Rangkaian sosial India yang disokong Twitter ShareChat mengumpulkan $ 40 juta

KongsiChat, sebuah rangkaian sosial India yang memberi tumpuan sepenuhnya kepada melayani pengguna dalam bahasa bukan Inggeris, mengatakan pada hari Khamis bahawa ia telah mengumpulkan $ 40 juta dari sekumpulan pelabur setelah syarikat permulaan India itu menambah puluhan juta pengguna baru dalam beberapa bulan terakhir.

Permulaan yang berpangkalan di Bangalore yang berusia lima tahun itu mengatakan Dr. Pawan Munjal, ketua eksekutif dan ketua pengeluar roda dua gergasi Hero MotoCorp, Ajay Shridhar Shriram, ketua syarikat pembuatan kimia DCM Shriram, dan pelabur yang ada Twitter, Rakan SAIF, Lightspeed Ventures dan India Quotient membiayai pusingan modal baru.

Ankush Sachdeva, pengasas bersama dan ketua eksekutif ShareChat, memberitahu TechCrunch dalam wawancara bahawa penggalangan dana baru permulaan adalah pusingan pembiayaan “pra-Seri E”. TechCrunch memahami bahawa permulaan terlibat dengan beberapa dana VC utama dan syarikat gergasi untuk mengumpulkan lebih dari $ 100 juta dalam beberapa bulan akan datang. ShareChat telah mengumpulkan sekitar $ 264 juta hingga kini.

Modal baru akan membantu ShareChat menyokong pencipta dengan lebih baik di platformnya, kata Sachdeva. ShareChat melancarkan aplikasi video pendek Moj pada awal Julai, beberapa hari selepas New Delhi melarang TikTok , yang pada masa itu mempunyai sekitar 200 juta pengguna di India.

Pada minggu-minggu selepas TikTok larangan di India, sejumlah permulaan telah melancarkan aplikasi video pendek di negara ini. DailyHunt telah melancarkan Josh, dan MX Player Times Internet telah melancarkan TakaTak. Tetapi Moj jelas membuktikan dominasi 1 di antara aplikasi video bentuk pendek.

ShareChat mengatakan Moj telah mengumpulkan lebih daripada 80 juta pengguna aktif bulanan, yang menghabiskan sekitar 34 minit di platform setiap hari.

Aplikasi marquee dan eponim ShareChat, yang melayani pengguna dalam 15 bahasa India, sendiri telah berkembang “secara eksponensial.” Aplikasi ini telah mengumpulkan 160 juta pengguna aktif bulanan 2 , meningkat daripada 60 juta dalam tempoh yang sama tahun lalu . Pengguna secara purata menghabiskan sekitar 31 minit untuk aplikasi setiap hari, kata syarikat permulaan.

“ShareChat telah berkembang secara fenomenal tahun kalendar ini,” kata Sachdeva. Pertumbuhan ShareChat dalam kategori media sosial adalah kisah kejayaan yang jarang berlaku untuk ekosistem permulaan India.

“India tidak akan pernah bermimpi memiliki platform media sosial di rumah, sekiranya ShareChat tidak melakukan yang mustahil pada tahun 2015. Kejayaan ShareChat telah memberikan harapan besar kepada persaudaraan permulaan India, dan mendorong para pengusaha untuk mengambil taruhan berani dalam ekosistem internet India,” kata Madhukar Sinha, rakan kongsi di India Quotient, salah satu penyokong ShareChat yang paling awal.

Dalam langkah lain yang tidak begitu biasa di kalangan syarikat permulaan India, ShareChat mengumumkan awal minggu ini bahawa ia menambah $ 14 juta untuk rancangan pemilikan saham pekerjanya (ESOP), menjadikan jumlahnya menjadi $ 35 juta.

Sachdeva mengatakan bahawa untuk permulaan skala ShareChat, sangat penting agar pekerjanya merasa dihargai, kerana terdapat cukup banyak gergasi lain di pasaran yang mencari bakat serupa. “Pesaing terbesar kami adalah rakan sejawat global dari AS dan Beijing,” katanya.

