Jurutera MIT mengembangkan lensa fisheye yang sama rata yang dapat menjadikan kamera sudut lebar lebih mudah menghasilkan

Jurutera di MIT, bekerjasama dengan University of Massachusetts di Lowell, telah merancang cara untuk membina lensa kamera yang menghindari lekukan sfera khas kaca sudut ultra-lebar, sambil tetap memberikan distorsi mata optik sebenarnya. Lensa fisheye relatif pakar, menghasilkan gambar yang dapat meliputi kawasan seluas 180 darjah atau lebih, tetapi boleh dihasilkan dengan sangat mahal, dan biasanya lensa besar dan berat yang tidak sesuai untuk digunakan pada kamera kecil seperti kamera terdapat di telefon pintar.

Ini adalah kali pertama lensa rata dapat menghasilkan gambar 180 darjah yang jernih yang merangkumi penyebaran panorama sebenar. Para jurutera berjaya menjadikannya berfungsi dengan melukis wafer kaca tipis di satu sisi dengan struktur tiga dimensi mikroskopik yang diposisikan dengan sangat tepat untuk menyebarkan cahaya masuk dengan cara yang sama seperti sekeping kaca melengkung.

Versi yang dibuat oleh para penyelidik dalam kes ini sebenarnya dirancang untuk berfungsi secara khusus dengan bahagian inframerah spektrum cahaya, tetapi mereka juga dapat menyesuaikan reka bentuk agar berfungsi dengan cahaya yang dapat dilihat, kata mereka. Sama ada cahaya IR atau cahaya yang kelihatan, ada berbagai potensi penggunaan teknologi ini, kerana menangkap panorama 180 darjah berguna bukan hanya dalam beberapa jenis fotografi, tetapi juga untuk aplikasi praktikal seperti pencitraan perubatan dan dalam aplikasi penglihatan komputer dengan jangkauan penting untuk mentafsirkan data pengimejan.

Reka bentuk ini hanyalah salah satu contoh apa yang disebut “Metalens” – lensa yang menggunakan ciri mikroskopik untuk mengubah ciri optiknya dengan cara yang secara tradisional dapat dicapai melalui perubahan reka bentuk makro – seperti membina lensa dengan lengkung luar, misalnya , atau menumpuk beberapa kepingan kaca dengan kelengkungan yang berbeza untuk mencapai bidang pandangan yang diinginkan.

Apa yang tidak biasa di sini ialah kemampuan untuk menghasilkan gambar panorama 180 darjah yang jelas, terperinci dan tepat dengan reka bentuk metalens yang rata rata mengejutkan bahkan para jurutera yang mengusahakan projek ini. Ini sememangnya kemajuan sains yang melampaui apa yang diandaikan oleh banyak orang sebagai keadaan terkini.

Leave a Comment