Facebook menangani kontroversi politik di India, peluang pengewangan, pelaburan Startup

Pada awal dekad sebelumnya, Facebook mempunyai kehadiran kecil di India. Ia baru saja mulai mengembangkan pasukannya secara perlahan di negara ini dan mengadakan perjanjian dengan operator telekomunikasi untuk membuat akses ke perkhidmatannya percuma kepada pengguna dan bahkan menawarkan insentif seperti kredit suara percuma .

Penduduk internet di India, yang sekarang terbesar kedua dengan lebih daripada 500 juta pengguna yang terhubung, itu sendiri sangat kecil. Pada awal tahun 2011, negara ini mempunyai kurang dari 100 juta pengguna internet.

Tetapi Facebook akhirnya memainkan peranan penting dalam dekad terakhir. Sehingga akhirnya, juggernaut sosial menjangkau hampir setiap pengguna internet di negara ini. WhatsApp sahaja mencapai lebih daripada 400 juta pengguna internet di India, lebih banyak daripada aplikasi lain di negara ini, menurut firma wawasan bergerak App Annie.

Jangkauan Facebook di India ini tidak disedari. Ahli politik di negara ini sangat bergantung pada perkhidmatan Facebook, termasuk WhatsApp, untuk menyampaikan mesej mereka. Tetapi perkara itu juga menyulitkan.

Khabar angin telah tersebar di WhatsApp yang mengorbankan nyawa, dan ahli politik dari kedua-dua parti politik besar di India dalam beberapa minggu terakhir telah menuduh syarikat tersebut menunjukkan sikap pilih kasih kepada pihak lain .

Untuk mengatasi masalah ini, dan peranan yang ingin dimainkan oleh Facebook di India, Ajit Mohan, ketua perniagaan syarikat di negara ini, menyertai kami di Disrupt 2020. Berikut adalah beberapa perkara penting.

Pada kontroversi

Satu laporan baru-baru ini di WSJ mendakwa bahawa Ankhi Das, salah seorang eksekutif tertinggi Facebook di India, memutuskan untuk tidak melepaskan jawatan dari seorang ahli politik dari parti pemerintah. Dia melakukannya, menurut laporan itu, kerana bimbang ia boleh menjejaskan prospek perniagaan syarikat di India.

Dalam wawancara pertama Mohan sejak kontroversi itu pecah, dia membantah dakwaan bahawa mana-mana eksekutif di negara ini berkuasa untuk mempengaruhi bagaimana Facebook menegakkan dasar kandungannya.

“Kami percaya bahawa penting bagi kami untuk bersikap terbuka dan berkecuali dan tidak berpihak,” katanya. “Kami memiliki kepercayaan dan keyakinan yang mendalam bahawa peranan kami sebagai pihak berkecuali yang memungkinkan ucapan dari semua jenis, yang memungkinkan ekspresi semua jenis, termasuk ekspresi politik, dan banyak panduan yang kami kembangkan adalah memastikan bahawa kami benar-benar memungkinkan kepelbagaian ekspresi dan pendapat kita selagi kita dapat memastikan bahawa keselamatan dan keselamatan orang dilindungi. “

Mohan mengatakan bahawa proses dan sistem dalaman di dalam Facebook dirancang untuk memastikan bahawa pendapat dan pilihan seseorang pekerja atau sekumpulan pekerja “sangat terpisah dari syarikat dan objektif syarikat untuk melaksanakan polisi sendiri.”

Dia mengatakan individu boleh memberikan input mengenai keputusan, tetapi tidak ada – termasuk Ankhi Das – yang dapat mempengaruhi keputusan yang diambil oleh Facebook terhadap penguatkuasaan kandungan secara sepihak.

“Kami juga membenarkan ekspresi bebas di dalam syarikat. Kami tidak mempunyai kekangan pada orang yang menyatakan pandangan mereka, tetapi kami melihatnya terpisah dari penguatkuasaan dasar kandungan kami. […] Dasar kandungan itu sendiri, dalam konteks India, adalah pasukan yang terpisah dari pasukan dasar awam yang dipimpin oleh Ankhi, ”tambahnya.

 

Ilustrasi gambar ini menunjukkan seorang penjual surat khabar India membaca surat khabar dengan iklan halaman belakang penuh dari WhatsApp yang bertujuan untuk membalas maklumat palsu, di New Delhi pada 10 Julai 2018. (Foto oleh Prakash SINGH / AFP)

Di India dan pengewangan

Walaupun Facebook telah mengumpulkan beratus-ratus juta pengguna di India, pasaran kedua terbesar di dunia tidak banyak menyumbang kepada garis bawahnya. Jadi mengapa Facebook begitu mementingkan negara?

