Kelebihan dan Kelemahan Android

Apa yang membuatkan Android begitu popular, dan apa yang masih perlu diperbaiki? Artikel ini akan olah 5 kelebihan dan kelemahan Android.

Android adalah sistem operasi mudah alih yang paling popular di seluruh dunia. Ia telah banyak berkembang sejak dilancarkan pada tahun 2008, dan kini adalah OS bagi beberapa smartphone terbaik di dunia.

Tetapi apa yang membuatnya begitu popular, dan masalah apa yang masih perlu diperbaiki? Kami melihat kelebihan dan kekurangan Android.

5 Kelebihan Telefon Pintar Android

Manfaat menggunakan telefon pintar Android kebanyakannya bergantung kepada keperluan seseorang, tetapi yang umum adalah seperti berikut.

1. Anda Boleh Install Aplikasi Dari Luar Play Store

Sekiranya anda tidak dapat menemui aplikasi yang anda cari di Google Play Store, anda boleh mengatasinya dengan menukar beberapa setting sahaja untuk membenarkan peranti anda install aplikasi dari luar.

Memiliki telefon pintar Android memberi anda kebebasan untuk install aplikasi luar Play Store. Anda tidak terhad hanya imstall aplikasi Android terbaik di Play Store tetapi juga dari pihak ketiga juga.

App store seperti APKPure.com dan APKMirror.com adalah bagus, dan secara umumnya adalah selamat yang anda boleh gunakan untuk mendapatkan aplikasi luar Play Store.

Sistem iOS melarang anda memasang sumber yang tidak diketahui, jadi anda selalu terhad kepada apa yang dilakukan Apple.

2. Banyak Inovasi Hardware

Peranti dengan sistem Android mempunyai banyak konfigurasi hardware yang ditawarkan kepada pengguna. Anda mendapat pilihan processor, saiz bateri, jumlah RAM atau penyimpanan, dan sokongan kad memory.

Ada pilihan yang meliputi berbagai ukuran, bentuk, dan set fitur. Sebilangan besar inovasi hardware juga berasal dari Android, termasuk foldable screen, pengimbas cap jari, dan kamera selfie yang pop.

3. Memori yang Boleh Diperluas

Simpanan data yang banyak tidak menjadi masalah bagi telefon Android kerana ia menyokong expandable memory. Melalui storan yang boleh ditanggalkan seperti kad memori, pengguna Android dapat dengan mudah meletakkan penyimpanan memori tambahan untuk memenuhi keperluan mereka. Anda dapat menyimpan aplikasi kegemaran anda ke kad memori, serta foto dan video.

Tidak semua telefon menyokong memori tambahan, seperti Samsung Galaxy S21. Sekiranya model yang anda pilih tidak, pastikan simpanannya mencukupi untuk keperluan anda semasa anda membelinya.

4. Widget

Widget adalah untuk aplikasi atau maklumat yang anda ingin ketahui dengan segera, seperti kalendar dan peringatannya, ramalan cuaca, tajuk berita yang relevan, dan banyak lagi. Sebahagiannya untuk mendapatkan maklumat dengan cepat; yang lain menawarkan kawalan yang mudah, seperti untuk aplikasi media anda.

Walaupun telefon pintar iOS mempunyai widget, Android jauh lebih kompleks dan berkemampuan. Mereka membenarkan anda mengakses maklumat penting dengan sedikit tweak.

5. Pilihan Telefon yang Pelbagai

Seperti yang anda ketahui, Android adalah sistem operasi bagi pelbagai jenama telefon pintar di seluruh dunia. Ini bermaksud bahawa terdapat pelbagai jenis peranti untuk dipilih.

Setiap jenama menawarkan hardware dan ciri yang berbeza untuk menggambarkan jenama dan pasaran sasarannya. Telefon pintar Android berbeza dalam ukuran, penyimpanan telefon, piksel kamera, hayat bateri, gaya, dan banyak lagi. Tidak kira berapa anggaran anda, atau seberapa besar skrin yang anda perlukan, anda akan menemui peranti Android yang sesuai.

