China mahu hentikan operasi TikTok di AS daripada melihatnya dijual

Dorongan kontroversial untuk memaksa ByteDance unicorn teknologi China untuk melepaskan sebahagian atau semua TikTok yang dilanda musibah perkhidmatan media sosial kepada syarikat yang berpangkalan di AS mungkin diragukan setelah laporan hari ini menunjukkan bahawa kerajaan China mungkin menentang transaksi tersebut. Menurut laporan oleh Reuters , pemerintah China mungkin lebih suka TikTok hanya menutup operasi AS daripada membiarkannya dijual kepada syarikat Amerika.

Potensi penjualan TikTok bukanlah transaksi perniagaan biasa. Sebaliknya, perjanjian itu dituntut oleh pemerintah AS, kerana Presiden Donald Trump mengarahkan pembuatan dasar asing dan ekonomi melalui fiat eksekutif. Bersandar pada kepintaran perniagaannya sendiri, perdana menteri Amerika itu juga menuntut agar pemerintahnya menerima sebahagian dari harga jualan akhir . Tidak jelas apakah konsep itu sah .

Ketika AS dan China melonjak ke seluruh dunia untuk ketuanan ekonomi dan politik, kesepakatan itu adalah titik balik antara negara-negara dengan pergolakan syarikat yang tersekat di tengah-tengah. ByteDance berada dalam gabungan, bersama dengan Microsoft, Walmart dan syarikat lain ke tahap yang lebih rendah, seperti Oracle . Pentadbiran Trump telah menetapkan garis waktu pertengahan September untuk kesepakatan yang disepakati, walaupun ketika bulan itu habis, tidak jelas apakah garis masa itu dapat dipenuhi.

Amerika Syarikat tidak sendirian dalam mengambil langkah-langkah untuk mengekang pengaruh orang Cina di dalam wilayahnya, kerana penjualan TikTok dilakukan setelah India melarang aplikasi tersebut , bersama dengan puluhan aplikasi lain yang berbasis di China.

Kesepakatan itu juga di bawah tekanan dari persekitaran peraturan yang berubah di China, dengan kepemimpinan autokratik negara itu mengubah peraturan eksportnya untuk mungkin memasukkan unsur-unsur TikTok yang dapat membatasi transaksi, dan mungkin menghentikan penjualannya.

Bagi ByteDance, keadaannya adalah mimpi buruk. Bagi Microsoft, pelaku urus niaga, urus niaga adalah perkahwinan senapang yang mungkin tidak digembirakan sepenuhnya. Bagi pentadbiran Trump, ini adalah percubaan dalam permainan kuasa. Dan bagi pemerintah China yang semakin berwibawa , perjanjian itu terasa seperti penyerahan. Oleh itu, jika kesepakatan berjaya disatukan, ia akan lebih mengejutkan daripada kemungkinan.

Leave a Comment