Monitor 4K 32-inci Dell U3219Q memberikan peningkatan pejabat rumah yang sempurna

Dell telah lama mendapat penghargaan tinggi untuk kualiti paparannya, dan itu tidak berubah dengan modelnya yang lebih baru. Apa yang telah berubah adalah semakin banyak orang mencari monitor luaran untuk melengkapkan komputer riba kerja mereka ketika beralih ke tempat kerja yang lebih jauh – dan memilih pilihan konfigurasi pejabat rumah yang lebih kekal. Monitor UltraSharp U3219Q 32-inci, resolusi 4K Dell mungkin merupakan gabungan kualiti terbaik, harta tanah skrin dan fleksibiliti sambungan yang anda dapat, dengan syarat anggaran anda berada dalam jarak pertengahan hingga tinggi.

Asas-asas

U3219Q mempunyai skrin pepenjuru 31,5 inci, dengan paparan IPS dan kemasan matte yang sangat baik untuk mengelakkan silau. Resolusi maksimumnya adalah 3840 x 2160, dengan nisbah aspek 16: 9, dan boleh berjalan pada kadar penyegaran hingga 60Hz. Ia adalah paparan yang sangat besar, tetapi rasanya jauh lebih kecil daripada itu, sebahagiannya kerana bezel yang sangat tipis yang mengelilingi layar, dan kedalaman yang agak cetek. Berat paparannya hanya 12.8 lbs, yang sangat ringan apabila anda mempertimbangkan berapa banyak ruang skrin yang disediakannya.

Ia dilengkapi dengan dudukan yang memungkinkannya disesuaikan pada jarak sekitar enam inci ke atas atau ke bawah, dan ia dapat dimiringkan hingga 21 derajat, atau berpusing 30 derajat ke arah mana pun. Anda juga boleh memutarnya dari lanskap ke potret, yang merupakan ciri yang berguna untuk pengkodan atau semakan dokumen, dan ia masih akan membersihkan meja anda dengan pendirian bersepadu. Dudukan juga mudah dilepas, dan ia merangkumi titik pemasangan VESA 200 × 200 standard untuk memasangkannya untuk memantau lengan dan pelekap dinding.

Untuk sambungan paparan, U3219Q mempunyai 1 DisplayPort 1.4 dan 1 HDMI 2.0 (kedua-duanya menyokong HDCP 2.2 untuk memainkan semula kandungan yang dilindungi hak cipta). Terdapat juga port USB Type-C yang dapat menyediakan sambungan DisplayPort 1.4, serta penyambungan Power Delivery dan data USB 2.0, dengan kabel DP dan kabel C-to-C yang disertakan dalam kotak. Monitor ini juga dilengkapi kabel dan port USB 3.0 untuk menghubungkannya ke komputer anda untuk bertindak sebagai hub, menyediakan 2 port USB 3.0 untuk aksesori, serta 2 port USB 3.0 di sisi paparan, dan dua di antaranya juga termasuk daya pengecasan. Walaupun tidak ada pembesar suara terbina dalam, terdapat port output audio 3.5mm untuk menyambungkan fon kepala atau pembesar suara luaran.

Dell menunjukkan ketepatan dan kualiti panel, yang menawarkan sokongan untuk pemutaran kandungan DisplayHDR, dan penentukuran warna kilang yang bermaksud ia akan memberikan ketepatan warna sRGB 99% di luar kotak, serta 95% DCI-P3 dan 99% Rekod 709 warna untuk video. Paparan ini juga menampilkan kecerahan 400 nits, dan kedalaman warna 1,07 miliar bersama dengan kontras yang mengagumkan. Ringkasnya, ia lebih daripada mampu menangani tugas penyuntingan video dan foto yang menuntut.

