Reviu Samsung Galaxy Watch 3

Samsung membuat jam pintar. Fakta cenderung tersesat dalam perbincangan mengenai kategori yang secara tradisional dikuasai oleh pemain tunggal. Perkara telah berubah sedikit lewat, di peringkat global. Apple bahagian pasaran sedikit merosot dan Huawei dan Samsung telah berada di sana untuk mengambil beberapa bahagian.

Di Amerika Syarikat, Huawei kurang menjadi pemain dengan alasan yang semestinya jelas. Google Wear OS adalah – buat masa ini sekurang-kurangnya – bukan starter. Sasaran pemerolehan Fitbit telah membuat penyerangan dengan jam tangan pintarnya yang mantap, walaupun itu bukan masalah yang tepat. Begitu juga dengan Garmin, yang berfungsi dengan baik, tetapi memerintahkan ceruk yang agak kecil. Bagi mereka yang mencari keserasian Android – atau hanya alternatif Apple, secara amnya – Samsung terus menjadi pilihan terbaik anda.

Syarikat ini telah lama mendekati pakaian yang dapat dipakai dengan falsafah yang serupa dengan yang mengatur jam tangan pintarnya: banyak pilihan, banyak ciri dan jejak yang besar dan mencolok. Walau bagaimanapun, untuk wang saya, ciri utama di Galaxy Watch 3 adalah kembalinya bezel berputar. Syarikat baru-baru ini meninggalkannya untuk garis Aktifnya, berusaha meyakinkan kami bahawa pendekatan haptik sama baiknya. Bukan begitu.

Keupayaan untuk beralih antara skrin dengan memutar sempadan paparan telah lama menjadi ciri garis Gear yang paling membezakan – dan input smartwatch terbaik sejauh ini. Mahkota Apple Watch tidak hampir. Ini adalah pilihan yang aneh bagi Samsung untuk menjatuhkannya, walaupun untuk rangkaian jam tangan. Ia kembali, syukurlah, dibuat dari casing keluli tahan karat yang sama dengan badan jam tangan yang lain dan menggunakan rabung berlubang untuk cengkaman yang lebih baik. Terdapat sesuatu yang memuaskan dalam keupayaan untuk berputar dengan lancar di antara skrin.

Bezel agak nipis kali ini, sepadan dengan pengurangan keseluruhan saiz casing. Semua diberitahu, 3 adalah 14% lebih nipis, 8% lebih kecil dan 15% lebih ringan daripada Galaxy Watch yang asal. Model 45mm masih besar, dibandingkan dengan jam tangan pintar yang lain, tetapi ini menjadi cara untuk menangani apa yang telah lama menjadi salah satu aduan utama saya. Ditto untuk ketersediaan versi 41mm. Jam Tangan Galaxy yang lalu terasa sangat besar – masalah dengan peranti yang dimaksudkan untuk dipakai oleh seseorang sepanjang hari dan malam.

 

Kredit Imej: Brian Heater

Jam tangan masih agak besar untuk citarasa peribadi saya, tetapi di luar talian Aktif, ini pasti jam tangan Samsung yang paling selesa dalam beberapa waktu. Sarung logam juga mempunyai reka bentuk yang cukup abadi, sejauh jam pintar, mengekalkan penampilan sporty yang sudah menjadi standard garis untuk beberapa generasi sekarang. Saya cenderung memilih sesuatu yang lebih minimalis. Bagi saya, S2 adalah dan terus menjadi puncak bahasa reka bentuk untuk garis itu, tetapi saya menyedari bahawa banyak orang lebih suka sesuatu yang lebih… kompleks.

Skrin berukuran 1.4 inci pada 45mm dan 1.2 inci pada 41mm – sentuhan lebih kecil daripada 1.65 / 1.5 inci yang terdapat di Apple Watch. Walaupun, jelas reka bentuk bulat juga menawarkan faktor bentuk yang berbeza. Skrinnya bagus dan jelas dan dibaca dengan baik pada waktu siang, terima kasih sebahagiannya untuk sensor cahaya sekitar. Model ini dihantar dengan tali kulit yang bagus, dan berkat kesesuaiannya yang standard, boleh ditukar dengan senarai jalur pihak ketiga yang berbeza pada dasarnya.

