Peta Google mendapat tapisan COVID-19

Google hari ini mengumumkan kemas kini ke Peta Google yang akan membawa lapisan COVID-19 baru ke perkhidmatan untuk membantu anda memahami jumlah kes dengan lebih baik di kawasan tertentu. Dengan wabak itu terus merebak di banyak negara – dan di hadapan banyak ketakutan akan menjadi gelombang kedua – pengguna Peta Google kini dapat mengaktifkan fitur ini dan melihat peta berkod warna berdasarkan jumlah kes per 100,000 orang, serta label yang menunjukkan sama ada nombor menaik atau menurun.

 

Kredit Gambar: Google

Data ini akan tersedia untuk semua 220 negara dan wilayah yang kini disokong oleh Peta Google. Sekiranya mungkin, data tersebut terperinci hingga ke tingkat kota, tetapi itu jelas bergantung pada angka yang dapat diambil oleh Google.

Google mengatakan data tersebut berasal dari sejumlah sumber, termasuk Johns Hopkins, The New York Times dan Wikipedia, yang mendapatkan maklumat mereka dari organisasi kerajaan tempatan dan antara kerajaan. Itulah sumber yang sama yang diambil Google ketika memaparkan data COVID di halaman hasil cariannya.

Lapisan baru ini kini dilancarkan untuk Peta Google di Android dan iOS minggu ini, jadi mungkin diperlukan beberapa hari sebelum anda dapat melihatnya. Nampaknya Google tidak mahu membawanya Peta di desktop dalam masa terdekat.

Leave a Comment