Nintendo merobek meterai generasi nostalgia seterusnya, tetapi peminat resah

Itu selalu dianggap sebagai masalah jika, dan bukan kapan, Nintendo akan mula memanfaatkan dengan bersungguh-sungguh pada kandungan dari generasi SNES. Syarikat itu akhirnya menunjukkan niatnya untuk melakukannya hari ini – tetapi dengan pendekatan yang tidak rata yang membuatkan sebilangan peminat bimbang tentang niatnya untuk permainan klasik sepanjang masa dari era 64-bit dan seterusnya.

Dalam video perayaan 35 tahun sejarah Super Mario Bros., Nintendo mengumumkan banyak permainan baru dan lama yang dibintangi oleh tokoh utama tukang paip ikoniknya.

Sebilangan pengumumannya adalah Nintendo, dengan cara yang baik. Membuat Mario Kart yang, seperti projek Labo DIY, merapatkan jurang antara realiti dan permainan adalah idea yang bernas dan sangat tidak seperti apa yang dilakukan oleh orang lain dalam permainan konsol. Dan genggam bergaya retro “Game & Watch” yang dimuatkan sebelumnya dengan Super Mario Bros. dan Lost Levels pasti akan menjadi hadiah popular pada musim percutian ini.

Nintendo juga menunjukkan kesediaan untuk bereksperimen dengan francais tertua dan dalam beberapa cara yang paling konservatif dengan Super Mario Bros. 35, sejenis versi battle royale dari permainan asal di mana 35 pemain bersaing pada tahap yang sama, saling mengirim bahaya dan berusaha untuk menyelesaikan dengan pelbagai syarat kemenangan. Sekuel logik untuk Tetris 99, yang menerapkan transformasi yang serupa dengan teka-teki berasaskan blok kegemaran semua orang, dan berpotensi sangat menyenangkan.

Tetapi ketika membawa kegemaran peminat dari N64 dan GameCube ke Switch, syarikat meninggalkan banyak yang diinginkan.

Pendekatan Nintendo untuk menghidupkan kembali katalog belakangnya tidak sengaja: Memberi permainan NES dan SNES secara percuma kepada pelanggan Nintendo Online adalah bonus yang bagus, tetapi banyak pemain telah membayar untuk permainan tersebut di konsol sebelumnya, mungkin berkali-kali. Mengapa, pemain bertanya, tidak bolehkah seseorang membawa pembelian Kid Icarus mereka dari Konsol Maya Wii ke Switch dan memainkannya tanpa langganan? Nintendo tidak pernah memberikan jawapan yang baik untuk ini; dalam SNES Mini ia telah memberikan alternatif yang sangat baik – walaupun sudah tentu ia bermaksud membeli permainan sekali lagi.

Soalan di benak pemain yang tidak terkira adalah: Adakah Nintendo akan menambahkan tajuk N64 ke perpustakaan permainan generasi lalu untuk diakses oleh sesiapa sahaja, atau mempermainkan mereka dan menjualnya secara berasingan? Dengan kedua-dua ulang tahun Mario dan Zelda yang ke-35 menghampiri, ini menjadi kebimbangan yang sangat material.

Ternyata, Nintendo entah bagaimana memasukkan jarum dengan penyelesaian yang kelihatannya membuat semua orang menginginkan sesuatu yang lebih.

Koleksi Super Mario 3D All-Stars merangkumi Super Mario 64, Super Mario Sunshine dan Super Mario Galaxy, dari N64, GameCube dan Wii masing-masing, dan mempunyai tanda harga $ 60 bersaiz penuh. Ini semua permainan yang hebat. Tetapi menjadi klasik tidak bermaksud tidak ada cara untuk memperbaruinya untuk khalayak moden.

Ambil Mario 64. Sangat disayangi dan sangat berpengaruh, ia masih agak panjang dalam beberapa cara. Tetapi Mario 64 di All-Stars hanya dibawa ke tahap standard permainan terbaik pada konsol moden: Ia berfungsi dengan pengawal Switch semasa dan berjalan pada resolusi yang dikemas kini. Mereka bahkan tidak peduli mengubah nisbah aspek 4: 3 yang asal!

