Facebook melancarkan Facebook Business Suite, aplikasi untuk menguruskan akaun perniagaan di Facebook, Instagram dan Messenger

Facebook pagi ini melancarkan aplikasi baru yang direka untuk memudahkan perniagaan menguruskan di satu tempat halaman dan profil mereka di Facebook, Instagram dan Messenger. Aplikasi, Facebook Business Suite, menggabungkan akses ke kemas kini dan keutamaan utama perniagaan, dan menawarkan cara untuk merangka dan menjadualkan catatan umpan untuk Facebook dan Instagram, melihat pandangan dan membuat iklan.

Untuk menggunakan aplikasi baru, perniagaan pertama-tama perlu memautkan akaun perniagaan Facebook dan Instagram mereka, jika belum.

Setelah masuk ke Facebook, Business Suite dapat diakses di desktop di business.facebook.com . Di telefon bimbit, pengguna Aplikasi Pengurus Halaman yang ada akan melihat pilihan untuk bergabung dengan Business Suite sebagai gantinya. Aplikasi ini juga akan tersedia sebagai muat turun mandiri untuk iOS dan Android.

 

Kredit Gambar: Facebook

Di dalam Business Suite, pemilik perniagaan akan dapat melihat amaran, mesej, komen dan aktiviti lain yang berlaku di Facebook dan Instagram tepat di skrin utama aplikasi baru. Mereka juga dapat membuat balasan tersimpan yang diperibadikan di sini, untuk menjawab pertanyaan pelanggan biasa.

Aplikasi ini menawarkan alat untuk membuat catatan suapan untuk Facebook dan Instagram, menjadualkan catatan dan memberikan pandangan mengenai perkara yang berfungsi. Di sini, perniagaan dapat melihat jangkauan, keterlibatan dan prestasi siaran mereka di Facebook dan Instagram. Mereka juga dapat memilih untuk membuat iklan untuk membantu meningkatkan keterlibatan dan meningkatkan khalayak mereka, jika diperlukan.

Facebook mengatakan pada mulanya ia membangun Facebook Business Suite dengan keperluan perniagaan kecil terlebih dahulu, kerana begitu banyak yang dipaksa oleh wabak untuk mencari cara baru untuk menjangkau pelanggan dan menjual secara dalam talian. Walau bagaimanapun, rancangan jangka panjang adalah untuk membina satu set alat yang dapat digunakan oleh semua perniagaan, termasuk yang lebih besar. Syarikat ini bertujuan untuk menangani pasaran tersebut pada tahun depan. Business Suite juga akan berkembang untuk memasukkan WhatsApp di masa depan.

Berkaitan dengan berita tersebut, Facebook menerbitkan dua tinjauan yang menawarkan pandangan mengenai trend perniagaan kecil. Salah satunya, Laporan Global State of Small Business bulanan, yang dihasilkan dengan kerjasama Bank Dunia dan OECD, mendapati bahawa perniagaan yang membuat lebih daripada 25% penjualan dalam talian lebih cenderung melaporkan penjualan yang lebih tinggi tahun ini, dan cenderung tidak mempunyai diberhentikan pekerja.

Kajian kedua memperincikan kesan COVID-19 terhadap corak pembelian pengguna dan penggunaan alat digital. Hampir separuh daripada responden mengatakan bahawa mereka menghabiskan lebih banyak wang secara dalam talian sejak wabak itu, dan 40% meningkatkan penggunaan media sosial dan pesanan dalam talian untuk cadangan produk dan perniagaan, kata Facebook.

Sudah tentu, laporan yang cukup optimis mengenai keadaan perniagaan kecil di tengah wabah itu tidak memberikan gambaran lengkap. Di AS, misalnya, Yelp melaporkan bahawa 60% perniagaan AS yang ditutup kerana COVID-19 tidak akan dibuka semula. Sehingga Ogos, 163.735 perniagaan AS telah ditutup sejak awal wabak ini, kata laporan itu, meningkat 23% sejak pertengahan Julai.

Penutupan ini boleh memberi kesan kepada Facebook juga, kerana majoriti pengiklan Facebook adalah perniagaan kecil dan sederhana. Tetapi sifat global Facebook melindunginya. Walaupun AS kehilangan lebih banyak perniagaan kecil kerana penanganan wabaknya, terdapat lebih banyak pengiklan di luar AS . yang digunakan oleh Facebook.

Facebook mengatakan bahawa Business Suite secara berperingkat akan dilancarkan pada bulan September. Aplikasi ini bergabung dengan beberapa tawaran Facebook lain hari ini untuk pelanggan perniagaannya, termasuk Facebook Pages Manager, Facebook Analytics dan Facebook Ads Manager. Namun, Facebook menyatakan bahawa Business Suite barunya tidak dirancang untuk melayani mereka yang menggunakan Ads Manager.

Leave a Comment