Google melancarkan perkakasan bilik mesyuarat berkuasa AI baru

Google hari ini mengumumkan Google Meet Series One, rangkaian perkakasan persidangan video baru untuk bilik mesyuarat. Dibina dengan kerjasama Lenovo, Siri Satu menggunakan kamera dan mikrofon kelas atas dan kemudian menikahkannya dengan kecerdasan AI Google berkat menggunakan modul pemecut Coral M.2 milik Google dengan TPU Edge syarikat .

Usaha perkakasan Google Meet sebelumnya dari syarikat seperti ASUS , Acer dan Logitech umumnya dibina di sekitar Chromebox. Usaha baru ini menggunakan sistem komputasi yang dibuat khas pada intinya dan menggabungkannya dengan layar berukuran tablet seperti Google Nest, bar suara dengan lapan mikrofon terpasang, pod mikrofon tambahan dan salah satu dari dua kamera.

 

Kredit Gambar: Google

Kamera mungkin merupakan pilihan yang paling menarik di sini, dengan Smart Camera XL yang menampilkan sensor 20.3 megapiksel dan zoom optik 4.3x. Terima kasih kepada spesifikasi ini, ia boleh digunakan sebagai kamera PTZ digital (pan, tilt, zoom). Dengan itu, sistem sentiasa boleh memperbesar secara automatik untuk membingkai semua orang di dalam bilik dan ketika orang berikutnya bergabung, ia dapat mengezum dan menggeser jika perlu untuk memastikan semua orang masih dapat dilihat.

Kamera Pintar biasa masih boleh melakukan sebahagian besar daripada ini, tetapi tidak mempunyai zoom optik, menjadikannya penyelesaian yang lebih baik untuk bilik yang lebih kecil. Google bekerjasama dengan Huddly untuk mengembangkan sistem kamera ini (dan kedua-dua syarikat juga bekerjasama dalam projek perkakasan Meet sebelumnya).

Tetapi Google juga melakukan banyak usaha ke dalam sistem audio. Dengan lapan mikrofon pembentuk sinar yang dibina di bar suara dan teknik pembatalan bunyi canggih yang berjalan pada cip AI Google, sistem ini seharusnya dapat menyaring kebanyakan gangguan. Syarikat boleh menambah bar suara yang hanya mempunyai pembesar suara dan mikrofon tanpa cip AI untuk menutup ruangan yang lebih besar. Unit tambahan ini hanya mempunyai pembesar suara dan mikrofon, tanpa perkakasan AI tambahan kerana semua pemprosesan perlu dilakukan secara terpusat.

 

Kredit Gambar: Google

Satu sentuhan yang bagus di sini ialah pasukan juga memudahkan pemasangan sistem ini berkat penggunaan Power-over-Ethernet. Ini semestinya menjadikan pemasangan salah satu sistem ini di ruang persidangan cukup mudah.

Kerana ini adalah Google, mungkin tidak menghairankan bahawa anda juga dapat menggunakan Pembantu Google pada sistem ini, memberikan anda kawalan bebas tangan ke atas bilik (sesuatu yang mungkin lebih penting hari ini daripada sebelumnya).

Kit bilik terkecil, dengan Kamera Pintar asas tetapi tanpa alat kawalan mesyuarat tablet dan pod mikrofon, akan dijual dengan harga $ 2,699. Dengan harga $ 2,999, anda mendapat satu set lengkap dengan satu kamera standard, bar suara, pod mikrofon dan pengawal, dan jika anda mempunyai ruangan yang sangat besar, anda boleh memilih versi $ 3,999 dengan bar suara tambahan, dua pod mikrofon dan Smart Camera XL.

Leave a Comment