Hebatnya, Nintendo bahkan tidak menyertakan peningkatan besar yang dibuatnya sendiri untuk pelepasan semula permainan DS. Seperti All-Stars yang asli untuk SNES, yang merangkumi sprite yang dilukis semula dan penambahbaikan lain, ini adalah peluang untuk menunjukkan kualiti permainan ini sambil dilakukan dengan baik oleh peminat yang selama bertahun-tahun terpaksa menggunakan emulator dan mod untuk membuat permainan yang sesuai untuk penggunaan abad ke-21.

Sebaliknya Nintendo telah memilih untuk melakukan minimum mutlak sambil mengenakan maksimum maksimum. Lebih-lebih lagi, nampaknya ada semacam ketersediaan terhad yang belum cukup jelas oleh syarikat – apa yang akan dijual dalam beberapa minggu hanya akan tersedia sehingga Mac tahun depan. Kemudian apa? Nintendo belum berkata. (Saya telah meminta penjelasan dan akan mengemas kini artikel ini sekiranya saya mendapat maklum balas.)

Pelanggan lama tidak akan terkejut dengan strategi serong Nintendo dan nampaknya kurang cita-cita di sini. Syarikat ini telah melembagakan kombinasi unik konservatisme ekstrem dan pengambilan risiko yang menarik. Overdeliver dengan satu tangan dan underdeliver dengan yang lain adalah pendekatan Nintendo, dan diharapkan oleh banyak pemain bahawa bekas pemain akan menjadi yang dengan kandungan ulang tahun Mario di dalamnya.

Ini membimbangkan bukan hanya kerana ada satu permainan yang tidak membenarkan nilai harganya bagus, tetapi kerana ia menandakan pendekatan yang luar biasa untuk seluruh perpustakaan klasik Nintendo. Dengan ulang tahun ke-35 francais kesayangan yang lain – Zelda dan Metroid, sebagai permulaan – ini adalah kebimbangan yang sah bahawa Nintendo juga akan menurunkan pangkalan peminat.

Pasti, ini mungkin seperti hak terkenal yang dinyatakan oleh pemain atas perkara-perkara seperti transaksi mikro, perjanjian eksklusif dan sebagainya. Tetapi dengan Nintendo dan tajuk-tajuk yang sangat penting dari peti besi, jangkaan berbeza.

Dengan hampir tidak ada siaran pada platform pihak ketiga dan pendekatan agresif untuk menutup apa yang dilihatnya sebagai kesalahan IP, Nintendo menggunakan pegangan besi terhadap kandungannya, terutama perhiasan mahkota, Mario dan Zelda. Sekiranya kita pernah menerima versi Mario 64 yang lebih baik, atau Sunshine, atau dalam hal ini Ocarina of Time, belum lagi berpuluh-puluh klasik lain, Nintendo adalah satu-satunya yang dapat menyediakannya.

Kadang-kadang ini bermaksud pengulangan permainan yang indah seperti Link’s Awakening . Tetapi pada masa lain, ini bermakna kita mesti membuat keputusan dengan sisa dari jadual, seperti permainan NES dan SNES yang sewenang-wenang datang ke Nintendo Switch Online (itu sendiri sekumpulan sampah berbanding dengan langganan konsol lain, mesti dikatakan). Semua orang sekarang berfikir bahawa koleksi Zelda yang tidak dapat dielakkan akan menjadi tulang kosong (dan mahal).

Pemain impian selama beberapa dekad dihargai misalnya, pemain berbilang pemain Mario 64, tidak akan pernah muncul di alam liar kerana Nintendo akan berhenti dengan berhenti dan berhenti dalam masa rekod. Oleh itu, mereka mesti bergantung pada syarikat untuk mewujudkan impian itu, dan sangat tidak konsisten dalam melakukannya.

Petak harta permainan yang baru dibuka Nintendo berpotensi menjadi sumber kandungan selama bertahun-tahun dan sebahagiannya akan menentukan strategi menyeluruh syarikat ke depan. Tetapi itu membuat pemain gementar melihat Nintendo mengarahkan dompet mereka dan bukannya hati mereka. Biasanya ia sekurang-kurangnya kedua-duanya.

Leave a Comment