5 Kelemahan Telefon Pintar Android

Mengetahui keburukan telefon pintar Android juga penting agar anda tahu limitasi peranti anda sekiranya. Berikut adalah ciri-ciri sistem Android yang paling tidak disukai.

1. Kualiti Hardware

Anda mungkin fikir lebih banyak pilihan lebih baik; pada masa yang sama anda perlu lebih teliti semasa memilih untuk dapatkan kualiti hardware yang memuaskan.

Disebabkan Android bekerjasama dengan banyak jenama telefon pintar, maka ianya sukar untuk mengekalkan kawalan kualiti. Terdapat banyak jenama yang tidak pernah anda dengar – ada sebabnya.

Beberapa telefon pintar Android mungkin kelihatan seperti tawaran murah, tetapi sebaliknya. Banyak telefon yang lebih murah tidak bertahan lebih dari satu tahun, baik kerana pilihan hardware murah atau kerana software yang tidak lagi dikemas kini.

2. Anda Perlukan Akaun Google

Anda tidak dapat memanfaatkan sepenuhnya telefon anda tanpa akaun Google. Ini memerlukan penggunaan akaun anda, terutama dalam memasang aplikasi, memuat turun konten, atau kegiatan lain yang Anda lakukan — perlu disandarkan oleh akaun Google anda.

Sistem telefon iOS menggunakan ID Apple untuk mengesahkan aktiviti pada telefon pintar. Oleh kerana sistem operasi Android dibuat oleh Google, perkhidmatannya sangat berkaitan dengannya. Dan benar, kebanyakan orang okay sahaja dengan praktis ini. Tetapi sebilangan orang lebih suka menggunakan telefon tanpa Google.

3. Update yang Tidak Menyeluruh

Sementara Apple menyokong iPhone selama bertahun-tahun, kebanyakan peranti Android akan mendapat hanya satu atau dua kemas kini sistem operasi baru. Kebanyak model yang lebih murah tidak dapat sebarang kemas kini pun.

Walaupun kemas kini OS senang dimiliki, masalah yang lebih besar adalah apabila telefon sudah tidak lagi menerima kemas kini keselamatan (security update). Android sepatutnya menerima security patch setiap bulan. Sebilangan pembuat telefon melancarkannya setiap dua atau dua bulan, tetapi apabila telefon anda tidak lagi mendapat kemas kini, ia boleh menjadi risiko keselamatan.

4. Banyak Iklan dalam Aplikasi

Perkara lain yang mengganggu pengguna adalah iklan pop di Android, terutama pada telefon murah. Setiap kali anda membuka Play Store, iklan di mana-mana sahaja. Beberapa telefon yang lebih murah malah dapat memaparkan iklan dalam notifikasi.

Aplikasi iOS selalunya mempunyai iklan yang lebih sedikit, tetapi kebanyakan aplikasinya berbayar. Pada Android, trend lebih kepada mendapatkan aplikasi secara percuma.

5. Android Mempunyai Bloatware

Sebilangan besar pengeluar peranti Android memasang set aplikasi mereka sendiri di telefon mereka. Kadang kala fungsi pendua ini sudah ada. Sebagai contoh, beberapa jenama Android seperti Samsung mempunyai aplikasi mel mereka sendiri di mana mereka juga mempunyai aplikasi Gmail semasa pembelian, atau penyemak imbas yang lain apabila Chrome adalah standard.

Lagi sedih kalau anda tidak dapat uninstall aplikasi ini, walaupun anda dapat turn-off aplikasi yang tidak anda perlukan.

Kelebihan dan Kelemahan Android

Android adalah sistem operasi mudah alih yang paling popular di dunia. Ia mudah digunakan, mempunyai jutaan aplikasi, dan berinovasi. Dan dengan harga yang berpatutan, ia boleh dimiliki oleh sesiapa sahaja.

Tetapi, ia tidak sempurna, dan kita semua mahu lihat kelemahan ini diperbaiki pada masa depan.

Image by Pasi Mämmelä from Pixabay