Reka bentuk dan prestasi

Dell U3219Q menepati janjinya dari segi kualiti video dan gambar. Di luar kotak, ia kelihatan hebat ketika dipasang ke MacBook dan Mac mini, memberikan rendering warna, kontras, kecerahan dan warna hitam yang sangat baik tanpa penalaan. Ini jelas merupakan layar yang mempunyai kecerahan yang tersisa, yang berguna jika anda bekerja di ruangan yang terang dengan cahaya matahari yang banyak, atau jika anda perlu meningkatkan kecerahan untuk tugas-tugas tertentu ketika mengedit foto atau video.

Walaupun kualiti gambar pasti merupakan kelebihan besar jika anda jenis multimedia yang pro, itu bukan had untuk siapa skrin ini menarik. Ukuran besar, dan jejak kaki yang agak kecil, bersama dengan resolusi 4K itu, bermaksud anda dapat menyesuaikannya untuk memberi anda harta tanah skrin yang luas bergantung pada resolusi yang anda pilih. Dengan mudah mengendalikan banyak tetingkap penyemak imbas dan aplikasi yang tersusun di antara satu sama lain dalam pelbagai konfigurasi, sambil mengekalkan teks dengan ukuran yang cukup sehingga anda tidak perlu bersusah payah membaca apa-apa seperti yang anda jalankan resolusi yang sama pada yang lebih kecil, tetapi masih 4K, skrin.

Dan 60Hz bermaksud bahawa anda mempunyai paparan yang cukup pantas untuk pengkomputeran dan penyuntingan desktop yang lancar walaupun video 60fps, tetapi tidak sesuai dengan standard berkelajuan tinggi yang dicari oleh pemain hari ini. Kecuali anda sangat tegas tentang hal itu, bagaimanapun, ini adalah kadar penyegaran yang sangat baik untuk hampir semua penggunaan lain.

Dell menambahkan sambungan USB-C kabel tunggal menjadikannya pendamping yang sesuai untuk notebook Mac moden, yang membolehkan anda bergerak dari sofa ke meja dengan mudah. Tiga input keseluruhan di HDMI / USB-C dan DisplayPort juga bermaksud anda dapat menghubungkannya ke beberapa peranti sekaligus, yang sangat berguna untuk beberapa rehat permainan konsol desktop semasa rehat makan tengah hari anda.

Video juga kelihatan hebat di paparan ini, baik untuk menyunting atau hanya untuk menonton Netflix. Dan pada jarak 32 inci, ia mampu melakukan tugas ganda di pejabat rumah / bilik tamu di mana anda juga ingin mempunyai TV, tetapi tidak mahu melabur dalam peranti kedua. Anda harus mencari penyelesaian audio dalam kes itu, tetapi Dell membuat bar bunyi monitor yang boleh anda tambahkan dengan harga $ 69 yang dipasang ke dudukan layar.

Konklusi

Peningkatan pejabat hampir mustahak bergantung pada tempat anda bekerja, dan apa dasar perkembangan mereka dari bekerja dari rumah berbanding pembukaan semula pejabat yang berhati-hati. Dell U3219Q biasanya $ 1.049, tetapi dijual pada harga $ 839.99 melalui Dell langsung sekarang , yang banyak dibelanjakan di skrin – tetapi ia juga merupakan peranti yang anda gunakan setiap hari, dan yang anda ingin berikan paling banyak untuk wang anda dan jangka hayat yang berpotensi. Saya sebenarnya menggunakan dua monitor Dell P2715Q dengan persediaan kerja saya, dan kedua-dua monitor 4K generasi awal ini masih kuat setengah dekad setelah saya mula-mula membeli dan mula menggunakannya.

Dell juga baru sahaja melancarkan monitor 4K melengkung 32 inci (S3221QS) dan 4K 27 inci (S2721QS) yang mempunyai banyak ciri yang serupa tetapi pada titik harga yang lebih rendah bergantung pada anggaran anda. Walau bagaimanapun, reputasi syarikat untuk paparan berkualiti tinggi dapat diperoleh dengan baik, dan akan berfungsi di mana-mana pejabat rumah, sekarang dan juga masa depan.

Leave a Comment