Facebook meminta kelewatan undang-undang yang baru untuk menyekat perintah untuk menangguhkan pemindahan data transatlantiknya

Facebook sedang menggegarkan para pengacaranya untuk berusaha menyekat pengawal selia EU dari memaksanya untuk menangguhkan pemindahan data transatlantik setelah keputusan penting oleh mahkamah tertinggi Eropah musim panas ini.

Raksasa teknologi telah mengajukan permohonan kepada hakim di Ireland untuk meminta semakan kehakiman atas perintah penangguhan awal, itu telah muncul.

Awal minggu ini Facebook mengesahkan telah menerima pesanan awal dari pengatur data EU utamanya – Suruhanjaya Perlindungan Data Ireland (DPC) – memerintahkannya untuk menangguhkan pemindahan.

Itulah kesimpulan logik setelah keputusan Schrems II yang disebut yang merobohkan pengaturan pemindahan data EU-AS dengan alasan jangkauan pengawasan AS – sekaligus menimbulkan keraguan pada kesahihan mekanisme alternatif untuk pemindahan data EU ke AS dalam kes di mana pengawal data tertakluk kepada FISA 702 (seperti Facebook).

Hari ini The Currency melaporkan bahawa firma undang-undang komersial Dublin, Mason Hayes + Curran, mengajukan surat kepada Mahkamah Tinggi Ireland semalam, menamakan pesuruhjaya perlindungan data Ireland sebagai defendan dalam tindakan semakan kehakiman.

Facebook mengesahkan permohonan tersebut – mengirimkan pernyataan ini kepada kami: “Kekurangan pemindahan data antarabangsa yang selamat, terjamin dan sah akan membawa akibat yang merosakkan bagi ekonomi Eropah. Kami mendesak pengawal selia untuk menerapkan pendekatan pragmatik dan proporsional sehingga penyelesaian jangka panjang yang berkelanjutan dapat dicapai. “

Dalam pernyataan lebih lanjut, syarikat itu tidak mahu memetik secara langsung, ia mengatakan kepada kami bahawa pesanan awal itu terlalu awal kerana ia mengatakan bahawa pihaknya mengharapkan petunjuk pengatur selanjutnya setelah keputusan Schrems II.

Tidak jelas apa panduan selanjutnya yang dicari oleh Facebook, atau alasan apa yang dituntut untuk meminta semakan kehakiman terhadap proses DPC. Kami bertanya mengenai perkara ini tetapi ia enggan memberikan sebarang maklumat. Walau bagaimanapun, niat gergasi teknologi untuk (lebih jauh) melambatkan tindakan pengawalseliaan yang mengancam kepentingan perniagaannya jelas.

Aduan asal terhadap pemindahan data transatlantik Facebook bermula sejak 2013.

Sistem perundangan Ireland membenarkan permohonan ex parte untuk semakan kehakiman. Oleh itu, semua yang harus dilakukan Facebook untuk mengajukan permohonan ke Mahkamah Tinggi untuk mencabar perintah awal DPC adalah pernyataan alasan, afidavit pengesahan dan dokumentasi ex parte (ditambah dengan bayaran mahkamah yang berkaitan). Oh dan pasti dokumen ini dihantar di A4.

Wakil pesuruhjaya DPC, Graham Doyle, enggan mengulas mengenai perubahan terbaru dalam kisah yang tidak pernah berakhir.

Leave a Comment