Google mendorong Eropah untuk menghadkan peraturan platform

Google telah membuat fiturnya padang untuk membentuk dekad akan datang peraturan digital di seluruh Kesatuan Eropah, menyerahkan 135-halaman balas semalam untuk berunding di sebelah Akta Perkhidmatan Digital akan datang (DSA) – yang akan mengemas kini blok yang peraturan sekitar e-dagang lama .

Pakej ini juga siap untuk memperkenalkan peraturan khusus untuk apa yang disebut “platform penjaga pintu”, yang menggunakan kekuatan pasar yang besar berkat kesan rangkaian digital. Oleh itu, perhatian Mountain View semakin terperinci.

Sebilangan besar penyerahan Google memfokuskan pada melobi terhadap prospek peraturan ex ante untuk gergasi platform seperti itu – sesuatu yang telah ditunjukkan oleh Suruhanjaya Eropah adalah di depan fikiran ketika melihat bagaimana mengendalikan kekuatan platform.

 

Jenis intervensi peraturan ini bertujuan untuk mengenal pasti masalah persaingan dan membentuk tanggapan “sebelum acara” melalui penerapan kewajiban pada pemain yang memegang kekuatan pasar yang signifikan berbanding dengan penguatkuasaan persaingan fakta ketika bahaya pasar telah ditetapkan.

“Pendekatan menyeluruh untuk peraturan persaingan ex ante dapat membawa akibat yang tidak diinginkan pada pengalaman pengguna serta menggandakan kos untuk perniagaan Eropah,” tulisnya, mendesak para penggubal undang-undang untuk melihat lama dan keras melihat peraturan yang ada untuk melihat apakah itu tidak dapat melakukan tugas memastikan pasaran “berfungsi dengan baik.”

“Di mana bukti menunjukkan jurang yang bermakna, langkah selanjutnya adalah mempertimbangkan bagaimana seseorang dapat memodernisasi peraturan dan prosedur yang ada untuk mengatasi masalah yang mendasari sebelum mempertimbangkan pertimbangan kerangka peraturan baru dan berbeda,” tambahnya.

Sekiranya penggubal undang-undang EU mesti membuat peraturan ex ante mengenai gergasi platform, Google – syarikat gergasi adtech – sangat berminat bahawa mereka tidak memilih model perniagaan tertentu. Oleh itu, pastinya tidak akan menjadi peminat ex ante reg yang hanya diterapkan pada platform penyasaran iklan yang didorong oleh pengawasan. Lucu itu.

“Kriteria untuk mengenal pasti ‘kekuatan penjaga pintu’ harus bebas dari model bisnis tertentu yang digunakan platform, tidak membedakan antara platform yang mengoperasikan model perniagaan berdasarkan iklan, langganan, komisen penjualan, atau penjualan perkakasan,” tulis Google.

“Platform digital sering beroperasi menggunakan strategi perniagaan dan pengewangan yang berlainan, di pelbagai pasaran, geografi, dan sektor, dengan kekuatan daya saing yang berbeza-beza di masing-masing. Pengawal selia seharusnya tidak memihak atau mendiskriminasi perniagaan, model perniagaan, atau teknologi sejak awal, ”lanjutnya.

“Di sektor-sektor tertentu, platform ini mungkin mempunyai kekuatan pasar; pada orang lain, mungkin pemain baru atau pemain marginal. Ekosistem digital sangat pelbagai dan berkembang dengan pesat dan akan menjadi keliru untuk penunjuk penjaga pintu dinilai dengan merujuk kepada kedudukan keseluruhan syarikat atau kumpulan korporat. “

Penggubal undang-undang juga tidak harus memilih apa yang dijuluki Google sebagai penilaian “terlalu sederhana” mengenai apa yang menjadi penjaga pintu – memberikan contoh jumlah pengguna sebagai cara yang tidak mencukupi untuk menentukan sama ada syarikat gergasi platform mempunyai kekuatan pasaran yang signifikan pada saat tertentu. (Berkaitan: bahagian pasaran carian Google di Eropah melebihi 90%.)

