Menteri IT India menuduh Facebook menekan halaman bersandar kanan

Ravi Shankar Prasad, menteri IT dan Undang-Undang dan Keadilan India, telah menuduh Facebook Pasukan kepemimpinan India menekan jangkauan halaman yang menyokong dan mempromosikan ideologi berhaluan kanan, dalam apa giliran terbaru peristiwa untuk gergasi sosial di pasar terbesarnya oleh pengguna di mana ia juga dituduh menunjukkan pilih kasih terhadap parti pemerintah Prasad.

Dalam surat kepada pengasas dan ketua eksekutif Facebook, RS Prasad menulis bahawa dia telah mengetahui bahawa menjelang pilihan raya umum tahun lalu, pasukan pengurusan gergasi sosial India, dalam “usaha bersama”, menghapus atau mengurangkan jangkauan juga sebagai “tidak memberikan jalan keluar atau hak banding ke halaman” yang mendukung ideologi hak pusat.

“Kes-kes berat sebelah dan tidak aktif yang didokumentasikan di atas nampaknya merupakan hasil langsung dari kepercayaan politik dominan individu dalam pasukan Facebook India anda,” tulis menteri itu dalam surat itu , tanpa menjelaskan kes-kes tersebut. Dia mengatakan yang berkuasa, kanan-tengah, Parti Bharatiya Janata menulis “puluhan e-mel” kepada pasukan pengurusan Facebook dan tidak mendapat respons.

Prasad juga menuduh beberapa pekerja Facebook yang tidak disebutkan namanya telah menyalahgunakan Perdana Menteri Narendra Modi dan menteri kanan BJP yang lain “dalam catatan.”

Dia mencirikan tingkah laku yang diduga ini sebagai “bermasalah.” “Ini berganda bermasalah apabila bias individu menjadi berat sebelah platform. Dan itu tidak dapat diterima apabila prasangka politik individu mempengaruhi kebebasan bersuara berjuta-juta orang, ā€¯tambahnya.

Surat Prasad hari ini muncul ketika Ankhi Das, seorang eksekutif Facebook tingkat atas di India, telah dituduh menunjukkan sokongan kepada Narendra Modi sebelum dia terpilih sebagai Perdana Menteri pada tahun 2014 dan meremehkan parti pembangkang, Kongres Nasional India.

Menurut The Wall Street Journal, Das juga menentang menerapkan peraturan ujaran kebencian syarikat itu kepada anggota parti Perdana Menteri India Narendra Modi kerana dia bimbang mengambil tindakan menghukum akan merugikan prospek perniagaan syarikat itu di India.

Ahli politik dari kedua belah pihak telah mengecam Facebook kerana menunjukkan sikap pilih kasih di India. Dalam surat itu, Prasad menyifatkan laporan ini didasarkan pada “kebocoran selektif” oleh beberapa pekerja Facebook untuk “menggambarkan kenyataan alternatif.”

Pada hari Selasa, akhbar tempatan Indian Express melaporkan bahawa menjelang pemilihan tahun lalu, BJP menandakan senarai 44 halaman yang menentang parti itu, yang mendakwa mereka “melanggar piawaian yang diharapkan” dan memuat catatan “tidak sesuai dengan fakta.” Sekurang-kurangnya 14 halaman tersebut tidak lagi berada di platform. Laporan itu mendakwa bahawa pasukan India Facebook bertindak balas terhadap pegawai BJP.

Leave a Comment