Ketika menanti nasib AS, TikTok melancarkan alat pemasaran baru dan Stitch untuk membolehkan pengguna mencuba video lain

Terdapat tanda tanya besar mengenai masa depan TikTok sekarang, dalam bentuk apa sebenarnya yang akan terjadi pada perniagaan AS pada 20 September, ketika Presiden Trump mengatakan dia merancang untuk menutup aplikasi milik China itu kerana masalah keselamatan.

Tetapi sementara itu, nampaknya perniagaan seperti biasa untuk aplikasi.

Hari ini, TikTok – yang mempunyai 100 juta pengguna di AS – mengumumkan serangkaian rakan pemasaran untuk membantu jenama membuat dan mengukur kesan kempen pada aplikasi, dan tidak lama kemudian syarikat itu mengumumkan fitur baru: Stitch , yang memungkinkan pengguna mengambil sampel sehingga lima saat video dari pengguna lain dalam catatan TikTok mereka sendiri.

 

Jahitan kelihatan seperti sudah diuji dalam beberapa bentuk sejak April , dan idea dasarnya adalah memberi pengguna cara yang lebih mudah untuk “mengutip” potongan video lain dalam karya mereka. Untuk platform di mana kandungan viral, dan secara khusus membuat video berdasarkan meme TikTok yang popular, merupakan sebahagian besar aktiviti dan penglibatan di laman web ini, sangat masuk akal.

TikTok mengatakan bahawa sama ada video boleh dijahit atau tidak bergantung kepada pencipta: anda boleh menukar tetapan lalai untuk semua video dalam tetapan privasi anda, atau anda boleh menukar sama ada anda ingin menggunakannya atau tidak setiap kali anda membuat video baru untuk platform.

Mereka yang memilih untuk membuat Jahitan berdasarkan kredit video anda dan memaut ke video asal anda secara lalai, yang merupakan kaedah yang berguna dan bagus untuk memastikan karya atau pencipta asal tidak tersesat dalam campuran – tidak seperti banyak kandungan viral lain di media sosial.

Pengguna yang ingin Menjahit video melakukannya dari video itu sendiri. Dengan menekan butang “kirim ke”, anda sekarang akan mendapat pilihan Jahitan, yang kemudian membawa anda ke layar pengeditan untuk membuat klip hingga lima detik.

Inilah rupanya:

@nigelwhittington ## jahitan dengan @nasouin periksa kandungannya btw 🙂 ## fyp sound suara asli – nigelwhittington

 

TikTok mengawasi wang. Untuk program pemasaran, syarikat yang dimiliki oleh ByteDance di China, bermula dengan 20 rakan kongsi yang merangkumi syarikat untuk pengurusan kempen (misalnya Sprinklr dan Bidalgo); untuk pengembangan kreatif (contoh: QuickFrame dan Shuttlerock); kesan berjenama di sekitar VR dan AR (contohnya Bare Tree Media dan Byte); dan pengukuran (Kantar). Senarai lengkap ada di bawah.

Ini adalah pengembangan terbaru TikTok for Business, platform pengiklanan syarikat, yang dilancarkan secara rasmi pada bulan Jun untuk menggabungkan produk pemasaran TikTok yang ada bersama dengan produk AR baru yang dilancarkan untuk menyaingi Snapchat.

TikTok mengesahkan kepada kami bahawa ini adalah inisiatif global – iaitu, ia ditubuhkan untuk membuat kempen pemasaran di mana sahaja TikTok tersedia.

Sekiranya kedua-dua ciri Jahitan baru, dan dalam program pemasaran baru, saya akan bersikap jujur: Rasanya seperti realiti TikTok alternatif, seperti yang mungkin anda lihat dalam meme skrin split pada aplikasi sendiri.

Mengambil pengumuman pemasaran, menambah rakan pemasaran adalah sangat standard untuk aplikasi media sosial yang menggandakan menjana wang melalui iklan berdasarkan penontonnya yang semakin meningkat dan terlibat (dan muda). Facebook (dan aplikasi dalam stabil seperti Instagram ) melakukannya . Twitter berjaya melakukannya . Snapchat berjaya .

Dan sekarang TikTok melakukannya. Ini memenuhi cita-cita syarikat untuk mengembangkan platformnya untuk bekerjasama dengan jenama terbesar dan pada skala besar, memanfaatkan pertumbuhan khalayaknya yang kuat untuk membina unit iklan untuk menjual jenama dan produk kepada mereka dengan cara inovatif dan melekit yang unik “TikTok.”

Tentu saja, TikTok mempunyai apa-apa selain lintasan pertumbuhan standard sekarang.

Ia sedang dalam proses pembidaan yang tidak kemas untuk ByteDance menjual aset TikTok AS (bersama, berpotensi, dengan yang lain) kepada pemilik AS. Syarikat itu harus berurusan dengan pemergian ketua AS secara tibatiba . Dan sekarang keadaan nampaknya menular ke spekulasi mengenai apa yang mungkin terjadi di bahagian lain dunia , seperti India. Semua ini bermaksud bahawa tidak jelas apa yang akan berlaku pada hubungan pemasaran, dan di mana pengiklan dan rakan kongsi akan ditinggalkan jika dan kapan aplikasi harus pecah.

Atau memang, bagaimana produk iklan dan IP lain seperti ciri Stitch baru akan diteruskan dalam penjualan yang berpotensi. (Saat ini, dilaporkan, salah satu titik penting dalam kesepakatan adalah kemungkinan bahawa China dapat membatasi algoritma mana, yang menjadi asas bagaimana TikTok berfungsi , akan diteruskan dalam penjualan.)