“India berada di tengah-tengah transformasi ekonomi dan sosial yang sangat menarik di mana digital mempunyai peranan besar. Hanya dalam empat tahun kebelakangan ini, lebih daripada 500 juta pengguna masuk ke dalam talian. Laju transformasi ini mungkin tidak selari dalam sejarah manusia atau bahkan dalam transformasi digital yang berlaku di negara-negara di seluruh dunia, ”katanya.

“Untuk syarikat seperti syarikat kami, jika anda melihat keluarga aplikasi di WhatsApp dan Instagram, kami yakin kami mempunyai peranan yang berguna untuk mendorong transformasi ini,” katanya.

Walaupun Facebook tidak menjana banyak pendapatan dari India, Mohan mengatakan syarikat itu telah memantapkan dirinya sebagai salah satu platform yang paling dipercayai untuk pemasar. “Mereka memandang kami sebagai rakan material dalam agenda pemasaran mereka,” katanya.

Dia mengatakan syarikat itu berharap iklan sebagai KDNK akan meningkat di India. “Oleh itu, pendapatan iklan akan menjadi besar dari masa ke masa,” katanya.

Untuk Facebook, India juga penting kerana membolehkan syarikat membina beberapa produk unik yang dapat menyelesaikan masalah bagi India tetapi dapat ditiru di pasaran lain. Syarikat ini sedang menguji integrasi WhatsApp , yang saat ini tidak memiliki model bisnis walaupun memiliki lebih dari 2 miliar pengguna , dengan JioMart e-commerce India baru , untuk membolehkan pengguna melacak pesanan mereka dengan mudah.

“Kami fikir ada peluang untuk membangun model pertama di India, bereksperimen pada skala besar, dan di dunia di mana kita berjaya, kita melihat peluang besar untuk mengambil beberapa model ini secara global,” katanya.

Facebook sebagai VC

Facebook biasanya tidak melabur dalam permulaan. Tetapi di India, syarikat itu telah melabur di firma perdagangan sosial Meesho , platform pembelajaran dalam talian Unacademy – malah turut serta dalam pusingan tindak lanjutnya – dan ia menulis cek bernilai $ 5.7 bilion kepada Jio Platforms awal tahun ini . Jadi mengapa Facebook mengambil jalan pelaburan ini di India?

“Kami ingin membuat program untuk mengambil pelaburan minoriti pada peringkat awal untuk mengetahui bagaimana kami dapat membantu para pengasas permulaan dan ekosistem secara keseluruhan. Titik permulaannya adalah menyokong pasukan yang membangun model yang dalam beberapa cara unik untuk India dan boleh menjadi global. Sejak kami membuat pelaburan di Meesho, mereka telah berjaya dalam Indonesia. Ini adalah jenis syarikat di mana kami rasa kami dapat menambah nilai serta kami dapat belajar dari syarikat permulaan ini, ”katanya.

Kerjasama dengan Jio Platform mengikuti rasional yang berbeza. “Transformasi yang kita bicarakan di India dalam beberapa tahun terakhir, Jio mencetuskannya,” katanya. Selain itu, Facebook sedang meneroka cara untuk bekerjasama dengan Jio, seperti dengan kerjasama dengan syarikat Jio, JioMart. “Ini benar-benar dapat mendorong perniagaan kecil dan sederhana yang baik untuk ekonomi India,” katanya.

Mohan mengatakan syarikat itu terus meneroka lebih banyak peluang di syarikat permulaan India, terutama dengan pasukan di mana pasukan berpendapat Facebook dapat menambah nilai, tetapi dia mengatakan tidak ada mandat apa pun yang harus dilaburkan oleh Facebook, kata puluhan permulaan dalam tiga hingga empat tahun. “Ini bukan permainan volume,” katanya.

Tetapi adakah firma-firma ini, termasuk Reliance Industries, yang mengoperasikan Jio Platforms dan Reliance Retail, akan menerima akses khusus pada perkhidmatan Facebook. Bagaimana jika Amazon, BigBasket, Grofers, atau Flipkart juga mahu bergabung dengan WhatsApp? Mohan berkata platform Facebook terbuka untuk setiap firma dan setiap orang akan mendapat akses dan peluang yang sama.

Dalam wawancara itu, Mohan, yang menjalankan Hotstar yang dikendalikan Disney perkhidmatan penstriman on-demand di India, juga membicarakan peningkatan penggunaan video di India, keadaan pelancaran WhatsApp Pay di negara ini, apa yang difikirkan oleh Facebook mengenai larangan aplikasi India di India, dan banyak lagi. Anda boleh menonton temu ramah penuh di bawah.

Leave a Comment