“Penguatkuasaan persaingan baru-baru ini menunjukkan rangkaian platform yang didapati mempunyai kekuatan pasaran (misalnya, Microsoft, Google, Facebook, Amazon, dan Apple) dan platform lain mungkin didapati mempunyai kekuatan pasaran di masa depan (ditanggung, misalnya , oleh penyelidikan CMA UK terhadap perkhidmatan platform lelong dalam talian), ”tulisnya. Oleh itu, penilaian penjaga pintu harus menyedari bahawa pelbagai platform – mengendalikan pelbagai model perniagaan yang berbeza (contohnya, penjualan perkakasan yang dibiayai oleh iklan, berdasarkan langganan, berdasarkan komisen) – mungkin memegang ‘kuasa pasaran’ dalam keadaan yang berbeza dan – dengan peserta platform yang berbeza. “

Raksasa teknologi juga dapat dilihat mendorong titik bicara yang biasa ketika perniagaannya dituduh mengaut keuntungan, secara parasit, dari kandungan orang lain – dengan menunjukkan bahawa ketika pengawal selia menilai apakah platform adalah penjaga pintu atau tidak dengan mempertimbangkan pergantungan ekonomi tradisional perniagaan dengan sebilangan kecil platform dalam talian mereka harus melihat dengan baik pada platform tersebut “melalui mana sebahagian besar perniagaan (contohnya dalam bentuk lalu lintas yang sangat berharga) disalurkan.”

Tetapi tentu saja ia mengatakan bahawa klik sama baiknya dengan semua dolar iklan yang dihasilkannya .

Google juga mendesak untuk mengkaji secara berkala setiap penunjuk penjaga pintu untuk memastikan apa-apa kewajipan mengikuti perkembangan pasaran yang pesat dan pergeseran persaingan (ini menunjukkan kenaikan TikTok baru-baru ini sebagai contoh).

Ia juga tidak mahu sebutan penjaga gerbang berlaku secara universal di semua pasar – dengan alasan mereka seharusnya hanya berlaku di pasar tertentu di mana platform “didapati memiliki kekuatan ‘penjaga gerbang’.”

“Platform digital yang besar cenderung beroperasi di beberapa pasar dan sektor, dengan kekuatan daya saing yang berbeza-beza di masing-masing,” Google berpendapat, sambil menambah bahawa: “Memohon peraturan ex ante di luar pasaran ini akan menimbulkan risiko untuk menghalang kemasukan pasaran pro-persaingan melalui berlebihan peraturan, dengan itu menjadikan PKS dan pengguna produk baru yang menarik. “

Itu berbeza dengan modus operandi EU mengenai penguatkuasaan undang-undang persaingan – di mana perniagaan yang dinilai dominan dalam satu pasaran (seperti Google sedang mencari) mempunyai apa yang disebut oleh ketua persaingan, Margrethe Vestager, sebagai “tanggungjawab khas” untuk tidak menyalahgunakan kuasa pasarnya untuk memanfaatkan kelebihan itu di pasaran lain, bukan hanya yang didapati memegang sebahagian besar kekuatan pasar.

Pada masa yang sama dengan Google melobi batasan apa pun sebutan penjaga gerbang, raksasa teknologi itu ingin melihat jenis peraturan tertentu diterapkan secara universal untuk semua pemain. Di sini ia memberikan contoh privasi, ketelusan (seperti bayaran) dan keputusan peringkat.

Kemudahalihan data adalah bidang lain yang mendesak peraturan untuk diterapkan di seluruh industri.

Ia juga ingin melihat peraturan iklan dalam talian diterapkan secara universal, bukan hanya untuk platform penjaga pintu. Tetapi ia juga sangat memerlukan batasan keras terhadap peraturan tersebut.

“Adalah penting bahawa sebarang campur tangan yang ingin mencapai lebih banyak ketelusan dan pertanggungjawaban dirancang dengan teliti untuk mengelakkan secara tidak sengaja mengganggu kemampuan alat iklan dalam talian untuk memberikan nilai yang diharapkan oleh penerbit dan pengiklan,” tulis raksasa adtech itu, melobi untuk mengurangi jumlah ketelusan dan pertanggungjawaban yang ditetapkan dalam undang-undang dengan menggunakan tuntutan risiko privasi terhadap data pengguna; ancaman terhadap IP komersial; dan “pelaku buruk” mempermainkan sistem jika tidak dibenarkan untuk terus menjadi kotak hitam ( penipuan iklan ).

