Permulaan XR Cina berkuasa Qualcomm Nreal mengumpulkan $ 40 juta

Nreal, salah satu syarikat permulaan realiti campuran yang paling banyak ditonton di China, hanya memperoleh $ 40 juta dari sekumpulan pelabur berprofil tinggi dalam pusingan Siri B yang berpotensi membawa lebih banyak penggunaan pada alat dengar tambahan mudah alihnya .

Kuaishou, yang menjadi pilihan utama TikTok versi Cina Douyin, mengetuai pusingan itu, menandakan satu lagi platform video untuk menjalin hubungan dengan Nreal, berikutan pelabur sedia ada iQiyi, Netflix China sendiri. Seperti laman streaming video utama lain di seluruh dunia, Kuaishou dan iQiyi telah berusaha membuat kandungan augmented reality, dan mendapatkan rakan kongsi perkakasan pasti akan berperanan untuk eksperimen awal mereka.

Penyokong lain dalam pusingan dengan sumber industri yang banyak termasuk GP Capital , yang mengira kumpulan pegangan kewangan milik kerajaan Shanghai International Group dan studio filem China utama Hengdian Group sebagai pelabur; Dana CCEIF , ditubuhkan oleh pembuat peralatan telekomunikasi milik negara, China Electronics Corporation dan bank pelaburan yang disokong negara, China International Capital Corporation; GL Ventures, dana peringkat awal yang ditubuhkan oleh firma ekuiti swasta terkemuka Hillhouse Capital; dan Sequoia Capital China.

Pada awal tahun 2019, Nreal membawa dana teroka pengasas Xiaomi Shunwei Capital untuk pembiayaan Siri A. bernilai $ 15 juta. Seperti yang saya tulis pada masa itu, AR, VR, MR, XR – mana sahaja duit syiling pemasaran yang anda suka – pastinya akan menjadi kunci utama dalam kerajaan Internet of Things Xiaomi. Tidak sukar untuk melihat telefon pintar yang menggunakan gelas pintar dari Nreal di jalan raya.

Rakan utama lain dari Nreal, sebuah syarikat berusia tiga tahun, adalah Qualcomm . Pembuat cip telah memainkan peranan aktif dalam peluncuran 5G China, yang menggerakkan telefon bimbit generasi seterusnya pembuat telefon bimbit China. Ia membekalkan Nreal dengan pemproses Snapdragon, yang membolehkan kacamata realiti campuran ringan permulaan dengan mudah dipasang ke telefon Android.

“Kerjasama erat dengan Qualcomm akan memungkinkannya untuk mengakses rangkaian pelanggan Qualcomm, termasuk syarikat telekomunikasi,” kata Seewan Toong, seorang perunding industri untuk AR dan VR, kepada TechCrunch.

Memang, pemaju realiti campuran telah menandatangani perjanjian dengan telco Jepun KDDI dan di Korea, ia bekerjasama dengan syarikat pembawa selular LG Uplus Corp.

Pusingan terbaru menjadikan jumlah kenaikan Nreal menjadi lebih daripada $ 70 juta dan akan mempercepat penggunaan teknologi realiti campuran secara besar-besaran pada era 5G, kata syarikat itu.

Masih perlu dilihat bagaimana Nreal akan menepati janjinya, melindungi pengguna dalam skala besar dan melampaui menjadi anak poster hanya untuk cita-cita realiti campuran gergasi teknologi. Sejauh ini perjanjiannya dengan syarikat telekomunikasi besar mengingatkan kita pada Magic Leap, yang telah melakukan perselisihan dengan Nreal , walaupun syarikat China itu nampaknya telah menghasilkan lebih sedikit wang tunai setakat ini. Syarikat Amerika yang bermasalah kini berpusing untuk bergantung pada pelanggan perusahaan setelah gagal memecah pasaran pengguna.

“Nreal sabar dan tidak terburu-buru menunjukkan mereka boleh mula menjual jumlah yang tinggi. Ini cuba membuktikan bahawa ada senario pengguna untuk teknologinya, ‚ÄĚkata Toong.

Leave a Comment