Modal baru ini juga akan membantu syarikat permulaan melabur dalam kehebatan AI dan membina produk baru dan menjalin kerjasama yang lebih mendalam dengan label muzik, kata Sachdeva. TechCrunch melaporkan awal tahun ini bahawa ShareChat secara senyap-senyap melancarkan aplikasi sukan fantasi bernama Jeet11 .

Sachdeva mengatakan Jeet11 mendapat daya tarikan yang baik dan permulaan startup ke dalam sukan fantasi dan kategori aplikasi video pendek menunjukkan betapa pantasnya bergerak.

ShareChat juga telah bekerjasama dengan pengiklan kerana ia mengukuhkan jalan pengewangannya, katanya. “Jenama menyukai kenyataan bahawa mereka dapat berinteraksi dengan pengguna dengan sangat kuat,” katanya.

Permulaan juga memikirkan untuk berkembang di luar India, walaupun rancangan seperti itu pada tahap awal, katanya. Sebilangan kecil pengguna ShareChat hari ini sudah tinggal di luar India. Aplikasi ini telah menarik banyak pengguna diaspora India, katanya.

“Kami kagum, versi pertama aplikasi Sharechat dibuat hanya dalam beberapa hari beg kacang dan Red Bull di pejabat kami. Dan lima tahun kemudian mereka melakukan perkara yang sama dengan Moj. Ketika era baru berkembang dengan Moj, kita sekali lagi berada di belakang pasukan ini untuk menyokong mereka. Kami percaya Moj dirancang untuk kejayaan yang lebih besar dan akan berjaya di seluruh India, dan di luar India pada tahun-tahun akan datang, ‚ÄĚkata Sinha India Quotient.

1 Instagram menjangkau kira-kira 150 juta pengguna aktif bulanan di India, tetapi tidak jelas jika lebih daripada separuh pangkalan pengguna aplikasi telah merangkul Reels.

2 Banyak pemain di industri ini bergantung pada firma wawasan bergerak AppAnnie dan Sensor Tower untuk mengesan prestasi aplikasi mereka, aplikasi portfolio permulaan mereka, dan pesaing mereka. Kami juga sering menyebut data AppAnnie dan Sensor Tower.

Menurut AppAnnie, ShareChat mempunyai kurang daripada 20 juta pengguna aktif bulanan di India bulan lalu. Pengasas permulaan dan eksekutif teknologi lain yang dengannya TechCrunch telah bercakap mengatakan bahawa data AppAnnie biasanya sangat dipercayai, dan saya dapat memberitahu anda bahawa kebanyakan syarikat angka yang dituntut secara terbuka sesuai dengan yang anda lihat di papan pemuka AppAnnie.

Tetapi perkara lain yang saya dengar dari banyak pengasas permulaan adalah bahawa data AppAnnie sering kehilangan tanda untuk aplikasi yang mempunyai sebahagian besar pangkalan pengguna mereka di bandar dan bandar yang lebih kecil – seperti yang berlaku dengan ShareChat.

Saya bertanya kepada Sachdeva tentang perkara itu, dan dia mengatakan bahawa ShareChat dan banyak aplikasi lain yang popular di bandar-bandar kecil di India belum mengintegrasikan SDK AppAnnie ke dalam aplikasinya. AppAnnie bergantung pada pembangun yang mengintegrasikan SDK ke dalam aplikasinya untuk dapat menilai prestasi aplikasi itu dan yang lain yang dipasang pada telefon bimbit.

Ini akan menjelaskan mengapa AppAnnie menganggarkan bahawa WhatsApp, yang mendakwa mempunyai lebih dari 400 juta pengguna di India dan juga popular di kalangan pengguna di bandar dan bandar kecil di India, mempunyai sekitar 330 juta pengguna.

Perbezaan antara nombor yang telah dikongsi oleh ShareChat secara rasmi dan apa yang ditawarkan oleh syarikat pihak ketiga yang paling dipercayai dan banyak digunakan terlalu ketara, dan saya fikir saya harus menyebutkan perkara ini. (Seorang eksekutif industri berkongsi angka AppAnnie dengan TechCrunch.)

Leave a Comment