Tizen selalu kelihatan seperti pilihan yang ganjil, tetapi Samsung menjadikan sistem operasi sendiri di sini, kerana Google telah berjuang untuk penggunaan yang lebih luas dengan OS yang boleh dipakai sendiri. Pemilihan aplikasi jam tangan terus ketinggalan daripada Apple, termasuk beberapa pembangun nama besar. Terdapat beberapa rakan penting di sini – terutamanya Spotify. Dengan Apple membuat permainan utama di kedua-dua tontonan dan streaming, perkongsian itu masuk akal bagi kedua-dua pihak. Antara ciri utama lain ialah kemampuan memuat turun senarai main terus ke peranti, jadi anda boleh meninggalkan telefon di rumah untuk bersenam, jika anda cenderung.

Dan kekurangan Galaxy Store dalam aplikasinya, lebih dari sekadar menata wajah, dengan lebih dari 80,000 tersedia pada masa ini. Terdapat juga sekitar 40 komplikasi modular yang berbeza. Anda juga boleh membuat wajah tersuai dengan mengambil gambar corak dunia nyata.

Hayat bateri cukup baik, selagi anda mematikan paparan yang sentiasa aktif. Dengan berbuat demikian, saya dapat menghabiskan beberapa jam dua hari penuh kehidupan. Itu tidak luar biasa, tetapi ia akan membantu anda memanfaatkan jejak tidur beberapa hari seminggu, dengan andaian anda selesa tidur dengan jam tangan yang cukup besar di pergelangan tangan anda. Yang diakui memerlukan beberapa kebiasaan. Dengan sentiasa aktif, anda boleh memperoleh kira-kira separuh daripada jumlah itu.

 

Kredit Imej: Brian Heater

Jam tangan berfungsi dengan baik secara automatik untuk memilih senaman terpilih. Analisis berjalan sedikit lebih mendalam, menambah ciri yang diperkenalkan dengan Active 2. Setelah larian selesai, ia menguraikan spesifikasi mekanik larian anda (sebaik mungkin sebagai monitor yang memakai pergelangan tangan) dalam usaha untuk membantu mengurangkan kecederaan yang berkaitan dengan berjalan. Sebagai bekas pelari semasa, saya dapat membuktikan bahawa bentuk yang buruk adalah cara yang baik untuk mencederakan diri sendiri.

Oleh kerana Apple akhirnya semakin serius untuk mengesan tidur pada jam tangannya, Samsung melancarkan pengalamannya sendiri. Jam tangan memecah cahaya, tidur nyenyak dan tidur REM, memberikan skor untuk malam itu. Saya mendapati diri saya mendapat skor pada tahun 40-an – tidak hebat, memandangkan orang-orang dalam lingkungan umur saya nampaknya mendapat skor sekitar 70. Samsung juga menawarkan ciri-ciri seperti kesedaran dan pengurusan tekanan untuk mengawalnya. Secara peribadi, saya rasa tidur lebih nyenyak   akhirnya saya akan menggunakan ciri “tidak selalu memikirkan COVID”.

 

Kredit Imej: Brian Heater

Dua penambahan kesihatan utama tidak siap di sini di Amerika Syarikat: baik pembaca EKG dan pengesan tekanan darah perlu menunggu semua kelulusan peraturan standard, jadi saya akan menangguhkan penilaian yang sewajarnya.

Samsung sememangnya tidak berusaha untuk membuat harga secara kompetitif di sini. Dengan harga $ 400 dan $ 430 untuk versi 41mm dan 45mm, itu adalah tanda harga premium. Jelas bahawa syarikat itu tidak melihat syarikat seperti Huawei atau Fitbit sebagai pesaing utamanya. Seperti telefon pintar utamanya, Samsung mempunyai Apple yang tegas dalam pandangannya, dan harganya sepadan. Apple masih jauh masih merupakan pilihan terbaik untuk pengguna iOS, tetapi dalam hal Android, tidak banyak yang dapat bersaing dengan penawaran premium Samsung.

Leave a Comment