Oleh itu, pertimbangan langkah-langkah ini akan memerlukan pengimbangan faktor termasuk perlindungan data peribadi pengguna dan maklumat sensitif rakan kongsi, dan potensi bahaya kepada pengguna dan persaingan melalui pendedahan isyarat data yang memungkinkan ‘pelaku buruk’ mempermainkan sistem, atau saingan untuk menyalin inovasi. Kami bersedia untuk berunding dengan Suruhanjaya mengenai isu-isu ini, ”kata Google.

Semasa mengemas kini peraturan dan tanggungjawab e-dagang – yang merupakan tujuan yang dinyatakan dalam rancangan DSA – Google berhati-hati menyokong perubahan peraturan untuk menggambarkan apa yang digambarkannya sebagai “transformasi digital dua dekad terakhir.” Sambil mendorong untuk mengekalkan unsur-unsur teras rejim Arahan e-Dagang semasa, termasuk prinsip negara asal dan kebebasan untuk menyediakan perkhidmatan digital rentas sempadan.

Sebagai contoh, ia ingin melihat definisi perkhidmatan digital yang lebih luas, untuk membolehkan peraturan yang lebih spesifik untuk jenis perniagaan tertentu – mendorong untuk menjauhkan diri dari perbezaan host aktif dan “pasif” untuk platform, untuk membolehkan mereka bertindak balas secara proaktif dalam konteks penyederhanaan konten tanpa mengundang kewajiban dengan melakukannya, tetapi menyarankan agar layanan hosting dapat dilayani dengan lebih baik dengan mempertahankan rejim saat ini (Artikel 14 dari Arahan e-Dagang).

Mengenai tanggungjawab untuk kandungan yang menyalahi undang-undang, melobi untuk melihat garis jelas antara bahan haram dan apa yang “sah tetapi berbahaya.”

“Di mana Negara Anggota percaya kategori kandungan cukup berbahaya, pemerintah mereka dapat membuat konten tersebut ilegal secara langsung, melalui proses demokrasi, dengan cara yang jelas dan proporsional, dan bukan melalui peraturan belakang tentang bahaya yang ditentukan secara amorf,” tulisnya.

Ia juga menginginkan undang-undang yang diperbaharui untuk mengekalkan larangan umum terhadap kewajiban pemantauan kandungan – dan menurunkan potensi AI untuk menawarkan “cara ketiga” di sana.

“Walaupun kejayaan dalam pembelajaran mesin dan teknologi lain sangat mengagumkan, teknologi ini jauh dari sempurna, dan kurang tepat pada kandungan yang lebih bernas atau bergantung pada konteks. Penggunaan mandat mereka tidak sesuai, dan dapat menyebabkan pembatasan kandungan yang sah dan hak asasi warga negara, ”Google memberi amaran. “DSA dapat membantu mencegah risiko terhadap hak asasi dengan memastikan bahawa syarikat tidak dipaksa untuk memprioritaskan kepantasan penyingkiran daripada pengambilan keputusan yang teliti,” tambahnya, dan mengatakan ia menghadapi “banyak kes di kawasan kelabu yang memerlukan waktu yang tepat untuk menilai undang-undang dan konteks. “

“Kami tetap prihatin dengan undang-undang baru-baru ini yang memungkinkan pengenaan hukuman yang besar jika waktu yang singkat dan tetap tidak dipenuhi,” lanjutnya, menunjuk kepada keputusan barubaru ini oleh Majlis Perlembagaan Perancis yang menjatuhkan undang-undang kebencian dalam talian mengenai kebebasan alasan ekspresi.

“Apa-apa standard baru harus melindungi hak asasi dengan memastikan keseimbangan yang tepat antara kecepatan dan ketepatan penghapusan,” tambah Google.

Anda boleh membaca kiriman penuhnya – termasuk jawapan kepada soal selidik Suruhanjaya – di sini .

Konsultasi DSA Suruhanjaya ditutup pada 8 September. Anggota undang-undang EU sebelum ini mengatakan mereka akan mengemukakan draf cadangan peraturan baru pada akhir tahun ini.

Leave a Comment