Apple (sementara) mengecualikan yuran App Store untuk acara dalam talian Facebook

Bulan lalu, Facebook memperkenalkan sokongan untuk acara dalam talian berbayar – dan kerana banyak perniagaan yang menawarkan acara tersebut mengalami kesulitan semasa wabak koronavirus, syarikat itu juga mengatakan bahawa ia tidak akan mengumpulkan yuran untuk tahun berikutnya. Pada saat yang sama, ia mengeluh bahwa Apple telah “menolak” permintaannya untuk mengetepikan yuran 30% dari App Store untuk pembelian dalam aplikasi.

Hari ini, Facebook mengumumkan pembalikan mengenai Apple bahagian: Bayaran acara dalam talian akan diproses melalui Facebook Pay, tanpa Apple mengumpulkan potongan 30%, yang bermaksud perniagaan akan menerima semua pendapatan dari acara dalam talian mereka, tolak cukai. Pengaturan ini akan berlangsung sehingga 31 Disember dan tidak akan berlaku untuk pencipta permainan.

Berita itu muncul setelah Facebook secara terbuka menekan Apple untuk mengubah pendiriannya. Ia bahkan mengemukakan kemas kini aplikasi iOS yang menyatakan bahawa “Apple mengambil 30% dari pembelian ini” dalam aliran pembayaran acara. (Facebook mengatakan Apple menolak kemas kini kerana memasukkan maklumat yang “tidak relevan” kepada pengguna.)

Walaupun kedua-dua syarikat nampaknya telah mencapai kesepakatan, pernyataan hari ini dari Facebook masih sedikit.

“Ini adalah masa yang sukar bagi perniagaan kecil dan pencipta. Itulah sebabnya kami tidak mengumpulkan sebarang bayaran dari acara dalam talian berbayar sementara masyarakat tetap ditutup kerana wabak itu,” kata jurucakap Facebook, Joe Osborne. “Apple telah bersetuju untuk memberikan jeda tiga bulan yang singkat setelah perniagaan yang berjuang harus, sekali lagi, membayar Apple sepenuhnya cukai App Store 30%.”

Begitu juga, dalam membincangkan pengecualian untuk pencipta permainan, Naib Presiden Facebook Gaming Vivek Sharma mengatakan, “Sayangnya kami harus membuat konsesi ini untuk mendapatkan penangguhan sementara untuk perniagaan lain.”

Ketika ditanya mengenai perubahan tersebut, Apple memberikan pernyataan berikut: “App Store memberikan peluang bisnis yang bagus untuk semua pengembang, yang menggunakannya untuk menjangkau setengah miliar pengunjung setiap minggu di 175 negara. Untuk memastikan setiap pembangun dapat membuat dan mengembangkan perniagaan yang berjaya, Apple mengekalkan sekumpulan panduan yang jelas dan konsisten yang berlaku sama untuk semua orang. “

Lebih khusus lagi, Apple mengatakan pihaknya memberi Facebook hingga akhir tahun untuk melaksanakan pembayaran dalam aplikasi untuk acara ini dan menjadikannya mematuhi peraturan App Store.

Ini juga berlaku kerana Epic Games pembuat Fortnite melakukan pertempuran undang-undang dan kempen publisiti terhadap bayaran App Store Apple, dengan Fortnite dikeluarkan dari App Store iOS . Epic juga merupakan sebahagian dari kumpulan penerbit yang baru diumumkan yang disebut Coalition for App Fairness , yang mendorong perubahan atau peraturan kedai aplikasi.

Leave a Comment