereka ke logistik, yang pertama menegak yang bertujuan untuk masuk, setelah membuktikan kemampuan mereka untuk membuat robot pada skala dengan Spot empat segi. Ketua Pegawai Eksekutif baru syarikat itu, Robert Playter, melihat syarikat itu muncul setelah bereksperimen selama beberapa dekad.

Playter, yang ditemuramah di pentas utama maya Disrupt 2020, baru-baru ini naik dari COO ke peranan itu setelah bertahun-tahun bekerja di sana, setelah CEO dan pengasas lama, Marc Raibert melangkah pergi untuk fokus pada R&D. Ini adalah pertunangan pengucapan awam pertama Playter sejak memikul tanggungjawab baru, dan jelas dia mempunyai rancangan besar untuk Boston Robotics.

Pengkomersialan Spot baru-baru ini , robot quadrupedal serbaguna yang merupakan keturunan dari Big Dog yang terkenal, menunjukkan kepada Playter dan syarikat bahawa terdapat permintaan besar untuk apa yang mereka tawarkan, walaupun mereka tidak yakin di mana permintaan itu adalah.

 

“Kami tidak pasti dengan tepat apa sasaran vertikal,” dia mengakui, dan sepertinya tidak juga pelanggan, yang secara kolektif telah membeli sekitar 260 dari $ 75,000 robot dan kini secara aktif membangun alat tambah dan alat khusus industri mereka sendiri untuk platform. Dan harganya belum menjadi penghalang, dia berkata: “Sebagai alat industri, ini sebenarnya cukup berpatutan. Tetapi kami sangat agresif, menghabiskan banyak wang untuk berusaha membina cara yang berpatutan untuk menghasilkannya, dan kami sudah berusaha untuk terus mengurangkan kos. “

tempat dinamik boston

 

Kredit Imej: TechCrunch

Pandemik global juga telah membantu mewujudkan rasa mendesak di sekitar robot sebagai alternatif atau peningkatan tenaga kerja manual.

“Orang menyedari bahawa mempunyai proksi fizikal untuk diri mereka sendiri, untuk dapat hadir dari jauh, mungkin lebih penting daripada yang kita bayangkan sebelumnya,” kata Playter. “Kami selalu menganggap robot boleh masuk ke tempat berbahaya, tetapi sekarang bahaya telah ditakrifkan sedikit kerana COVID. Pandemi ini mempercepat rasa mendesak dan, saya rasa, mungkin membuka jenis aplikasi yang akan kita terokai dengan teknologi ini. “

Di antara aplikasi khusus COVID, perusahaan telah mengajukan permintaan untuk kolaborasi pada pemantauan jarak jauh pasien, dan pembasmian kuman otomatis menggunakan Spot untuk membawa semburan aerosol melalui sebuah fasilitas. “Saya tidak tahu sama ada pasaran besar akan maju, tetapi kami fikir penting untuk bertindak balas pada masa itu,” katanya “Sebahagiannya dari rasa tanggungjawab kepada masyarakat dan masyarakat bahawa kami melakukan perkara yang betul di sini.”

 

Program pengukuran jarak jauh “Dr Spot” di MIT.

Salah satu aplikasi paling awal untuk berjaya berjaya adalah, tentu saja, logistik, di mana syarikat seperti Amazon telah menggunakan robotik sebagai cara untuk meningkatkan produktiviti dan menurunkan kos tenaga kerja. Boston Dynamics bersedia untuk memasuki pasar dengan robot yang sangat berbeza – atau lebih tepatnya robot – yang dimaksudkan untuk membantu memindahkan kotak dan barang seperti kotak lain dengan cara yang sangat berbeza dari kaedah “palet autonomi” yang kini praktikal.

“Kami mempunyai rancangan besar dalam logistik,” kata Playter. “Kami akan mengeluarkan beberapa produk logistik baru yang menarik dalam dua tahun akan datang. Kami mempunyai pelanggan sekarang yang melakukan ujian bukti konsep. Kami akan mengumumkan sesuatu pada tahun 2021, persis apa yang kami lakukan, dan kami akan menyediakan produk pada tahun 2022. “

Syarikat itu sudah menawarkan Pick, sistem pengambilan item yang lebih tradisional dan tidak bergerak, dan mereka sedang mengusahakan Handle versi seterusnya, robot mudah alih seperti burung yang dapat mengambil kotak dan menggerakkannya sambil mengambil sedikit ruang – tidak lebih dari seorang atau dua orang berdiri. Mobiliti ini memungkinkan untuk memunggah barang seperti kontena penghantaran, trak dan ruang terkurung atau tempat lain yang tidak dapat diramalkan.

Dalam video yang ditayangkan semasa wawancara (yang dapat anda tonton di atas), Handle juga ditunjukkan bekerjasama dengan robot pallet di luar rak , dan Playter menekankan perlunya kerjasama seperti ini, dan bukan hanya antara robot dari pencipta tunggal.

“Kami akan menawarkan perisian yang membolehkan robot bekerja sama,” katanya. “Sekarang, kita tidak perlu membuat semuanya. Tetapi akhirnya diperlukan pasukan robot untuk melakukan beberapa tugas ini, dan kami menjangkakan dapat bekerja dengan armada yang heterogen. “

Boston Dynamics yang lebih ramah, lembut, lebih mesra industri ini pastinya merupakan produk dari SoftBank, yang memperoleh syarikat itu pada tahun 2018, tetapi juga kenyataan sederhana bahawa anda tidak boleh menjalankan pakaian R&D robotik terkemuka di dunia. Tetapi Playter ingin memperhatikan bahawa gergasi teknologi Jepun memahami bahawa “kita hanya berada dalam posisi yang kita miliki sekarang kerana pekerjaan sebelumnya yang telah kita lakukan dalam dua dekad terakhir, mengembangkan kemampuan maju ini, jadi kita harus terus lakukan itu. “

Satu perkara yang mungkin tidak akan anda lihat buat kerja sebenar dalam masa terdekat adalah Atlas, robot humanoid syarikat yang sangat tangkas. Itu belum praktikal untuk apa-apa, tetapi bertindak sebagai projek prestij, memaksa syarikat untuk terus menyesuaikan pandangannya ke atas.

dinamika atlas gimnastik boston

“Ini robot yang begitu kompleks, dan dapat melakukan banyak hal sehingga memaksa kita untuk membuat alat yang tidak akan kita lakukan sebaliknya. Dan orang menyukainya – ini bercita-cita tinggi, menarik bakat, “kata Playter.

Dan dia sendiri tidak terkecuali. Pernah menjadi ahli gim, dia teringat “momen nostalgia” yang menyaksikan Atlas berkubah di sekitar. “Banyak orang di syarikat itu, termasuk Marc, mendapat inspirasi dari prestasi atletik orang dan haiwan,” kata Playter. “DNA itu sangat tertanam di syarikat kami.”

Leave a Comment