Ini adalah iPad Air baru, dengan Touch ID yang terdapat di dalam Power Button

Di Apple acara perkakasan hari ini, syarikat itu mengumumkan iPad Air yang direka bentuk semula dengan penampilan baru dan bezel kecil. Sebagai langkah penting untuk produk Apple yang lain, Touch ID telah kembali – di dalam butang kuasa di bahagian atas tablet.

Untuk ulang tahun ke-10 iPad, Air generasi keempat baru adalah perubahan terbesar pada peranti ini. “Ini adalah tahun yang besar untuk iPad,” kata CEO Tim Cook, sebelum memperkenalkan perubahan pada tablet bukan Pro dalam barisan. “Dan hari ini, kami sangat senang memperkenalkan iPad Air baru yang direka bentuk sepenuhnya.”

Perubahan terbesar adalah sensor Touch ID generasi seterusnya yang terdapat di dalam butang kuasa. Masa akan memberitahu apakah ini benar-benar lebih mudah daripada memilikinya di butang “rumah”, tetapi sekarang jelas bahawa Apple telah melihat bahawa permintaan untuk kaedah membuka kunci berdasarkan sidik jari tidak mereda.

 

Kredit Gambar: Apple

Mungkinkah butang kuasa Touch ID baru muncul di iPhone 12, atau paling tidak pada iPad Pro nanti? Nampaknya mungkin, kerana sementara Face ID menjadi lebih dipercayai dari masa ke masa, kadang-kadang orang lebih suka pendekatan langsung.

Tampilannya baru untuk siri iPad Air, tetapi terutama menyerupai Pro, dengan sisi rata, sudut bulat di layar, dan bonggol kamera yang menonjol. Terdapat juga banyak warna baru yang panas.

 

Kredit Gambar: Apple

Terdapat paparan baru, dengan resolusi 2360 × 1640, sedikit lebih tinggi daripada generasi terakhir. Anda mungkin tidak akan melihat perbezaannya kecuali mereka berdampingan, tetapi Apple sentiasa berusaha memastikan perantinya mempunyai antara skrin berkualiti tinggi di luar sana, dan Air baru tidak terkecuali.

Penyambungnya telah lulus dari Lightning ke USB-C, seperti kakaknya iPad Pro, jadi sementara di satu pihak anda mungkin perlu membuang kabel anda … sekali lagi … kabel baru bukan yang khas Apple yang ditaburkan dengan habuk peri, jadi anda akan dapat menggunakan $ 5 dari Monoprice sebagai gantinya.

Terdapat kamera depan yang lebih baik, dan yang belakangnya mendapat penembak 12-megapiksel iPad 4K, iPad Pro. Tetapi tidak ada lidar, malangnya. Pembesar suara juga mendapat dorongan, dengan audio stereo dalam mod landskap.

Anda dapat mengambil iPad Air baru mulai bulan depan dengan harga $ 599 untuk versi termurah (Wi-Fi sahaja, dengan penyimpanan 64 GB). Mungkin sukar untuk membenarkan membelanjakan wang tambahan untuk Pro pada ketika ini. Dan tentu saja jika semua yang anda mahukan adalah iPad asas, Apple juga membuat anda dilindungi di sana.

IPad vanila, sekarang dalam generasi kelapan, juga mendapat kekuatan komputasi untuk siri cip A12, tetapi tidak ada perubahan luaran yang nyata. Dengan 500 juta peranti iPad terjual, reka bentuk tradisional (walaupun banyak diperbaharui dari yang asal) telah terbukti baik. Ini akan menjadikan anda kembali $ 329.

Leave a Comment