Taboola dan Outbrain menghentikan penggabungan $850M

Pengiklanan dalam talian adalah permainan skala, tetapi satu usaha untuk menggabungkan dua pesaing agar dapat menggunakan Google dengan lebih baik dan Facebook telah berantakan. Taboola dan Outbrain , syarikat permulaan yang masing-masing menyediakan platform cadangan kandungan berasaskan iklan kepada penerbit, telah menghentikan penggabungan $ 850 juta yang dirancang yang akan menghargai syarikat gabungan lebih dari $ 2 bilion.

Berita pembatalan telah dikhabarkan di akhbar Israel (dan diberitahu oleh saya oleh Avihai Michaeli, seorang banker pelaburan kanan dan penasihat permulaan yang berpusat di Tel Aviv), dan TechCrunch kini telah mengesahkannya dengan kedua-dua syarikat juga.

“Kami telah melihat perubahan keadaan di pasaran kerana COVID-19, dan kami memutuskan untuk menamatkan perjanjian itu,” kata orang yang dekat dengan penggabungan itu, yang meminta untuk tidak disebutkan namanya. “Jalan yang begitu panjang, dan tidak bagus … tetapi berjalan kaki adalah langkah yang tepat.”

“Tidak ada yang bercerai kerana mereka gembira,” kata sumber lain yang dekat dengan perjanjian itu mengenai perasaan pengunduran diri atas perkembangan itu.

Kami faham bahawa pengumuman rasmi akan dibuat dalam beberapa hari ke depan. Tidak ada “rehat yuran” akibat kesepakatan yang tidak diselesaikan.

Kesepakatan itu sudah bertahun-tahun dibuat – kami pertama kali melaporkan mengenai perbincangan pada tahun 2015 – tetapi akhirnya akhirnya disatukan kira-kira 11 bulan yang lalu, pada bulan Oktober 2019. Walau bagaimanapun, antara masa itu dan hari ini, gabungan faktor-faktor telah menghalangnya maju.

Yang pertama adalah pandemik kesihatan global. Kedua-dua Taboola dan perniagaan Outbrain didasarkan pada widget yang mereka gabungkan dengan laman penerbit, yang menyediakan cara bagi penerbit untuk mengedarkan kembali kandungan mereka sendiri, serta membaginya, bersama dengan konten dan iklan yang disponsori, di laman web lain yang juga menjalankan widget. Tetapi dalam tempoh lapan bulan terakhir, dunia media berasaskan iklan telah mendapat banyak perhatian kerana banyak jenama besar dikendalikan dalam anggaran iklan mereka, dan itu memberi kesan buruk kepada pemain lain dalam ekosistem.

Dan itu telah mempengaruhi prospek pembiayaan. Penggabungan antara kedua-duanya pada awalnya bertujuan untuk mempunyai komponen tunai dan stok – khususnya 30% dari nilai Outbrain dengan wang tunai $ 250 juta yang akan dibayar kepada pemegang saham dan pekerja Outbrain – tetapi di pasaran kontrak, pemodal yang menyediakan modal untuk komponen tunai terhenti. Perjanjian itu akhirnya berakhir pada bulan Ogos, dan tidak dapat diperpanjang. Dan kemudian, percubaan untuk menukar kesepakatan menjadi transaksi semua saham tidak memuaskan untuk Outbrain, kami faham. “Wang tunai adalah faktor penting dalam perjanjian itu,” kata seorang sumber.

Yang terpenting adalah apa yang digambarkan kepada saya sebagai “kesesuaian budaya yang mencabar” antara kedua-dua syarikat, sesuatu yang hanya menjadi lebih jelas ketika penutupan perjanjian berlanjutan. Itu sekali lagi menunjukkan elemen tunai dalam kesepakatan itu penting: “Sekiranya anda mendapat wang tunai, anda mengurangkan risikonya, jadi tanpa itu kami bertambah tidak selesa,” kata sumber itu.

Halangan ketiga adalah masalah peraturan yang berterusan. Walaupun nampaknya pengatur AS secara nominal menyetujui perjanjian itu, penggabungan itu masih disiasat di UK dan di Israel, siasatan yang akan berlangsung selama beberapa bulan lagi. Di UK, syarikat-syarikat pada masa ini tidak mempunyai pesaing yang signifikan, menimbulkan kebimbangan antimonopoli.

Kedua syarikat itu, kedua-duanya ditubuhkan di luar Israel tetapi beribu pejabat di New York, telah menggambarkan perjanjian mereka sebagai penggabungan, tetapi entiti gabungan itu akan disebut Taboola, dengan pengasas Taboola Adam Singolda mengambil slot CEO. Kedua-dua Taboola dan Outbrain menguntungkan dalam kesepakatan itu, masing-masing menuntut pendapatan tahunan sekitar $ 1 bilion. Taboola telah mengumpulkan sekitar $ 160 juta dari pelabur yang merangkumi Comcast, Fidelity dan Pitango. Outbrain telah mengumpulkan $ 194 juta, dengan pelabur termasuk Index, HarbourVest dan Lightspeed.

Dari apa yang kami fahami, kedua-dua syarikat akan terus mencari cara untuk terus berkembang, walaupun bukan sebagai satu pasukan. Itu termasuk mempertimbangkan pengambilalihan strategik dan peluang lain, kerana beberapa kebiasaan tetap ada di dunia media dan iklan. “Skala dan jangkauan sangat penting untuk berjaya di pasar ini,” kata sumber kami.

Leave a Comment