Apple melancarkan COVID-19 'Exposure Notification Express' dengan iOS 13.7

Perubahan cara kerja teknologi ini bermaksud pengguna tidak perlu benar-benar memuat turun dan memasang aplikasi khusus yang dibuat oleh pihak berkuasa kesihatan awam (PHA) di dalam bidang kuasa mereka untuk turut serta. Sebagai gantinya, anda akan menerima pemberitahuan yang memberikan maklumat yang diberikan oleh pihak kesihatan tempatan anda mengenai sistem pemberitahuan pendedahan dan apa yang dilakukannya, dari mana anda boleh memilih untuk ikut serta. Pada iOS, itu bermaksud memasang profil penyediaan, semasa di Android, ini akan menghasilkan aplikasi yang dihasilkan secara automatik untuk PHA tempatan anda, yang dipasang melalui gedung Google Play. Apple dan Google menjelaskan bahawa Exposure Notification Express wujud bersama, dan bukannya menggantikan, aplikasi PHA khusus yang ada.

PHA yang menggunakan Exposure Notifications Express dapat memberikan Apple dan Google maklumat hubungan, panduan mengenai penjagaan dan langkah berjaga-jaga serta cadangan mengenai langkah seterusnya. PHA memberikan nama, logo, kriteria untuk memicu pemberitahuan pendedahan dan maklumat yang akan ditawarkan kepada yang dapat didakwa sekiranya berlaku pendedahan menggunakan sistem yang mudah digunakan oleh orang bukan teknikal.

Pihak berkuasa kesihatan tempatan masih perlu memilih untuk berpartisipasi dan menyesuaikan teks dan pesanan yang dikirimkan kepada pengguna di wilayah mereka ketika mereka menerima pemberitahuan dan info onboarding ini, tetapi mereka tidak perlu lagi mengembangkan dan menyebarkan aplikasi mereka sendiri untuk menyiapkannya. sistem pemberitahuan pendedahan digital berdasarkan gabungan teknologi Apple / Google untuk melengkapkan usaha mencari hubungan mereka. Pihak berkuasa kesihatan juga akan bertanggungjawab untuk menentukan bagaimana mereka mengira risiko pendedahan, yang juga dapat mereka lakukan dengan aplikasi khusus. Itu sangat besar, kerana Apple dan Google menyatakan bahawa 20 negara di seluruh dunia telah memperkenalkan aplikasi berdasarkan API mereka, dan 25 negara AS “menjelajah” penggunaan sistem, dengan enam negara telah melancarkan aplikasi sejauh ini, menjadikannya ciri peringkat sistem dengan halangan teknikal yang lebih rendah untuk memasuki pihak pemaju / agensi kesihatan yang akan membantu mempercepat pelaksanaan.

Sebagai permulaan, Apple dan Google mengatakan bahawa mereka menjangkakan DC, Maryland, Nevada dan Virginia akan menjadi yang pertama melaksanakan Exposure Notification Express dalam waktu dekat, dengan yang lain mungkin akan mengikuti. Syarikat-syarikat itu juga mengatakan bahawa mereka bekerjasama dengan Persatuan Makmal Kesihatan Awam AS di pelayan utama nasional yang secara berkesan akan membolehkan pengguna melakukan kerja-kerja pengesanan pendedahan di seluruh negeri ketika mereka melakukan perjalanan keluar dari daerah agensi kesihatan rumah mereka.

Terdapat banyak maklumat yang salah yang beredar mengenai pengesanan kenalan yang memerlukan ambang batas penggunaan 60% atau lebih tinggi agar berkesan; itu berdasarkan salah tafsiran kajian Oxford yang diterbitkan awal tahun ini. Para penyelidik di sebalik kajian ini kemudian menjelaskan bahawa sebenarnya, setiap tahap pelacakan kontak, seperti yang dibantu oleh aplikasi yang menyokong pelacakan hubungan digital, mempunyai kesan positif untuk mengurangkan penyebaran COVID-19 , serta kematian yang mengakibatkan.

Sistem ini merangkumi perlindungan privasi yang sama dengan yang telah disediakan oleh Apple dan Google, yang bermaksud maklumat lokasi anda tidak dikumpulkan atau disambungkan ke pemberitahuan pendedahan apa pun. Sebagai gantinya, teknologi menggunakan kunci yang dihasilkan secara rawak untuk mengesan kapan dan di mana suatu peranti masuk ke rangkaian Bluetooth dengan peranti lain juga menggunakan perisian. Ini menyimpan log pengenal rawak ini, dan pemeriksaan terhadap diagnosis yang disahkan yang dilaporkan (juga tidak dianonimkan sepenuhnya) untuk melihat apakah ada risiko pendedahan – seperti yang ditentukan oleh definisi pendedahan dari segi jangka masa dan jarak seperti yang ditetapkan oleh masyarakat yang memerintah setiap wilayah pihak berkuasa kesihatan.

Leave a Comment