“Dengan pelancaran TikTok For Business, kami membangun peluang baru bagi pemasar untuk menjadi pencerita kreatif dan berinteraksi secara bermakna dengan komuniti TikTok,” kata Melissa Yang, ketua Perkongsian Ekosistem, TikTok, dalam catatan blog. “Kami gembira dapat berkolaborasi dengan beberapa pemimpin paling strategik dan dipercayai dalam industri periklanan dan terus memberi pemasar akses kepada lebih banyak alat untuk berjaya membuat, mengukur dan mengoptimumkan kempen iklan di TikTok. Kami tidak sabar untuk berkolaborasi dengan rakan kongsi untuk membawa pengalaman kreatif dan menggembirakan kepada rakan jenama kami dan komuniti TikTok yang lebih luas. “

Kami bertanya kepada TikTok apakah ia dapat memberi komen mengenai bagaimana ciri-ciri baru seperti ini akan dipengaruhi jika dan ketika syarikat itu berpecah menjadi operasi serantau, dan ia enggan mengulas secara khusus. “Sayangnya kami tidak dapat mengomentari spekulasi,” kata seorang jurucakap. “Secara umum kami bersama rakan-rakan kami sangat bersemangat untuk memulai perkongsian ini dan terus membawa lebih banyak penyelesaian kepada komuniti pemasaran.”

Berikut adalah senarai penuh rakan kongsi untuk setiap TikTok:

Pengurusan Kempen untuk merancang, membuat, mengoptimumkan dan mengukur kempen pemasaran

 • Bidalgo – Bidalgo mendorong pertumbuhan dan mengurangkan kerumitan pemerolehan pengguna untuk pemasar mudah alih, memanfaatkan AI untuk menghasilkan pandangan yang dapat ditindaklanjuti dan keupayaan automasi yang kuat untuk pengeluaran kreatif dan pembelian media.
 • BidShakeMemperkasakan pengurusan kempen yang pantas, cekap dan boleh dipercayai dengan mengaktifkan tindakan merentas saluran automatik masa nyata berdasarkan data gabungan dari satu platform.
 • Sprinklr – Platform Pengurusan Pengalaman Pelanggan (CXM) terkemuka di dunia.
 • WinClap – Syarikat pemasaran yang menyediakan analitik AI, kepakaran dan pengeluaran kreatif canggih untuk meningkatkan prestasi kempen anda.
 • MakeMeReach – Platform pengurusan iklan berbilang saluran dioptimumkan untuk skala.

Pembangunan Kreatif untuk membina aset seperti video yang berfungsi di TikTok

 • QuickFrame – Lebih daripada sekadar pasaran yang menghubungkan jenama dengan pembuat video. Kami membantu perniagaan berkembang dengan mengubah cara mereka menghasilkan kandungan video secara besar-besaran.
 • Shuttlerock – Mengubah aset jenama yang ada menjadi iklan video buatan tangan yang menakjubkan.
 • VidMobPlatform analitik kreatif & pasca pengeluaran yang menggunakan data untuk memahami kreatif anda, meningkatkan iklan anda dan meningkatkan prestasi pemasaran.
 • Vidsy – Membantu jenama mencapai matlamat perniagaan mereka dengan kreatif iklan digital yang berkesan.
 • Cohley – Membantu jenama dan agensi menjimatkan kos pembuatan video UGC untuk iklan dengan berkesan.

Kesan berjenama untuk kandungan AR dan VR

 • Bare Tree Media – Agensi kreatif perkhidmatan penuh yang membolehkan jenama menjangkau, melibatkan dan menghiburkan pengguna melalui penciptaan dan penerbitan digital augmented reality (AR), emoji, pelekat pesanan dan GIF digital dalam platform pesanan popular.
 • Byte – Pakar global dalam AR berjenama, Byte adalah agensi martech yang menggabungkan teknologi dan kreativiti untuk membantu menyelesaikan cabaran jenama.
 • Happy Finish – Studio kolektif pengeluaran kreatif global, mencipta realiti. Kami pakar dalam perkhidmatan merentas platform termasuk Retouch, CGI, Animation, VFX, VR, AR & Mixed Reality and Creative AI, dan membuat pengalaman untuk beberapa jenama dan agensi terbesar di dunia.
 • IgniteXR – Ignite XR adalah kumpulan penyelesaian kreatif hujung-ke-hujung untuk augmented reality, mewujudkan kempen AR bersepadu untuk jenama dan menerjemahkan idea menjadi pengalaman kreatif yang menarik.
 • Poplar Studio – Platform kreatif global yang menjadikan penciptaan kempen 3D dan AR lebih mudah, cepat, berpatutan dan menyeronokkan – termasuk penapis muka, kesan dunia, permainan mini, portal dan pelacak gambar.
 • Subvrsive – Subvrsive adalah studio inovasi mendalam yang memfokuskan diri dalam membuat kandungan, perisian dan pengalaman yang mengubah perniagaan pada skala global.
 • Tommy – Agensi komunikasi moden yang menggunakan teknologi, strategi dan reka bentuk pemenang anugerah untuk membantu jenama mendapat perhatian khalayak mereka.
 • Unit9 – Studio produksi yang memfokuskan pada projek AR / VR, Digital, Experiential, Gaming, Innovation dan Film.

Pengukuran untuk menyasarkan dan menganalisis kempen

 • Kantar – Syarikat data, pandangan dan perundingan terkemuka di dunia.

TikTok membuka program ini kepada rakan-rakan lain yang berminat, katanya.

Leave a Comment