Facebook melarang ahli politik parti pemerintah India kerana melanggar ucapan kebencian

Facebook telah melarang seorang ahli politik dari parti pemerintah India, Parti Bharatiya Janata, kerana melanggar kebijakannya terhadap ucapan kebencian di platformnya, kata syarikat itu hari ini, beberapa minggu setelah tidak aktif pada jawatan ahli politik itu mendatangkan gergasi sosial itu di air panas di pasar terbesar oleh pengguna.

Syarikat itu mengatakan telah membuang profil T. Raja Singh, yang telah membuat catatan mengenai pendatang Muslim Rohingya untuk ditembak di antara sentimen anti-Muslim yang lain. Singh tidak akan lagi dibenarkan membuat profil di seluruh perkhidmatan Facebook dan halaman, kumpulan, dan akaun tidak rasmi yang dibentuk untuk mewakilinya juga akan dikeluarkan.

Singh, yang disebut sebagai “individu berbahaya” oleh Facebook, memiliki sejarah menyuarakan pandangan yang bermasalah dan penuh kebencian di platform sosial dan di penampilan awam. Beberapa catatan tersebut, yang telah dilarang oleh Facebooknya, tetap berada dalam talian di Twitter dan YouTube.

Langkah hari ini dilakukan beberapa minggu setelah Wall Street Journal melaporkan bahawa seorang eksekutif Facebook terkemuka di India memilih untuk tidak mengambil tindakan apa pun pada posting Singh kerana dia takut ia boleh merosakkan prospek perniagaan syarikat di negara ini.

Seseorang yang mengetahui perkara itu dan laporan media tempatan mendakwa bahawa Facebook telah membuang beberapa catatan Singh pada masa lalu. The Wall Street Journal juga melaporkan bahawa eksekutif Facebook yang disebutkan di atas – Ankhi Das – juga menunjukkan sokongan kepada Narendra Modi BJP sebelum dia dipilih sebagai Perdana Menteri pada tahun 2014 dan meremehkan parti pembangkang, Kongres Nasional India.

Dalam satu kenyataan hari ini, seorang jurucakap Facebook mengatakan, ” prosesnya untuk menilai pelanggar yang berpotensi sangat luas dan inilah yang menyebabkan kami membuat keputusan untuk membuang akaunnya.”

Dalam beberapa minggu terakhir, Facebook telah menerima beberapa kritikan paling keras hingga kini di India, di mana ia menjangkau lebih dari 400 juta pengguna. Ahli politik dari kedua-dua pihak – pembangkang dan parti pemerintah – telah menuduh syarikat itu mempunyai berat sebelah politik.

Dalam surat kepada ketua eksekutif Facebook Mark Zuckerberg, Menteri IT India, Ravi Shankar Prasad awal bulan ini menyatakan kebimbangan mengenai tuduhan kecenderungan politik kakitangan syarikat itu dan menuduh mereka menekan halaman yang menyokong pandangan sayap kanan.

Leave a Comment