Google mendakwa jejak karbon sifar bersih sepanjang hayatnya, bertujuan untuk hanya menggunakan tenaga bebas karbon pada tahun 2030

Google berada di kedudukan terdepan syarikat teknologi besar yang berusaha sepenuhnya berkecuali karbon, setelah menyatakan status tersebut pada tahun 2007, dan seterusnya memadankan semua penggunaan elektrik globalnya dengan tenaga boleh diperbaharui. Kini syarikat itu mengatakan bahawa ia telah membuka jalan baru dengan menjadi syarikat besar pertama yang secara efektif menghilangkan seluruh jejak karbonnya – kembali ke penubuhannya – sesuatu yang telah dicapai melalui pembelian “offset karbon berkualiti tinggi” mulai hari ini. Lebih jauh lagi, ia juga menetapkan tujuan menggunakan sumber bebas karbon pada tahun 2030.

Pencapaian pertama – menghilangkan jejak karbon keseluruhannya – dicapai dengan mudah hanya dengan menghabiskan banyak wang. Google tidak berkongsi dengan tepat berapa banyak yang dibeli dalam pengimbangan karbon, tetapi idea di sebalik itu adalah bahawa anda boleh membeli sokongan projek termasuk inisiatif atau projek tenaga boleh diperbaharui atau projek kecekapan tenaga untuk mengimbangi kesan anda sendiri. Google harus lebih kurang mengetahui kesan operasinya dari penubuhannya sehingga ia menjadi operasi berkecuali karbon pada tahun 2007, dan semoga tuntutannya bahawa ia telah membeli ofset berkualiti tinggi bererti bahawa banyak projek yang bermakna mendapat pelaburan yang baik untuk menghilangkan apa sahaja angka itu.

Sementara itu, Google menjalankan tugas yang lebih mencabar untuk menjalankan seluruh perniagaannya dengan sumber tenaga bebas karbon di mana sahaja ia beroperasi, 100% sepanjang masa. Ini bermaksud pejabat, kampus dan pusat data di mana sahaja, untuk semua produknya di seluruh Gmail, Carian, YouTube dan Peta. Walaupun Google sudah menuntut operasi yang menyamai penggunaan tenaga mereka dengan penggunaan yang dapat diperbaharui 100%, itu sebenarnya bukan melalui penggunaan sumber bebas karbon secara langsung. Sebaliknya, seperti biasa bagi syarikat yang mencari operasi yang lebih hijau tetapi dengan jejak fizikal yang besar dan diedarkan, Google membeli tenaga boleh diperbaharui di tempat lain untuk mengimbangi penggunaan kuasa yang tidak boleh diperbaharui di tempat-tempat di mana tidak ada sumber yang dapat diakses secara langsung.

Oleh itu, berkomitmen untuk menggunakan hanya tenaga bebas karbon sepanjang masa di seluruh operasinya bermakna usaha besar, yang memerlukan pembangunan sumber tenaga bersih baru yang sebenarnya. Google juga mengatakan bahawa akan membantu membawa 5 GW sumber tenaga bebas karbon baru dalam talian menjelang 2030 di seluruh wilayah di mana ia mempunyai sumber fizikal yang memerlukan akses kepada kuasa bersih.

Membiayai pengembangan sumber tenaga bersih tempatan untuk menyalurkan kemudahannya bukanlah perkara baru, dan kebanyakan syarikat teknologi utama dengan agenda tenaga bersih meneruskannya. Tetapi sasaran khusus Google untuk menjadikan semua sumber kuasa bebas karbon pada tahun 2030 memberikan tarikh akhir yang tetap untuk tujuan yang belum pernah terjadi sebelumnya bagi syarikat yang mempunyai ukuran dan pengaruhnya.

Leave a Comment